València recupera els focs d'antany amb un castell de pals este dissabte

València acollirà un castell de focs 'a l'antiga', una experiència pirotècnica única amb efectes tradicionals que ja quasi no es veuen

Guardar

Tret d'un castell de pals en la ciutat de València
Tret d'un castell de pals en la ciutat de València

La ciutat de València, amb motiu de la celebració de la festivitat de Sant Vicent Ferrer 2025, serà l'escenari del tret d'un castell de focs artificials tradicional. Serà este dissabte, dia 26 d'abril, quan la pirotècnia Nadal-Martí s'encarregue de sorprendre valencians i visitants amb un espectacular castell de pals (o a l'antiga) que recuperarà els efectes tradicionals dels focs artificials.

Sens dubte, una oportunitat perfecta per a gaudir de la pólvora tal com es feia antigament que tindrà lloc a València este dissabte, a les 21.30 hores, en la plaça de la Crida, és a dir, l'esplanada que hi ha enfront de les Torres de Serrans. T'ho perdràs?

Què és un castell de pals?

El castell de pals es tracta d'un tret tradicional, que empra tècniques més antigues, però que permeten més proximitat a l'espectacle, així com la utilització del vent com a element rítmic i una disposició més estàtica. Així mateix, el característic d'estos trets és que recuperen efectes i artefactes que recreen els focs artificials d'antany.

Es tractava d'un tret que estava en desús, però que la ciutat de València ha anat recuperant des de fa ja uns quants anys. I és que ja s'ha convertit en un tret molt habitual dins de la programació pirotècnica de la Gran Fira i, fins i tot, també amb motiu de la celebració de Sant Vicent Ferrer disparant-se este castell 'a l'antiga' en la mateixa plaça de la Reina de València.

Tret d'un castell de pals en València
Tret d'un castell de pals en València

Enguany, els amants de la pólvora tindran una nova cita amb esta mena d'espectacles pirotècnics més tradicionals el dia 26 d'abril en la plaça de la Crida de València, a les 21.30 hores.

Tornen les mascletaes a València

La programació pirotècnica a la ciutat de València no acaba ací. Si per alguna cosa es coneix a la capital del Túria com la catedral de la pólvora és per la quantitat d'espectacles pirotècnics que es disparen al llarg de l'any. En este sentit, i després del Castell de Pals del dia 26, les mascletaes tornaran a ser les protagonistes en les pròximes setmanes.

De fet, el dilluns 28 d'abril, Dia de Sant Vicent Ferrer, la pirotècnia Vulcano dispararà una mascletà a la plaça Tetuan a les 14.00 hores, després de l'ofrena floral al sant.

Mascletà Sant Vicent Ferrer València
Mascletà Sant Vicent Ferrer València

Eixa mateixa setmana, però el diumenge 4 de maig, València acollirà la primera mascletà de les tres que es van haver de cancel·lar durant les Falles de 2025 per les pluges. Així, la pirotècnia Pibierzo, de Villaverde de la Abadía (Lleó), farà vibrar la ciutat amb un tret pel Dia de la Mare.

La resta de mascletaes s'han traslladat a l'11 de maig amb motiu de la festivitat de la Verge dels Desemparats (pirotècnia Drac); i al 22 de juny dins de la programació del Corpus Christi (pirotècnia Zaragozana).

Programació destacada de Sant Vicent Ferrer 2025

Entre els actes més destacats de la programació de Sant Vicent Ferrer es troba la representació del 'Miracle de Sant Vicent', guanyador del concurs que s'està desenvolupant esta setmana. Serà el dia 26 d'abril, a les 11.00 hores, en la plaça de la Verge quan tinga lloc esta representació teatral, que han sigut declarades Bé d'Interés Cultural.

Els 'Miracles de Sant Vicent' són xicotetes obres de teatre en les quals s'escenifiquen miracles de Sant Vicent Ferrer, representats en valencià per adolescents menors de 14 anys. Enguany, està previst que participen més de 150 xiquets de 12 altars diferents. El guanyador tornarà a representar esta obra en la plaça de la Verge.

Representació Miracles Sant Vicent Ferrer Valencia
Representació Miracles Sant Vicent Ferrer Valencia

A més, el mateix dilluns dia 28, a les 10.00 hores, se celebrarà la missa pontifical en la Catedral de València. Tot seguit, a les 12.00 hores, començarà l'Ofrena de Flors al patró de la ciutat.
El recorregut partirà des de la plaça de l'Ajuntament de València, i continuarà pel carrer Sant Vicent i carrer de la Pau per a acabar en el tapís de flor instal·lat a la façana de la Casa Natalícia de Sant Vicent Ferrer.

A la vesprada, la processó començarà a les 19.00 hores des de la Catedral de València per l'itinerari habitual. Així, el recorregut serà el següent: eixirà per la porta dels ferros de la catedral, en direcció a la plaça de la Reina, carrer de la Pau, General Tovar i plaça Tetuan, fins a l'església de Santo Domingo, carrer de la Mar, plaça Sant Vicent Ferrer, Trinquet dels Cavallers, plaça Nàpols i Sicília, Església de Sant Esteve, carrer d'Edeta, carrer del Palau i entrada, de nou, a la Catedral.

Arxivat a:

Destacats