València imposa 1.131 sancions durant la campanya d'ús del patinet elèctric

Aarón Cano: "Els VMP ja no es troben en un buit legal com ocorria fa anys, ara existeix una normativa clara a nivell estatal i municipal que els regula i que tots hem de conéixer"

Guardar

El responsable de l'àrea de Protecció Ciutadana, Aarón Cano
El responsable de l'àrea de Protecció Ciutadana, Aarón Cano

La campanya de control del compliment de les normes que regulen de l'ús patinets, o vehicles de mobilitat personal (VMT) realitzada per la Policia Local de València s'ha saldat amb 1.131 sancions, dels 5.780 patinets que han sigut controlats. La campanya s'ha dut a terme en tota la ciutat, i en ella han participat tant les unitats centralitzades com les diferents Unitats de Districte. Per al regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano "les dades demostren que no ens equivocàvem amb la necessitat de realitzar aquesta campanya. A més aquests patins els usen sobretot gent jove sense formació en seguretat viària, que no tenen permís de conduir i tenen una baixa percepció del risc".

El nombre d'accidents d'aquests vehicles a la ciutat de València ha augmentat de manera exponencial en els últims anys, passant de 4 accidents l'any 2017 a 540 en el que portem d'any. El regidor ha justificat l'augment d'aquests accidents "per l'ús intensiu d'aquesta mena de mobilitat, que permet desplaçar-se per la ciutat a un cost molt baix". Segons Cano "s'ha produït una eclosió de l'ús del patinet elèctric, especialment entre persones d'entre 16 i 30 anys". El 38% dels qui se situen en aquesta franja d'edat es desplacen en patinet i el 46% amb bicicleta, "el que ha provocat un canvi de paradigma absolut en la mobilitat de la ciutat de València. Nosaltres treballem per a crear una mobilitat sostenible i segura", ha afirmat Cano.

El responsable de l'àrea de Protecció Ciutadana ha definit la mobilitat com "un dret que a més cohesiona la societat i permet a les persones accedir a determinats àmbits laborals i socials, que les administracions tenim el deure de garantir, i aquest govern el fa des que va arribar al consistori l'any 2016".

La campanya es va realitzar entre el 22 de novembre i el 3 de desembre. De les 1.131 sancions destaquen les 400 (prop del 30%) motivades per l'ús d'auriculars o telèfons mòbils, les 251 per circular per la vorera, les 145 per circular sense casc o les 109 per circular pel carril bus. També s'han posat, entre altres, 32 per portar a més d'una persona, 35 per circular per carrers per als vianants, 19 per no respectar els semàfors, 21 per excés de velocitat o 13 per tindre el seu conductor menys de 16 anys. Els agents han denunciat a 7 conductors o conductores per circular sota l'efecte d'alcohol o drogues i a 3 per negar-se a sotmetre's a les proves de detecció d'estes substàncies. Les denúncies van des dels 60 euros per no portar timbre als 1000 euros que suposa la negativa a sotmetre's a les proves de detecció d'alcohol o drogues.

Per al regidor aquestes dades demostren "la necessitat que existia de realitzar aquesta campanya i de continuar realitzant-les en el futur, però a més l'important que serà en el futur fer campanyes d'educació i sensibilització sobre els nous tipus de mobilitat".

Per a finalitzar Aarón Cano han recordat que els VMP "ja no es troben en un buit legal com ocorria fa anys, ara existeix una normativa clara a nivell estatal i municipal que els regula i que tots hem de conéixer", i ha afirmat que "l'objectiu d'aquesta campanya no és la sanció, l'objectiu és protegir els vianants i als mateixos conductors, que són els elements més vulnerables".

Destacats