València destina set milions d'euros per a ajudes socials durant 2021, un 68% més que en 2014

Des de 2015 el govern ha destinat més de 43 milions d'euros per a atendre les persones més vulnerables

Guardar

L'alcalde de València, Joan Ribó, i la regidora de Serveis Socials, Isabel Lozano, en roda de premsa
L'alcalde de València, Joan Ribó, i la regidora de Serveis Socials, Isabel Lozano, en roda de premsa

L'Ajuntament ha destinat durant l'any 2021 quasi 7 milions d'euros (6.789.781,50 €) al pagament d'ajudes a les famílies "que pitjor l'estan passant". El pressupost d'aquestes prestacions ha sigut un 68% superior a l'assignat al mateix concepte en 2014. En total, des de 2015 el govern ha destinat més de 43 milions d'euros per a atendre les persones més vulnerables, amb necessitats molt diverses. Actualment, hi ha 27 conceptes d'ajudes, entre les quals es troben, per exemple, les atorgades per a finançar lloguers, o el pagament de deutes de llum, aigua i gas, així com per a protegir els subministraments i evitar talls energètics.

L'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la regidora de Serveis Socials, Isabel Lozano, ha fet un balanç de les ajudes adjudicades pels Serveis Socials en 2021 i ha destacat que "l'Ajuntament està posant tots els mitjans al seu abast per a cobrir les necessitats bàsiques del 100% de la població que viu a la ciutat, perquè no volem deixar a ningú darrere". "De fet, estem teixint una xarxa pública per a garantir una vida digna per a tots els valencians i valencianes", ha afirmat en ressaltar que "per al govern municipal, els serveis socials són el tercer gran pilar de l'Estat de Benestar". "No els considerem uns serveis assistencials sinó drets de totes les persones", ha reiterat.

"Per això –ha aclarit- en 2021 destinàrem quasi 7 milions d'euros al pagament d'ajudes d'emergència, anomenades Prestacions Econòmiques Individualitzades (PEI), i en 2020 arribàrem a una xifra rècord de quasi 11 milions i mig d'euros, amb motiu de la crisi sanitària i del confinament". "Aquestes xifres, i altres dades com la multiplicació del pressupost de la Regidoria de Serveis Socials, ha suposat un autèntic canvi en les polítiques de benestar social a la ciutat de València".

Distribució de les ajudes

Com ha detallat la regidora de Serveis Socials, Isabel Lozano, un 54% de les ajudes s'han destinat a cobrir les necessitats bàsiques de les famílies més vulnerables, com a manutenció, higiene, calçat o roba; mentre que un 19% ha anat per a subministraments, evitant talls de llum o aigua en les llars valencianes. La resta d'ajudes s'han repartit de la següent manera: un 14% per a despeses extraordinàries, és a dir, adquisició d'electrodomèstics, podologia, productes ortoprotètics, odontologia o òptica, així com per a la integració social, és a dir, menjador escolar, activitats extraescolars o reforç educatiu. Un 12% de les ajudes han anat destinades a habitatge (pagament del lloguer, reparació d'habitatges, allotjaments provisionals o desinsectació, entre altres). I, finalment, un 1% a desplaçaments, que són les destinades per a aquelles persones que necessiten viatjar per fora o dins del país per motius justificats o desitgen tornar al seu país d'origen.

Així, ha assenyalat Lozano, en 2021 s'han tramitat 2.886 d'aquestes ajudes per a lluitar contra la pobresa energètica, amb 767.000 € de pressupost, que suposen un 41% més que en 2014. També s'han gestionat 1.769 ajudes d'emergència, un 45,4% més que en 2014, "per a evitar que una família vulnerable es veja al carrer, és a dir, per a evitar desnonaments".

A més, la regidora ha destacat "la multitud de convenis amb diferents col·legis professionals per a sufragar de manera gratuïta articles de primera necessitat com a productes farmacèutics, aparells auditius, ulleres o productes ortoprotètics". "En definitiva, oferim tota una bateria d'iniciatives i de recursos que s'acosten a la ciutadania des dels Centres Municipals de Serveis Socials per a completar la Renda Valenciana d'Inclusió i l'Ingrés Mínim Vital i que estan tenint molt bon funcionament"

Pressupost flexible

"València està garantint la demanda d'ajudes per a necessitats bàsiques de tota la ciutadania i per això tenim un pressupost flexible que es va augmentant a mesura que el fa la demanda", ha conclòs la responsable de Serveis Socials, en recordar el treball desenvolupat per diferents recursos de la Regidoria de Serveis Socials a l'empara de l'Ordenança reguladora dels PEI, aprovada el gener de 2021.

Finalment, l'alcalde i la regidora han celebrat que aquesta tasca ha sigut reconeguda recentment per part de l'Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials que ha distingit a l'Ajuntament de València "com un dels quals presenta un dels millors serveis socials de tot Espanya".

Destacats