- Peatonaliztacions i la xarxa ciclista, protagonistes en cada consulta ciutadana
- Les partícules més contaminants resisteixen fora de l'anell ciclista
"S'avança en una cultura ciclista, que és un dels pilars perquè València puga reconéixer-se com a Ciutat Ciclista". Així ha resumit Giuseppe Grezzi, el regidor de Mobilitat Sostenible de l'Ajuntament de València, les noves dades recopilades sobre la xarxa de carrils bici en el Cap i Casal. Un estudi, amb pretensió d'anualitat i crear un fons històric, que assenyala un ús cada vegada més intens de bicicletes però, també, de patinets: són el 25% del total.
L'estudi, realitzat per la investigadora Esther Anaya Boig, es presenta sota el títol "proposta d'avaluació de comptades ciclistes a la ciutat de València". Un informe del qual, Grezzi, ha destacat aspectes relacionats amb la igualtat: "El 39% de les persones que es mouen en valència amb bici són dones". Una dada que considera d'especial "rellevància" perquè, amb la referència de "països amb sistema avançat" de l'ús de la bici, les dones són majoria: "Es veu que hi ha un increment notable. Estem en molt bon camí".
Segons l'estudi, realitzat en dos dies laborables d'octubre de 2019, en la zona del Pont d'Assot i del carrer Alacant, el 75% dels desplaçaments que es realitzen pels carrils són amb bici. La resta, en patinet. Hi ha altres vehicles, com els relacionats amb la mobilitat reduïda, però que suposen un percentatge mínim. Grezzi ha destacat el gran percentatge de patinets, respecte a la seua relativa novetat, i creu que "el seu ús augmentarà segur" amb el temps. Una cosa que, no obstant això, creu que serà menys "conflictiu" que en altres ciutats, perquè ja s'ha creat un marc -l'Ordenança de Mobilitat aprovada l'any passat- i uns carrils bici "segregats i segurs".
Un altre aspecte rellevant respecte als usuaris, ha destacat l'edil, és que "el 15% de les persones que es mouen amb bicicleta és major de 55 anys". "Quan la infraestructura és bona i interconnectada, més gent la utilitza. Aquesta dada trenca el pensament que l'usen un determinat perfil de persones, per edat i capacitat", ha assenyalat. Segons el Baròmetre de la Bicicleta 2019, en l'àmbit nacional, el perfil de l'usuari és "home jove", una cosa que sembla 'trencar-se' a la ciutat de València.
6.000 bicis
Referent al perfil, Grezzi ha assenyalat la "paritat" que hi ha entre les persones joves que utilitzen la infraestructura. Una igualtat que, espera, no es diluïsca, com ho està ara, en avançar l'edat per qüestions relacionades amb el sistema patriarcal, com la suposada limitació de la maternitat.Per a l'edil de Mobilitat les dades obtingudes són "molt rellevants", perquè revelen "un canvi substancial en la mobilitat" de València; una cosa que ja havien contrastat amb els "comptadors i enquestes de mobilitat". Assenyala que, com demostren les dades, des de la posada en marxa de la infraestructura, en 2017, l'ús de vehicles motoritzats ha caigut un 4%, mentre que en algunes zones, com enfront de l'Estació del Nord, es donen pics de 6.000 bicis i vehicles de mobilitat personal diaris.
Des de Mobilitat assenyalen que amb cada obra per a realitzar els carrils bici "també es millora la mobilitat del vianant", amb eixamplament de voreres i nous passos de zebra. Una cosa que es posarà en pràctica, assegura, amb les pròximes construccions de carril segregat en l'avinguda del Cid o Sant Vicent Màrtir. "Els límits són, fonamentalment, pressupostaris. Són molts anys de retards del PP, que feia carrils per on cabien, pintats damunt de les voreres", ha assenyalat sobre el ritme que, assegura, desitjaria que fóra més ràpid.