L'Ajuntament de València aferma la seua aposta pel dret a un habitatge digne. Així, es preveu, en els pròxims anys, la creació de 453 nous habitatges, cent per cent municipals, que es destinaran a lloguer assequible. Es tracta, per exemple, dels 25 habitatges contemplats en el Pla Especial del Cabanyal – Canyamelar que "ajudaran a regenerar part dels habitatges que van ser adquirides pel Partit Popular per a derruir-los", ha explicat la regidora d'Habitatge, Isabel Lozano.
Però no seran els únics. I és que hi ha projectats més habitatges en altres barris de la ciutat, com els 200 habitatges de promoció pública – 48 per a cooperatives en règim de dret de superfície i 180 de promoció publicoprivada – que seran finançats amb fons europeus en diferents parcel·les municipals del Parc Central, Malilla o Massarrojos.
Cal destacar, a més, el projecte 'Habita La Torre' de la Generalitat Valenciana, que recuperarà el parc públic d'habitatge en Sociópolis. D'aquesta manera, la construcció d'aquesta urbanització fantasma, paralitzada en 2011, estarà habitada en 2024, gràcies a l'impuls de l'administració autonòmica. I és que es destinarà una inversió de 23,5 milions d'euros – dels quals 8,5 milions d'euros procediran dels fons Next Generation – per a la posada en marxa de nous habitatges que es destinaran a lloguer. D'ells, el 40% seran per a lloguer jove.
A més d'aquest paquet de noves residències, s'incrementarà el parc públic d'habitatge amb 600 noves unitats, d'un total de 2.600, amb una proporció molt elevada d'habitatge de protecció pública.
Ajudes per a les persones en situació de vulnerabilitat
A aquest impuls dels habitatges de lloguer assequible, cal sumar les diferents ajudes que l'Ajuntament de València ha posat en marxa per a ajudar a les persones en situació de vulnerabilitat. En aquest punt, destaquen les ajudes al lloguer, que financen un 40% del cost, i que en 2023 comptaran amb un pressupost de tres milions d'euros, ampliable a quatre milions. "Començàrem finançant lloguers de fins a 450 euros i actualment aquesta xifra es troba en 700 euros", ha remarcat Lozano.
Així mateix, el consistori valencià ha concedit ajudes relacionades amb el dret a l'habitatge, com a deutes de lloguer o de comunitat, reparacions o allotjaments alternatius per un import de quasi dos milions d'euros, un 50% més del que es va concedir l'any 2014.
També estan les ajudes destinades a combatre la pobresa energètica, que en l'últim any han suposat un desemborsament de 5.559.000 euros, que s'han repartit entre 2.230 famílies; o les ajudes d'emergència residencial, que van començar a repartir-se en 2021 com una mesura més per a pal·liar les conseqüències de la crisi produïda per la pandèmia de la COVID-19.
Finalment, des d'octubre de 2021, València compta amb l'Oficina Municipal pel dret a l'habitatge, que ha atés ja 1.443 famílies. Entre les diferents problemàtiques que arriben a l'oficina destaquen l'impagament del lloguer o la no renovació d'aquest.