València

València contra l'explotació sexual: "com a societat, no podem mirar cap a un altre costat"

L'Ajuntament de València llança una campanya de sensibilització que comptarà amb projeccions de curtmetratges per a no naturalitzar la prostitució

1 minut

Manifestació 2023 del 8M a València. Imatge: Xisco Navarro

La prostitució continua sent una de les assignatures pendents de la societat. D'acord amb estudis realitzats, més del 95% dels casos es dona entre demandants homes cap a dones. Davant aquest escenari, i amb motiu del 23 de setembre, Dia Mundial contra l'Explotació Sexual de Dones, Xiquetes i Xiquets, l'Ajuntament de València ha llançat una nova campanya de comunicació i sensibilització, amb l'objectiu d'evitar la naturalització de la prostitució, especialment, entre la població jove masculina.

Des de la Regidoria d'Igualtat, encapçalada per Rocío Gil, es pretén llançar un missatge clar: la demanda de la prostitució és una forma de violència contra les dones i contra la seua llibertat sexual. Així, "eixa demanda actua com a desencadenant directe del tràfic amb finalitats d'explotació sexual que constitueix un delicte complex, transnacional i atemporal", afirmen des d'Igualtat.

Per a això, la campanya d'enguany promoguda per l'Ajuntament de València, i tenint en compte que la capital del Túria forma part de la Xarxa de Municipis Lliures de Tràfic i Prostitució, se centra en una paraula 'TRATA'. A partir d'ací, s'ha construït un missatge directe que assenyala tant a la demanda, com a les dones explotades. 'Trata de no mirar para otro lado' és el lema de la campanya d'enguany que inundarà la ciutat a través de suports de mobiliari urbà en mupis, columnes i sènior.

Cartell de la campanya pel Dia Internacional contra l'explotació sexual i el tràfic de dones, xiquets i xiquetes

Així mateix, el dia 23 de setembre es penjarà en la façana del consistori una pancarta commemorativa, completant-se la campanya de sensibilització amb insercions en premsa digital i gràfica, vídeos, campanya en xarxes social i, a més, la creació d'un lloc web a la pàgina de l'Ajuntament de València on s'oferiran dades numèriques i reflexions sobre aquesta xacra social.

Una campanya d'allò més completa que tindrà com a acte principal la projecció d'una selecció de curtmetratges, realitzats per l'alumnat dels cicles d'audiovisual del centre educatiu Juan Comenius de València, amb els quals es pretén "la desactivació d'una potencial demanda. Volem que deixen d'entendre la prostitució com una professió i, per tant, un entreteniment lícit i ètic. És fonamental la prevenció sobre els homes més joves per a, d'una banda, no naturalitzar la prostitució i, per un altre, evitar que es convertisquen en puters", assenyalen des de la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de València.

Cartell de la campanya pel Dia Internacional contra l'explotació sexual i el tràfic de dones, xiquets i xiquetes

D'aquesta manera, les projeccions es duran a terme aquest dijous, dia 21 de setembre, a les 18.00 hores als cinemes Lys. L'entrada serà completament gratuïta fins a completar aforament.

En la jornada participaran professionals del mitjà audiovisual, com Samuel Sebastián, cineasta i dramaturg, guanyador de diversos guardons entre ells el premi Tirant al millor llargmetratge documental; i Áurea Ortiz Villeta, historiadora d'art, tècnica de La Filmoteca Valenciana, autora de llibres sobre cinema i art i història, i articulista en mitjans especialitzats, que ens presentarà la seua ponència "La representació audiovisual de l'explotació sexual: de Pretty Woman a Sky Rojo", en el qual aborda el cos de les dones com a camp de batalla audiovisual, en el qual, a través de les pel·lícules i les sèries, es reprodueixen l'explotació sexual i la violència que, moltes vegades, la càmera també exerceix, analitzat tot mitjançant la visualització d'exemples concrets.

Finalment, es comptarà amb la presència de la presentadora Montse Catalá Agresola com a moderadora.

València es bolca, així, en la lluita contra l'explotació sexual, una forma de desigualtat extrema per a la qual no podem mirar cap a un altre costat.

Etiquetes: