València

València desplega una xarxa de dispositius intel·ligents de captació del soroll urbà per les zones d'oci

1 minut

Els regidors Pere Fuset i Giuseppe Grezzi en roda de premsa

L'Ajuntament de València ha desplegat una xarxa de dispositius intel·ligents de captació del soroll urbà per les principals zones d'oci de la ciutat, amb l'objectiu de disposar d'un monitoratge continu dels nivells de soroll per a "informar però també influir en el soroll que es genera en cada zona". Així ho han explicat aquest matí els regidors d'Agenda Digital i Administració Electrònica, Pere Fuset, i de Mobilitat Sostenible i Qualitat Acústica, Giuseppe Grezzi. Es tracta d'una iniciativa que forma part del programa Impuls VLCi i que començarà a funcionar de manera imminent.

Els dispositius ja estan instal·lats i disposats per a començar a funcionar de seguida. Es tracta de 22 unitats intel·ligents de captació de soroll, que inclouen una pantalla en la qual es pot visualitzar el nivell sonor en temps real, i que estan situats en els entorns de Cánovas (tres dispositius), Polo i Peyrolón (sis dispositius), Cedre (cinc dispositius), Hondures (quatre dispositius) i Benimaclet (quatre dispositius).

Tal com ha explicat el regidor Pere Fuset, "entre els seus beneficis podem destacar que constitueix una eina de gestió i configuració de dispositius remots, que permet el monitoratge en temps real, així com la configuració de llindars d'actuació i avisos, i que suposa un sistema d'informació per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania".

El projecte, ha afegit l'edil, es desenvolupa gràcies al fet que l'Ajuntament de València és beneficiari d'una ajuda per al desenvolupament del programa de Ciutats Intel·ligents de l'Agenda Digital d'Espanya, dotat amb un pressupost de 6.000.000 d'euros dels quals Red.es aporta 4,2 i la resta, l'Ajuntament. En el cas concret del projecte de dispositius de gestió del soroll urbà, el pressupost ascendeix a 40.000 euros (39.194,48 € més IVA), licitat directament per Red.es.

El regidor de Mobilitat i Qualitat Acústica, Giuseppe Grezzi, ha recordat que les mesures de millora de la mobilitat impulsades pel Govern municipal (reducció del pas de vehicles, reducció de la velocitat i millora de l'asfaltat) han aconseguit un descens paral·lel de la contaminació atmosfèrica, i també de la contaminació acústica. "Però cal tindre també en compte –ha afegit- el soroll derivat de l'activitat humana, especialment el derivat de les activitats d'oci, sobretot, l'oci nocturn", ha afegit.

Per això, la nova xarxa de dispositius intel·ligents permetrà obtenir dades acústiques en temps real, de manera que, des del Servici Municipal de Qualitat Acústica es podrà enviar la informació i les dades a la Policia Local de València, que podrà prendre les decisions pertinents i actuar com convinga a cada moment, ha explicat Grezzi.

Pantalles que permetran "veure" el soroll

Les pantalles instal·lades al costat dels sensors de soroll permetran que la ciutadania puga visualitzar directament els nivells sonors en temps real, "la qual cosa facilitarà també influir en el soroll generat en la zona", ha subratllat el regidor Pere Fuset, qui ha agraït la col·laboració de la Regidoria de Gestió de Recursos i el suport de la regidora Lluïsa Notario en la instal·lació dels dispositius. Totes les unitats estan geolocalitzades, i s'han instal·lat en fanals i façanes. Tal com ha subratllat Fuset podem tindre una imatge global de la ciutat en temps real, i conéixer, mitjançant un codi de colors, en quins casos, on i quan, se superen els llindars sonors permesos i recomanats.

A més, ha afegit el regidor, el mesurament sistemàtic, i el tractament i anàlisi de les dades permetran obtenir quadres de lectura al llarg del temps i conéixer la incidència real d'aquests per a poder definir accions concretes sobre les diferents situacions. "Podrem realitzar estudis i planificar actuacions a priori", ha subratllat.