Aquest divendres, 3 de juny, se celebra el Dia Mundial de la Bicicleta amb l'objectiu de visibilitzar la importància d'un mitjà de transport tan sostenible i ecològic. Un transport que, a la ciutat de València, cada vegada té més protagonisme, gràcies a les polítiques de mobilitat que s'han anat aplicant des de l'Ajuntament de València. Una aposta ferma que s'iniciava en 2015 i que li ha valgut el reconeixement internacional. L'últim, el premi rebut per la Federazione Italiana Ambient e Bicicletta (FIAB), la principal organització d'Itàlia de foment de la mobilitat ciclista, que reuneix més de 120 associacions locals de tot el país.
Tal com destacava el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, "aquest reconeixement evidencia que el gir que ha realitzat València en matèria del foment de la bici i la mobilitat sostenible ja és un referent internacional i un espill en el qual es miren altres ciutats". I és que més enllà de l'anell ciclista, que ja connecta gran part dels barris de la ciutat de València, des de l'Ajuntament s'han impulsat noves accions per a la promoció dels vehicles de mobilitat sostenibles.
Així, cal destacar el projecte pilot de bicicletes elèctriques de càrrega compartida al qual s'ha unit la ciutat, que permet utilitzar aquestes bicis de manera completament gratuïta durant una setmana. Les persones interessades tan sols hauran de recollir-les, prèvia inscripció en www.emtvalencia.info, en l'aparcament Centre Històric – Mercat Central, on també es podran carregar durant la nit.
Ciutats com Torun (Polònia) o Bolonya (Itàlia) ja s'han sumat a aquesta iniciativa que ha arribat també a València amb la finalitat d'introduir aquest tipus de bicicletes d'ús públic compartit a la ciutat. De fet, com ha assenyalat Grezzi, "en altres països, com Holanda o Dinamarca, aquest tipus de vehicles circulen pels carrers de manera habitual. Per això, com a capital mediterrània de la bici que som, volem impulsar aquesta nova opció de moure's amb bicicleta".
D'altra banda, destaca també la modificació de les Normes Urbanístiques del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) per a regular la dotació mínima de places d'aparcament que hauran de reservar les noves edificacions per a bicicletes i vehicles de mobilitat personal (VMP), com a patinets.
En aquest cas, mentre els habitatges de nova construcció mantenen una plaça per a cotxe i una altra per a bicicleta per habitatge; en les edificacions d'ús industrial o de magatzem, la reserva mínima per a cotxes dependrà de la grandària del local i deurà reservar la mateixa quantitat per a bicicletes. Finalment, en espais d'ús hoteler, oficines o espais recreatius, s'exigeix una reserva mínima de places d'aparcament tant per a bicicletes, com per a patinets o altres vehicles de mobilitat personal, que dependrà del nombre d'habitacions o de la grandària de les oficines o de l'espai recreatiu.
Ampliació de l'anell ciclista
València continua ampliant la seua gran infraestructura ciclista, i a més del recentment inaugurat carril bici de Sant Vicent, entre el carrer Marvà i plaça Espanya que connectarà els barris del sud-oest de la ciutat; s'ha tret a licitació dos nous carrils bici en Campanar, Benicalap i Rascanya, que estaran subvencionats pels fons Next Generation.
Es tracta, d'una banda, de la modificació del carril bici Hermanos Machado, en el tram de Joan XXIII i avinguda Comte Lumiares; així com la construcció del carril bici en la marginal esquerra del tram entre avinguda Tamarindes i Pont de Les Arts.