València estrena tres rutes urbanes noves

Guardar

rutas-culturales
rutas-culturales

La Regidoria d'Educació, a través de la Secció de Projectes Educatius, posa en marxa tres recorreguts urbans nous: Recorregut urbà amb perspectiva de gènere, València Republicana i La ruta dels colors: #Grafiti i art urbà a València. Les tres rutes formen part de l'àmplia proposta educativa que l'Ajuntament de València ha elaborat per al 2017/18 per als centres educatius de València.

La primera ruta amb perspectiva de gènere es realitzarà demà 13 d'abril amb els alumnes de batxillerat de l'Institut d'Educació Secundària Conselleria. La visita guiada que s'iniciarà a les 9.45 hores en les Torres de Quart consistirà en un recorregut per la ciutat en la qual es visitaran punts històrics com les Torres de Quart, antiga presó de dones, o la plaça de la Mare de Déu (lloc en el qual eren condemnats i ajusticiats els ciutadans homosexuals de València), també es recorreran altres espais més quotidians com el carrer de Colón i es reflexionarà sobre els rols que es representen en aquests.

Amb aquesta proposta s'intenta donar a conéixer a l'alumnat, els edificis i espais de la ciutat de València que han influït i influeixen en la imatge i rols de la dona. La regidora d'Educació i Acció Cultural, María Oliver, ha ressaltat que "la ciutat educa i hem de ser conscients d'açò. És important observar la ciutat amb les ulleres violetes, amb una perspectiva feminista que ajude els nostres joves a no cometre les errades del passat".

Una altra de les rutes previstes per a l'alumnat valencià és sobre les petjades de l'etapa Republicana en la nostra Ciutat. La primera ruta de la València Republicana es realitzarà el pròxim 24 d'abril per a l'alumnat de batxillerat de l'Institut Ramón Llull.

A través d'aquesta activitat que parteix de la Plaça de l'Ajuntament a les 9.45 hores, es busca valorar la importància de València dins del context bèl·lic de la Guerra Civil espanyola, així com el curt període de temps en el qual va ser declarada capital de la República. L'objectiu principal és rescatar la memòria històrica i donar a conéixer a les i els participants, un període de la vida de la ciutat fins ara desconegut per a la major part dels seus habitants.

Durant la visita podrà conéixer-se l'altra història d'un gran nombre d'edificis de la ciutat, com és el cas del refugi antiaeri situat als baixos de l'Ajuntament de València, així com l'existència de molts altres que van servir per a salvar la vida de milers de persones durant el conflicte armant. També es donaran a conéixer els canvis en la nomenclatura dels carrers i places, durant el període republicà, els diferents usos que es van donar a edificis emblemàtics de la ciutat com el Micalet, el Col·legi del Patriarca, els palaus gòtics del carrer Cavallers o les Torres de Serrans que van ajudar a protegir el Tresor Artístic Nacional.

La regidora d'Educació i Acció Cultural, María Oliver, ha ressaltat que "el franquisme va tractar de llançar a l'oblit el passat republicà d'aquesta ciutat, i durant els 20 anys del govern del PP en la ciutat, la nostra institució no es va preocupar de valorar el patrimoni històric d'aquest període, malgrat el seu valor educatiu i cultural. Un poble sense memòria està condemnat a repetir les errades del passat, recordar és aprendre".

LA RUTA DELS COLORS: GRAFITI I ART URBÀ A VALÈNCIA

La primera ruta del #Grafiti es realitzarà el dia 8 de maig per l'alumnat de 6é de primària del CEIP Magisteri Espanyol. El programa consisteix en un recorregut pel centre històric per a conéixer alguns dels punts paradigmàtics d'expressió del street art de la nostra ciutat.

S'abordarà el "street art" des d'un punt de vista artístic-tècnic, aprenent a diferenciar les diverses formes de manifestació d'aquest gènere: stencils, tags, murals amb aerosol, murals a pinzell, 'guerrilla del ganchillo' i contrapublicitat. Plantejarem la semàntica d'aquestes expressions artístiques atenent al seu significat des d'una contextualització històrica i sociològica. Es buscarà una reflexió sobre la validesa d'aquesta tendència com a representació de la nostra realitat contemporània, el paper de l'art, de l'artista, de l'espai públic i el de la ciutadania dins de la societat postmoderna.

El recorregut comença en Guillem de Castro a l'altura de la plaça de Na Jordana, contínua pel carrer Na Jordana fins al carrer de la Beneficència, baixant per carrer Corona fins al mercat de Mossen Sorell i des d'allí pel carrer Sant Dionís cap al carrer de d'Alt fins a la plaça del Tossal. María Oliver ha expressat que "els nostres carrers estan replets d'art urbà que és necessari valorar i no hi ha millor forma que a través dels nostres joves".

Arxivat a:

Destacats