Un estudi, impulsat per l'Ajuntament i la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), avaluarà l'impacte que ha tingut la pandèmia de la covid-19 a València. En aquest document també s'analitzaran totes les causes de mort contemplades en l'Institut Nacional d'Estadística (INE) en els 84 barris de la ciutat de València. I es compararà de manera específica la distribució de la mortalitat en el període 2015-2019 enfront del de 2020-2022, per a valorar l'impacte de la covid-19 en la salut de la població de València. Així es desprén del conveni de col·laboració signat hui pel regidor de Salut i Consum, Emiliano García, i la directora gerent Fisabio, dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.
El regidor de Salut i Consum, Emiliano García, ha recordat que este conveni s'ha impulsat en el marc de l'acord per a la recuperació i la reconstrucció de la ciutat de València en el context post-covid-19, dins de l'eix "Ciutat Saludable i Sostenible", i ha explicat que, conforme este acord, "l'Ajuntament aportarà, per a cadascun dels tres anys de duració d'este, una dotació econòmica de 37.500,00€ a Fisabio". Per part seua, esta fundació desenvoluparà l'esmentat document que permetrà relacionar els factors socioeconòmics de cadascun dels barris de València i els problemes de salut estudiats.
Concretament, l'estudi es durà a terme segons el projecte MEDEA, liderat per Fisabio amb la participació detretze grups d'investigació nacionals per a distribuir geogràficament les principals causes de mortalitat i els seus determinants en 26 grans ciutats espanyoles durant el període d'estudi 1996-2015.
Emiliano García ha ressaltat "la importància d'aquesta mena de col·laboracions que aporten dades per a millorar els servicis públics". "Concretament, esta anàlisi mostrarà els barris de la ciutat més colpejats per la covid-19 i permetrà relacionar els factors socioeconòmics de cada zona de la ciutat i com incideixen els mateixos en la salut de la seua població".
La directora gerent de Fisabio, Mónica Pont, també ha recalcat "la importància de la col·laboració, i d'entendre l'equitat per a afrontar problemes de la societat i d'investigar amb solidesa científica i enfocament humà".
En la signatura d'aquest acord, celebrat a l'Ajuntament de València, també ha participat Miguel Ángel Martínez Beneito, investigador principal de l'estudi que s'emmarca en el conveni i membre de la Unitat Mixta d'investigació en mètodes estadístics per a dades biomèdiques i sanitàries (Fisabio-Universitat de València). L'equip que lidera realitzarà diferents informes que es presentaran una vegada finalitzat el conveni.