València

València continua amb l'Operació Fred fins a l'1 de març

1 minut

Operació fred de Creu Roja

L'Ajuntament continua en marxa amb l'Operació Fred per donar resposta a les necessitats d'allotjament nocturn i facilitar roba d'abric a les persones sense llar que pernocten al carrer. Aquest dispositiu, que va començar l'1 de desembre, es prolongarà fins a l'1 de març de 2022, "i cobra especial importància aquests dies de temperatures més gèlides". "A València no deixem a ningú enrere", ha assegurat la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, qui ha dit que "el consistori inverteix més de dos milions d'euros anuals en posar a disposició de les persones sense sostre 337 places d'allotjament d'emergència, més altres 329 en l'àmbit de la cooperació i la immigració (demandants d'asil i altres casos)". En total, 666 places en diferents recursos d'allotjament, de les quals 53 són places extra per l'Operació Fred.

A més, la regidora Isabel Lozano ha recordat que el Centre d'Atenció a Emergències Socials (CAES), ubicat al carrer Santa Creu de Tenerife, al barri de Tres Forques enguany és "flexible fins al punt d'admetre mascotes", obrirà 120 dies a l'any, segons el conveni signat amb Creu Roja, amb un pressupost municipal de 101.000 euros, enfront de la subvenció de 16.000 euros de l'any passat.

El personal voluntari de Creu Roja s'ha encarregat de reubicar el mobiliari perquè es puguen mantindre distàncies de seguretat, i han organitzat kits i menjar perquè a ningú li falte res. Enguany el nou conveni entre l'Ajuntament i Creu Roja, permetrà que aquest centre puga obrir les portes 120 dies a l'any, quan les inclemències del temps o circumstàncies extraordinàries posen en risc la salut de les persones sense llar. La regidora ha fet valdre la importància d'aquest tipus de servicis durant l'època de fred "dins d'aquest marc a la ciutat tenim 648 places, i si existira una demanda major habilitaríem altres espais, aquest és un servici fonamental per a les persones que necessiten un lloc on dormir i refugiar-se quan fa fred, a més se l'ofereix menjar, se'ls renta la roba i poden dutxar-se o romandre ací el temps que vulguen".

El Centre de Baixa Exigència dona també l'oportunitat als equips de benestar social i les entitats de mantenir la relació amb algunes d'aquestes persones i poder ajudar-les més enllà del moment d'urgència. "Aquestes atencions ens donen una oportunitat per entaular una connexió més estreta amb aquestes persones que viuen als carrers i derivar-los a processos d'inserció i formació per aconseguir la seua inclusió social", ha explicat la regidora, qui també ha manifestat que "tot això està inclòs dins del marc del nou conveni que ofereix més i millors serveis als usuaris i inclou, per exemple 50 desplaçaments fora de la ciutat i l'habilitació d'altres espais i l'ocupació de poliesportius o altres espais municipals si hi haguera una emergència".

En l'anomenada "Operació fred" intervenen la Secció Municipal d'Atenció Social a l'Exclusió, el Centre d'Atenció a Persones Sense Sostre, la Unitat X4 de Policia Local, adscrita al CAST, el Centre de Suport a la Immigració, el Servici d'Urgències Socials i la resta d'Unitats de la Policia Local, amb la col·laboració de Creu Roja, la Fundació Salut i Comunitat, i Càritas Diocesana de València.

"Entre totes i tots es fa una tasca fonamental perquè ningú passe fred durant l'hivern a la ciutat de València i aquest nou conveni reforça les ferramentes d'intervenció de l'Ajuntament per respondre a les necessitats de les persones sense llar a la nostra ciutat, tant en situacions puntuals per fred o calor, com per emergències socials o climàtiques, així com la capacitat per iniciar processos més intensos de canvi i inserció social que puguen acabar en una vida autònoma fora de la situació de carrer", ha manifestat Isabel Lozano.