València fa passos avant en la implantació de la Zona de Baixes Emissions

La junta de govern va aprovar recentment l'adjudicació del contracte del Servei d'Enginyeria i Direcció facultativa i de Consultoria

Guardar

Senyal de Zona de Baixes Emissions a Barcelona. Imatge de la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers
Senyal de Zona de Baixes Emissions a Barcelona. Imatge de la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers

L'Ajuntament de València, governat per Compromís i PSPV, està avançant cap a la implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), també coneguda com la zona de restricció als vehicles contaminants, tal com obliga la Llei de Transició Ecològica per a ciutats amb més de 500.000 habitants a partir de 2023. La junta de govern va aprovar recentment l'adjudicació del contracte del Servei d'Enginyeria i Direcció Facultativa i de Consultoria per a la instal·lació de la ZBE a la unió temporal d'empreses formada per Applus Norcontrol i Gecival, amb un pressupost de mig milió d'euros.

El sistema constarà de 274 càmeres de lectura automàtica de matrícules, 52 sensors de mesurament ambiental, 44 panells d'informació i una aplicació per a monitorar i controlar la qualitat de l'aire, i serà supervisat per la UTE Eysa Aluvisa-ZBE València, que es va adjudicar el contracte de subministrament de les càmeres de vigilància l'any passat per 10,8 milions d'euros. A més, es durà a terme una campanya dirigida a la ciutadania per a donar a conéixer el projecte i promoure l'adopció d'alternatives de transport sostenible.

La implantació de les ZBE en les 149 ciutats espanyoles que han d'aplicar-la en tota Espanya ha enfrontat problemes jurídics en ciutats com Barcelona que es van avançar en la seua posada en marxa. Per a proporcionar un marc legal a partir del qual els ajuntaments puguen aprovar els seus propis reglaments d'aplicació de la ZBE, el Govern va aprovar el desembre de 2022 un reial decret que fixa, entre altres coses, el règim sancionador i l'obligació de desenvolupar processos participatius amb la ciutadania i sectors afectats per a la implantació de les zones, en nom de la seguretat jurídica.

En aquest sentit, l'Ajuntament de València ja està duent a terme el procés participatiu i s'espera que, una vegada conclòs, es comence a redactar el reglament d'aplicació, que anirà paral·lel amb la instal·lació de les cambres. No obstant això, la celebració d'eleccions aquest mes de maig ha generat incertesa sobre la mesura, que a causa de les repercussions que tindrà per a la població i les encara deficients alternatives de transport públic metropolità, pot tindre un elevat cost polític per als governants.

Cal destacar que l'Ajuntament de València va licitar al juliol de l'any passat el contracte d'assistència i direcció facultativa de la ZBE per 652.000 euros, i que al contracte de consultoria i direcció facultativa per a la implantació de la ZBE de València es van presentar tres propostes. A més de la guanyadora van optar al contracte Tekia Enginyers i CPS Infraestructures de Mobilitat i Medi Ambient. Aquesta última va quedar exclosa per presentar una oferta econòmica "anormalment baixa" segons l'estipulat per la Llei de Contractes. L'UTE Applus-Gecival ha rebut 87,6 punts enfront dels 77,5 de Tekia.

Destacats