València

València es prepara per a celebrar la Setmana Europea de la Mobilitat en una edició marcada per la pandèmia

Aquesta és la programació prevista per a la Setmana Europea de la Mobilitat 2020 a València

1 minut

0826 Carril bici avinguda Port

Des que el nou govern va arribar a l'Ajuntament, València ha viscut una sèrie de canvis que l'acosten al concepte d'una ciutat europea compromesa amb el medi ambient i preocupada per ser sostenible. Per això, s'ha procedit a la conversió en zona de vianants de diverses places, l'eliminació de carrils d'automòbil a favor de carrils d'autobús i taxi, o la construcció de més quilòmetres de carril bici i transformació dels quals ja existien. Per tant, la mobilitat sostenible s'ha convertit en una aposta forta de l'Ajuntament de València i una de les seues característiques més destacades. Aquesta setmana, amb la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat 2020 (SEM), del 16 al 22 de setembre, la ciutat del Cap i Casal ha preparat diferents activitats per a potenciar l'ús del transport sostenible en la mesura que la pandèmia del Coronavirus permet.

La Setmana Europea de la Mobilitat és una campanya dirigida a sensibilitzar, tant als responsables polítics com als ciutadans, sobre les conseqüències negatives que té l'ús irracional del cotxe a la ciutat, tant per a la salut pública com per al medi ambient, i els beneficis de l'ús de maneres de transport més sostenibles com el transport públic, la bicicleta i els viatges a peu, alguna cosa que a poc a poc s'està conscienciant en la societat valenciana. De fet, segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), d'entre totes les principals ciutats d'Espanya, els valencians són els més satisfets amb les condicions de la seua ciutat per a moure's amb bicicleta. L'OCU afig que en l'extensa xarxa ciclista de la capital del Túria, les persones que es desplacen amb bici per València valoren positivament el sistema públic de lloguer i els sistemes d'aparcament específics per a assegurar la bici.

Amb motiu d'aquesta setmana especial, en l'àmbit nacional el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic crida les ciutats a sumar-se a la convocatòria de la SEM 2020, en la qual Espanya, des de fa molts anys, és líder en participació.

Es tracta, com ha assenyalat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, de l'edició "més complexa de celebrar però al mateix temps la més necessària, en tots dos casos en relació amb la COVID-19". I ho és, ha afegit, perquè "d'una banda la pandèmia dificulta o directament impedeix la celebració dels actes massius que hem programat els anys anteriors i esperem recuperar d'ací a poc temps; però per un altre, perquè ha posat de manifest la importància de la mobilitat sostenible i la necessitat de reduir la destacada presència i ocupació del trànsit motoritzat a les nostres ciutats, i per això és important celebrar-la i continuar sensibilitzant sobre alguna cosa que a hores d'ara cada vegada menys gent discuteix".

Programació de la Setmana Europea de la Mobilitat 2020 València

A València s'han preparat diferents activitats per a celebrar la SEM. Aquestes són les més destacades:

'En aquesta casa anem amb bici al col·legi'

La campanya 'En aquesta casa anem amb bici a l'escola', amb consells per a animar a anar a estudiar amb bici, centrarà el primer grup, mentre que també es desenvoluparan diverses accions dirigides als treballadors i treballadores, amb la col·laboració en vídeos del Pacte per l'Ocupació Ciutat de València, o el curs de formació 'Amb bici al treball' dirigit a treballadors i treballadores de l'Ajuntament València.

Jornada BICIeconomía

Aquesta es desenvoluparà en internet i tindrà lloc el dimarts 22 de setembre. La jornada estarà dirigida a assenyalar com el creixement de l'ús de la bici ajuda a millorar l'economia i concedeix un desenvolupament estable i sostenible als entorns en els quals s'aplica.

En les diferents sessions es presentaran estudis i informes en l'àmbit internacional i nacional que constaten la repercussió positiva de l'avanç de la bicicleta a les nostres ciutats. En la taula del matí es comptarà amb la participació d'Holger Haubold, representant en projectes econòmics de l'European Cyclist Federation, així com amb Gianluca Santilli representant de Bikeconomy Fòrum; mentre que en la de la vesprada participaran representants dels diferents sectors de l'economia nacional i valenciana, tant de cicloturisme, com a indústria, botigues, ciclologística i altres serveis destacats de l'economia de la bicicleta.

Dia sense cotxes 2020

Una de les particularitats més significatives d'aquesta SEM serà la impossibilitat, per motius de seguretat i aforament, d'acompanyar la celebració del 22 de setembre, Dia Sense Cotxes, amb la gratuïtat del servei d'EMT.

UN 22 DE SETEMBRE AMB LA PLAÇA DE L'AJUNTAMENT JA "ALLIBERADA"

Covid-19 al marge, la present edició de la SEM ja anava a ser diferent: ser la primera en la qual no s'interrompria el trànsit en la plaça de l'Ajuntament per a visibilitzar la bondat de retirar-ho, donada la recuperació definitiva de l'espai per part de la regidoria de Mobilitat Sostenible el mes de març passat.

"És una pena no poder celebrar la reconquesta de l'espai aquest 22 de setembre i el camí que hem realitzat per a aconseguir-la com es mereix, però la veritat és que centenars de valencianes i valencians celebren la recuperació d'aquesta plaça i altres espais diàriament", ha apuntat Grezzi, "i el que potser toca ara és obrir el debat per a veure de quins altres carrers i places volem retirar la circulació del trànsit motoritzat privat, quins altres carrers hem de provar de deixar exclusivament per a passejar i les maneres de mobilitat sostenibles".