València es prepara per a una Setmana Santa intensa i amb xifres que auguren un impuls significatiu per al turisme, l'economia local i l'ocupació. Segons les últimes dades publicades per la Fundació Visit València, la previsió d'ocupació hotelera mitjana a la ciutat durant els dies principals de Setmana Santa —del dijous 16 al diumenge 20 d'abril— se situa en un prometedor 71%. Esta xifra, encara que lleugerament inferior al 73% del mateix període de l'any anterior, podria incrementar-se significativament gràcies a les reserves d'última hora, que solen intensificar-se conforme s'acosten les dates festives.
La nit del divendres 18 d'abril serà la més concorreguda, amb una previsió del 77% d'ocupació, seguida del dissabte 19, que ja aconseguix el 73%. Quant al preu mitjà de les estades durant estos dies, es manté pràcticament igual que en 2024: 163 euros per nit, amb un pic de 176 euros el dissabte, la jornada més demandada.
Estes dades confirmen la creixent reputació de València com a ciutat ideal per a una escapada primaveral, combinant el fervor religiós de la Setmana Santa Marinera – declarada Festa d'Interés Turístic Nacional -, activitats a l'aire lliure amb una inigualable oferta cultural.
La regidora de Turisme, Innovació i Inversions de l'Ajuntament de València, Paula Llobet, ha afirmat que "estes dades confirmen que València és una destinació urbana molt atractiu durant les vacances de Setmana Santa, consolidant-se com una ciutat amb una oferta diversa, sostenible i d'alta qualitat".
Augment de la despesa mitjana i perfil del turista valencià
Segons l'últim informe de l'Observatori Cetelem, els valencians preveuen gastar una mitjana de 376 euros durant Setmana Santa, la qual cosa suposa un increment del 29% respecte a l'any anterior. Encara que esta xifra es manté per davall de la mitjana nacional (476 euros), reflectix una major predisposició al consum.
Un 19% dels enquestats en la Comunitat Valenciana té intenció de gastar més que en 2024, mentre que un 55% repetirà el mateix desemborsament. Les activitats més esmentades pels valencians són eixir a restaurants (49%), descansar i socialitzar amb amics (46%) i viatjar (36%).
Ocupació en auge: València lidera la contractació per Setmana Santa 2025
Segons l'empresa de recursos humans Randstad, la campanya de Setmana Santa generarà més de 12.600 contractes en la Comunitat Valenciana, amb València liderant amb 6.180 noves contractacions, la qual cosa suposa un increment del 5,3% respecte a l'any passat.
Per sectors, aquells amb més demanda són: hostaleria, transport, logística i entreteniment. Respecte als perfils més buscats, responen a cambrers, cuiners, recepcionistes bilingües, caps de sala, animadors turístics i personal administratiu. Este auge en la contractació situa a la Comunitat Valenciana com la tercera regió espanyola amb major nombre d'ocupacions creades en aquesta campanya.
L'increment del turisme també impulsa la contractació en sectors relacionats amb la mobilitat i el repartiment. A nivell nacional, es preveu la creació de més de 9.700 ocupacions en transport i logística. A València, les empreses demanden conductors turístics, mossos de càrrega, personal de logística i repartidors, especialment per a atendre l'augment de comandes d'ecommerce i el trasllat de turistes per carretera i aeroport.
Més de dos milions de desplaçaments en carreteres valencianes
La Direcció General de Trànsit (DGT) preveu més de 2 milions de desplaçaments de llarg recorregut en les carreteres de la Comunitat Valenciana durant esta Setmana Santa, la qual cosa suposa un 2,47% més que en 2024. La regió se situa com una de les principals receptores de trànsit en tot el país, on s'esperen fins a 15,8 milions de desplaçaments.
Les dues fases de l'operació especial de trànsit es van iniciar divendres passat 11 i seguiran dimecres que ve 16 d'abril respectivament, estenent-se fins al dilluns 21. Les hores més crítiques seran entre les 16.00 i les 21.00 hores, i entre les 10.00 i les 14.00 hores, especialment en punts conflictius com l'A-3 a València, l'A-70 i N-332 a Alacant, i la CV-13 i N-340 a Castelló.
El preu dels allotjaments puja un 20% a València
Segons dades de la plataforma turística ebooking.com, el preu dels allotjaments turístics a València ha pujat un 20,34% en comparació amb 2024. Enguany, la mitjana per nit se situa en 170 euros, enfront dels 141 euros de l'any anterior. Al costat de Benidorm, que ha experimentat una pujada del 17,2%, València és una de les ciutats on més s'ha encarit la pernoctació aquesta Setmana Santa.
La Setmana Santa a València s'ha consolidat com una de les temporades altes per al turisme urbà. A diferència de l'estiu, on la costa i les platges solen ser el principal reclam, a la primavera, el Cap i Casal oferix una proposta integral: processons tradicionals, una agenda cultural vibrant, temperatures agradables i una gastronomia d'alt nivell.