València

València disposarà d'equips d'atenció a persones amb problemes de salut mental greus

1 minut

Debat sobre l'estat de la ciutat de València

L'Ajuntament activarà l'any que ve equips d'atenció i seguiment per a persones amb problemes de salut mental greus. Així ho ha anunciat l'alcalde, Joan Ribó, durant el debat sobre l'estat de la ciutat que s'ha celebrat aquest matí a l'Hemicicle municipal. Ribó ha explicat que "en un context en què la salut mental té cada vegada més importància, l'objectiu de les administracions ha de ser millorar el seu tractament amb la prestació d'una atenció més completa, integrada i adaptada a les necessitats de les persones".

En aquest sentit, l'alcalde ha avançat que seran equips d'atenció comunitària dependents de servicis socials i que disposaran de dos locals propis, un que cobrirà territorialment des de la Malva-rosa fins a Benimaclet i altre des de Ciutat Vella fins a la Saïdia.

L'anunci de l'alcalde es completa amb la pròxima incorporació de 113 nous professionals dels servicis socials, que reforçaran l'àrea de Benestar Social municipal. Ribó ha afegit que "els servicis socials d'atenció primària bàsica estan experimentant un complet canvi amb l'aplicació de la nova legislació autonòmica. Aquesta transformació s'hi veu materialitzada en el creixement de la plantilla que en 2022 ha tingut un increment de 45 professionals i en les pròximes setmanes s'ampliarà amb 113 professionals més. En total, s'incorporaran 300 persones en el marc del contracte programa subscrit amb la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives".

També en matèria de servicis socials, Joan Ribó ha destacat que València ha destinat ja 4 milions d'euros a ajudar les persones refugiades, especialment les procedents de la guerra d'Ucraïna. Segons Ribó, "cada setmana es pot observar que en l'ordre del dia de la Junta de Govern, s'incorporen partides que moltes vegades superen els 50.000 euros per a fer front a les despeses d'acollida de les persones refugiades".

L'alcalde ha anunciat també que, a finals del mes de desembre, s'incorporaran a la plantilla de la policia local 150 nous agents, que reforçaran les unitats de districte, les unitats de convivència (UCO) i les unitats de proximitat ubicades als barris i que, en aquests moments, hi ha d'altres 70 places d'agent de la policia en procés d'oposició. Joan Ribó ha assegurat que "hem impulsat la convocatòria dels processos d'oposicions per incorporar nous i noves agents de la Policia Local arribant al límit legal de reposició i oferint la totalitat de les places vacants de la plantilla. Per a aquest govern ha sigut i és prioritari reforçar la plantilla de la Policia Local i bombers. Des que arribàrem al govern en 2015 hem incorporat agents en totes les convocatòries, una cosa necessària després de 10 anys del govern anterior en els quals no es van crear places".

Centres culturals

En la seua intervenció en el Plenari, l'alcalde ha anunciat també que l'Ajuntament ha aconseguit "la cessió anticipada per part d'ADIF de l'estació del Grau i s'està redactant el projecte de rehabilitació com a centre cultural". Dins de la mateixa àrea, l'alcalde ha avançat la "pròxima obertura de cinc nous centres culturals als barris de València: la Nau de Ribes al Parc Central com a subseu del Teatre Escalante; el xalet d'Aben al-Abbar al barri d'Albors; l'Escorxador com a arxiu viu de la memòria del barri del Cabanyal; l'edifici del carrer de la Reina 121, al mateix barri del Cabanyal; i l'Alqueria d'Albors al barri d'Orriols". L'alcalde ha matisat que "exceptuant la Nau del Parc Central, que ja està en funcionament, la resta de centres obriran les portes i començaran a programar activitats culturals una vegada s'adjudique la licitació de la gestió de coordinació i personal". També ha destacat que durant enguany han obert les portes el Mesó de Morella com a centre cultural juvenil, el Centre Municipal de Joventut de la Malva-rosa, i el del Cabanyal.

En matèria educativa, Joan Ribó ha subratllat la recent obertura de l'escoleta Clara Campoamor, amb 116 places disponibles, i la licitació d'una de nova al barri del Cabanyal, amb un altre centenar de places més. L'alcalde també s'ha mostrat satisfet per "l'augment progressiu de la quantia del xec escolar, que ha passat de 3 milions d'euros en el curs 19/20 a 3,7 en el curs 22/23 i s'han convocat ajudes per a material escolar per al segon cicle d'educació infantil per valor de 400.000 euros". Respecte a les beques del menjador escolar, s'han destinat 2,7 milions d'euros a aquest concepte. Ribó ha recordat que "el PP destinava 511.000 euros i nosaltres, 2,7 milions. És evident que aquest govern fa una aposta històrica per les ajudes de menjador per als xiquets i xiquetes de la ciutat, incrementant la partida pressupostària i augmentant el llindar de la renda per poder-les sol·licitar".

Vivendes de lloguer i rehabilitació energètica

En matèria de vivenda, l'alcalde s'ha referit a la rehabilitació de 600 vivendes dels anys 50 als barris de Natzaret, Sant Marcel·lí, Beteró i la Malva-rosa amb una nova ajuda dels fons Next Generation per a la millora de la conservació, l'accessibilitat i l'eficiència energètica. Segons l'alcalde, la rehabilitació d'aquestes vivendes s'afegeix a la inversió de 2,4 milions d'euros en ajudes municipals al lloguer, les 60 vivendes noves vivendes per a lloguer municipal assequible i la pròxima incorporació d'altres 44 més. A més, la Corporació adquirirà aviat un edifici sencer d'obra nova al carrer de Compromís de Casp i que es destinarà íntegrament al programa municipal de lloguer assequible.

Pel que fa a l'urbanisme, Joan Ribó ha destacat que, enguany, sens dubte, "ha estat l'any de les places en el centre de la ciutat" i ha subratllat la finalització de les obres de reforma de les places de la Reina, el Mercat i Bruges que, segons ha afirmat, "volen augmentar l'espai de la ciutat per als vianants reconquerint l'espai que abans s'havia cedit al cotxe".

Etiquetes: