València

València congelarà la tarifa de l'aigua en 2022

La regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valia, ha anunciat hui que per segon any consecutiu no pujarà l'import de l'aigua

1 minut

La regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía

Els ciutadans i les ciutadanes de València continuaran pagant la mateixa quantitat d'impostos pel que a la factura de l'aigua es refereix. Així ho ha expressat la regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía, que ha assenyalat les raons d'aquesta decisió: “Estem en un moment de recuperació econòmica de les famílies i considerem que ara mateix estem en un equilibri òptim per a continuar treballant perquè la xarxa seguisca en bon estat”. 2022 serà el segon any consecutiu en el qual es congela aquest import.

L'any 2020 la factura de l'aigua va augmentar el seu preu en un xicotet percentatge, i des de llavors s'ha congelat fins al punt que el pròxim curs tampoc serà exactament igual. Elisa Valía ha fet hui balanç de les inversions que ha desenvolupat el seu departament i ha aprofitat per a fer públic que tots els conceptes de la tarifa de l'aigua queden congelats.

Pel que respecta a les inversions, la regidora del Cicle Integral de l'Aigua ha destacat l'augment d'aquestes en els últims deu anys. En 2010, des d'aquest mateix departament, la quantitat executada estava entorn dels 10 milions d'euros, mentre que l'any 2019, amb el canvi de govern, la inversió va augmentar als 13 milions. I segons les últimes xifres, en 2021 es van superar els 15 milions d'euros en inversions.

No obstant això, d'aquest total d'inversió, Vàlua estima que al voltant del 10% no es van poder executar per distints retards o baixes en projectes coordinats amb l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües (Epsar) de la Generalitat Valenciana. “Els projectes d'aquest tipus sempre comporten retards per la necessitat de coordinació amb la Generalitat i els tràmits corresponents”, ha afirmat la socialista.

Elisa Valía ha destacat “la bona gestió de l'empresa Global Omnium perquè si les inversions funcionen és perquè estem les dues compromeses en això”. Dels projectes més importants executats en els últims anys, la regidora ha remarcat les obres en Peris i Valero, “en les quals vam fer un esforç enorme i reduïm en un any l'execució del projecte perquè són obres especialment molestes” i les obres al carrer de la Pau, les obres de María Cristina o les realitzades dins de la plaça de la Reina, ja que “han afectat grans zones de la ciutat”.

D'altra banda, la també presidenta de l'EMSHI (Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics), ha apuntat un aspecte en el qual s'està treballant, però que està comportant molts problemes. I és que “hi ha un element distorsionador en el pressupost”, que és el cost de subministrament energètic. “És complicat reduir en curt termini la de demanda energètica, venim planificant accions molt concretes per a reduir-la. L'any passat vam començar amb una inversió de 4,5 milions i gràcies a això hem pogut esmorteir enguany l'efecte de l'augment de la demanda energètica”, ha conclòs Vàlua.