La mobilitat ha sigut un dels punts clau en el Debat sobre l'estat de la ciutat que tenia lloc, este dilluns 16 de setembre, en el saló de plens de l'Ajuntament de València. Un debat en el qual l'alcaldessa de València, María José Catalá, va posar en valor els assoliments aconseguits durant este primer any de mandat, però on també va anunciar els reptes de futur. I una de les prioritats, com va assenyalar la primera edil, és que "València tinga el millor transport públic d'Espanya".
D'esta manera, Catalá no sols ha posat en valor la recuperació de set línies d'EMT al centre de la ciutat – augmentant el seu ús en un 19,5% – sinó que, a més, s'ha invertit en l'augment de la plantilla amb 93 nous conductors; en la millora de les marquesines amb il·luminació nocturna i millors panells informatius amb una injecció econòmica de dos milions d'euros; en l'accessibilitat de les parades amb altres dos milions; o en la renovació de la flota amb una inversió de 172 milions d'euros fins a 2028 per a aconseguir el 100% en eficiència mediambiental.
No obstant això, si hi ha alguna cosa que catapulta a València com a ciutat pionera en matèria de mobilitat és, sens dubte, el nou títol 'MovimEMT'. Un nou moneder virtual, que està en funcionament des d'este dilluns, i que farà més còmode el pagament dels desplaçaments. Però, com funciona? Per a obtindre este nou "bitllet", tan sols és necessari obrir l'aplicació de EMTicket, seleccionar la nova opció de targeta virtual MovimEMT i registrar-se amb un correu electrònic.
Una vegada donat d'alta, cada usuari pot carregar la quantitat que considere oportuna, amb un mínim de 5 euros i un màxim de 60. Cada validació tindrà el preu de bonobús, és a dir, 43 cèntims, amb una hora de transbords il·limitats fins a arribar a la destinació desitjada. Per tant, els qui la utilitzen tan sols hauran d'estar atents a la recàrrega ocasional del moneder, i utilitzaran el mòbil i el codi QR que genera per a validar cada viatge.
Respecte als viatges gratuïts, esta serà una opció per als usuaris i usuàries habituals de la xarxa municipal d'autobusos. Quan s'aconseguisquen els 17,5 euros de consum del moneder virtual en un mes, tots els viatges següents seran gratuïts. Dit d'una altra forma: este nou títol permet 41 viatges a 43 cèntims, sent la resta completament gratuïts fins que finalitze el mes.
Altres actuacions en matèria de mobilitat
L'aposta per una millor mobilitat a la ciutat de València va molt més enllà. D'esta manera, l'alcaldessa María José Catalá ha anunciat la recuperació de prop de 1.000 places d'aparcament en l'avinguda dels Tarongers, l'avinguda de la Malva-rosa i en els barris de Torrefiel, Olivereta, Benimàmet i Benicalap.
"Una de les mancances que ens hem trobat quan arribàrem al govern és la falta d'aparcament. En esta ciutat, s'han destruït milers de places d'aparcament en els últims anys sense donar alternatives, obligant, així, a haver de gastar-se molts diners per a llogar una plaça de pàrquing". Per a revertir esta situació, Catalá ha avançat que, durant el pròxim any, es condicionaran solars en diferents punts de la ciutat que, més concretament, sumaran les següents places d'aparcament a la ciutat: 735 en l'avinguda dels Tarongers – Manuel Broseta; 26 en l'avinguda de la Malva-rosa, i 150 al voltant del Mercat de Torrefiel. A més, s'estan estudiant altres zones, com a l'Olivereta, Benimàmet o Benicalap.
Més facilitats per a aparcar per la ciutat que se sumen a "l'alliberament del pagament de l'O.R.A en la zona blava tant en la franja del migdia – de 14.00 a 16.00 hores – com en la de l'última hora de la vesprada (ara es paga fins a les 20.00 hores)", ha recordat l'alcaldessa. "Era un compromís d'este govern, i l'hem complit. Els valencians s'estan estalviant amb esta mesura 1,5 milions d'euros anuals".
Finalment, María José Catalá, durant la seua intervenció en el debat sobre l'estat de la ciutat, ha afegit que s'ha dut a terme la primera Auditoria de Seguretat Viària que permetrà "millorar la mobilitat en aquells punts amb major sinistralitat de la ciutat". D'esta manera, l'Ajuntament de València aplicarà les recomanacions extretes d'esta auditoria, i que consistixen en la semaforització dels carrils bici de major trànsit per a donar prioritat al vianant; la posada en marxa de projecte pilot d'instal·lació de semàfors amb detecció de vianants que pugen i baixen de l'autobús per a alertar o frenar el carril bici en aquelles ubicacions on l'elevada intensitat per als vianants l'aconselle; la creació de passos per a vianants en els carrils bici perquè es puga accedir als contenidors de residus; baixada a calçada dels carrils bici més conflictius per a guanyar espai en les voreres; i eliminació de punts negres de sinistralitat com la glorieta situada en la intersecció de Blasco Ibáñez i Avinguda Cardenal Benlloch.
Actuacions que seguixen la línia de crear una ciutat molt més amigable. Per això, com ha assegurat Catalá, "esta primera auditoria no serà l'única. Continuarem per este camí per a reforçar la seguretat del vianant".