La candidatura de la ciutat de València per a acollir la dotzena edició dels Gai Games l'any 2026 ha fet un pas avant després de ser triada com una de les tres ciutats finalistes per a albergar esta competició esportiva de caràcter internacional.
L'alcalde de València, Joan Ribó, ha manifestat la seua «satisfacció perquè la nostra ciutat haja sigut declarada finalista d'esta convocatòria», i ha subratllat les tres raons que sustenten la idoneïtat de València com a seu d'esta cita internacional. «En primer lloc, -ha dit- la celebració dels Gai Games de 2026 suposarà un autèntic estímul per a planificar, elaborar i impulsar una adequada preparació dels jocs i tots els elements que giren al voltant d'ells, atés que volem que esta cita esportiva isca molt bé. En segon lloc, perquè València és una capital cada vegada més reconeguda per la seua dedicació al món de l'esport en totes les seues modalitats. I en tercer lloc, perquè València és una ciutat tolerant i respectuosa, una ciutat amable, on totes les persones poden viure i poden estimar-se com a millor consideren per damunt de qualsevol prejudici".
Així mateix, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha qualificat «l'elecció de València per a competir en l'organització dels Gai Games de gran notícia i dóna l'enhorabona als promotors de la iniciativa». El cap de Consell considera que l'organització d'este esdeveniment «suposarà una gran projecció per a la ciutat, a més d'una via per a la reactivació i recuperació dels diferents sectors». En este sentit, Puig ha animat els impulsors de la candidatura perquè finalment València puga passar de ser finalista a organitzadora «d'un esdeveniment d'esta magnitud».
Per la seua part, el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha destacat que este assoliment «és un exemple més de com de productiva és la col·laboració institucional, que permet optar amb garanties a importants esdeveniments per a les nostres ciutats i pobles. València com a sinònim d'esport i cultura és fruit de la bona faena col·lectiva que ha de posar en valor a la ciutat com a exemple de la inclusió, de ciutat oberta i amb valors propis del segle XXI».
A més, Pilar Bernabé, regidora d'Esports, ha volgut mostrar la seua felicitat per a portar un esdeveniment d'aquestes característiques a la ciutat de València: «La nostra ciutat s'enorgulleix d'estar en la final per a portar un esdeveniment d'estes característiques. València és un exemple de ciutat diversa. La nostra ciutat ha demostrat àmpliament la seua capacitat organitzativa per a albergar esdeveniments d'estes característiques. El món ha de conéixer el que està ciutat i la seua gent pot oferir».
També, Emiliano García, regidor de Turisme i Internacionalització, ha posat l'accent en allò que suposa un esdeveniment així per a la ciutat de València: «Es tracta d'una oportunitat pel seu impacte econòmic i social, en vincular la marca València a valors com l'esport, l'esforç, la igualtat i el respecte. Estem convençuts que el treball conjunt entre les regidories d'Esports i Turisme de l'Ajuntament de València, Turespaña, el Consell Superior d'Esports, la Generalitat Valenciana i la Diputació de València serà decisiu València siga triada com la seu per als Gai Games en 2026».
Junt amb València, Munic i la ciutat mexicana de Guadalajara han sigut les altres dos ciutats que es disputaran ser la seu de la pròxima edició dels Gai Games, després d'un procés de selecció que va començar a principis de 2020.
QUÈ SÓN ELS GAI GAMES?
És un esdeveniment esportiu i cultural els valors fonamentals del qual són la participació, la inclusió i la cerca de la millor marca personal. La seua missió és promoure la igualtat entre tots i totes i, en particular, el col·lectiu LGBTQ+.Però malgrat el seu nom, estos jocs no són exclusius del col·lectiu LGBTQ+, sinó que estan oberts a la participació de qualsevol persona independentment de sexe, raça o origen ètnic, discapacitat, orientació sexual o religió. L'esdeveniment dura 12 dies i, de ser València la ciutat triada, se celebraria entre el 27 de maig i el 7 de juny de 2026. Es practicarien 36 esports i entre 11 i 15 esdeveniments culturals durant estos dies. S'esperen entre 13.000 i 15.000 participants (12.000 en els esdeveniments esportius i 1.000-3.000 en els culturals) i quasi 100.000 visitants.L'impacte dels Gai Games de l'última edició en 2018, en Paris, va anar de 97 milions d'euros. En el cas de València, la quantitat giraria entorn dels 120 milions d'euros. Respecte al nombre de participants de París, el 23% van ser francesos i només el 12% van ser de París, la qual cosa indica la internacionalitat de l'esdeveniment. Cal destacar que el 33% de participants sol vindre sempre dels EUA.
Abans de París, els jocs es van celebrar a Cleveland (2014), Colònia (2010), Chicago (2006), SIdney (2002), Amsterdam (1998), Nova York (1994), Vancouver (1990), San Francisco (1986 i 1982). La pròxima edició dels Gai Games tindrà lloc a Hong Kong, en 2022.