La Regidoria de Participació i Acció Veïnal de l'Ajuntament de València ha activat un qüestionari en línia obert a tota la ciutadania per a decidir com homenatjar els moviments socials de la ciutat. La iniciativa, que ja està disponible a través de la web www.valencia.es/participammss, és una de les accions de la fase pública del procés de participació ciutadana que va arrancar al maig sota el lema 'Vam ser, som i serem: els moviments socials a València' i l'objectiu del qual és posar en valor el treball de la lluita ciutadana per millorar la ciutat.
El formulari en línia està disponible per a qualsevol persona que vulga realitzar la seua aportació fins al 31 de juliol, moment en el qual culminarà tot el procés en el seu conjunt, que ha constat de diferents fases, i en el qual han participat més de 50 entitats i agents socials de la ciutat. El seu resultat serà el full de ruta per a orientar com serà la creació artística que, juntament amb la pàgina web que albergarà tot el material gràfic i documental que està en procés d'edició, retrà homenatge als moviments socials.
La regidora de Participació i Acció Veïnal, Elisa Valía, ha destacat "la importància de reconéixer la valuosa labor dels moviments socials", ja que "els seus assoliments sempre beneficien al conjunt de la societat valenciana". A més, Valía ha insistit que "no es tracta de donar veu als veïns i veïnes, perquè veu ja tenen; es tracta d'escoltar-los i de brindar a la ciutadania la legítima oportunitat de participar en la construcció i millora de la seua ciutat".
Així, el procés 'Vam ser, som i serem: els moviments socials a València' contempla diferents accions: s'han realitzat entrevistes en profunditat, tant a acadèmics i acadèmiques, com a persones expertes dels moviments socials a València, així com a agents clau en la matèria. A més, s'ha dut a terme un mapatge col·laboratiu en el qual s'han identificat els moviments socials més significatius del passat i del present de la ciutat, així com els esdeveniments, assoliments, fites i agents que els han encapçalats. Aquesta acció va sorgir d'una iniciativa ciutadana organitzada pel Laboratori d'Innovació Ciutadana (Ciuta·lab) de Las Naves amb la col·laboració de la Regidoria de Participació Ciutadana i Acció Veïnal de l'Ajuntament de València.
En aquesta línia, la Regidoria també va posar en marxa el taller titulat "Els moviments socials a reflexió", on representants d'alguns dels moviments socials més rellevants de València van participar en una deliberació conjunta al voltant d'aspectes tan rellevants com la definició del concepte "moviment social", la seua trajectòria històrica i els seus elements més representatius.
Com a tancament de tot aquest procés "s'obri ara a tota la ciutadania l'oportunitat d'aportar les seues propostes i plantejaments a través del formulari en línia, on es poden respondre preguntes sobre les característiques dels moviments socials, els canvis que han experimentat o els elements que es podrien homenatjar en la futura creació artística, entre altres assumptes", ha assenyalat Valía, qui també ha recordat que s'ha habilitat una adreça de correu electrònic ([email protected]) per a respondre dubtes.