L'Ajuntament de València commemora enguany el 25N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les dones, amb una sèrie d'actes i una campanya que posa el focus en els homes. El lema és "El tenim clar: homes contra la violència masclista". La regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTB, Lucía Beamud, ha assenyalat en la presentació de la campanya que l'objectiu és "sensibilitzar als homes, perquè necessitem la seua implicació i també fer front als grups negacionistes". Entre els materials preparats enguany entorn del 25N figura un Decàleg especialment dirigit als homes perquè "són necessaris canvis estructurals i en el model de masculinitat".
La regidora Lucía Beamud ha recordat que la programació que es prepara entorn del 25N és un reflex del treball que durant tot l'any es duu a terme des del consistori per a la prevenció i atenció a la violència masclista en tots els seus vessants. Com ja és habitual, la commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones comptarà amb la convocatòria d'una manifestació el 25 de novembre, el festival IgualMent-Fest el diumenge 27 de novembre, una nova edició dels Premis per la Igualtat i una campanya de difusió per diversos mitjans que comptarà enguany també amb els autobusos de l'EMT. A més, en la web https://www.valencia.es/val/25n2022 s'ha posat a la disposició de la ciutadania tota una sèrie de materials entre els quals destaca un Decàleg especialment pensat per als homes.
Beamud ha recordat els diferents programes que al llarg de tot l'any duu a terme el consistori per a fer front a la violència masclista, també en matèria de prevenció. En aquest sentit ha assenyalat que "els tallers en els centres educatius s'han incrementat d'una forma molt notable. Dels quinze mil euros de dotació en 2015 hem passat a més de mig milió d'euros en la licitació que estem preparant actualment". La regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTB ha assenyalat també que el programa Repara per a l'atenció i intervenció psicològica d'homes amb relacions conflictives ha atés en 2022 a 108 homes dels quals 76 tenien condemna per violència de gènere. El total d'homes atesos en els tres anys de funcionament d'aquest servici ascendeix a 211.
En el mateix àmbit de la prevenció, Beamud ha recordat el programa Taronja Sencera, posat en marxa fa un any per a l'atenció a la violència de gènere en l'adolescència. A més de la intervenció amb víctimes i agressors, s'han format tres grups terapèutics i s'han dut a terme 174 activitats de divulgació. La regidora d'Igualtat ha destacat la importància d'aquesta atenció específica "no sols amb la mirada feminista sinó també amb la mirada jove, sobretot tenint en compte els indicadors que posen de manifest que estan augmentant les actituds masclistes en l'adolescència".
Decàleg contra la violència masclista
Entre els materials que s'han preparat enguany i que estan disponibles en la web https://www.valencia.val/es/25n2022 destaca un Decàleg contra la violència de gènere pensat especialment per als homes, ja que segons ha explicat Lucía Beamud "la solució no està només en els canvis a escala individual sinó que és necessari canviar el model de masculinitat".
El Decàleg combat actituds com l'androcentrisme, els models patriarcals de masculinitat, la passivitat o el silenci enfront d'actituds masclistes. També trenca amb el mite de l'amor romàntic, recorda que "només si és sí" i insisteix en la necessitat de reconéixer el valor de la dona i donar suport a les seues reivindicacions. La regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènere ha assenyalat que el Decàleg es tanca amb "No ho faces sol" per a recordar que "tenim eines des de l'Ajuntament de València que ajuden a treballar aquestes noves masculinitats".
II Premis per la Igualtat
Este certamen premia actuacions i bones pràctiques dutes a terme a la ciutat de València en les àrees d'actuació del Pla Marc d'Igualtat de dones i homes. Enguany s'han presentat 30 projectes. Hi ha cinc categories amb dos premis de tres mil i mil euros cadascuna.
El lliurament de premis es durà a terme el 23 de novembre, a partir de les sis de la vesprada en el Centre del Carme de Cultura Contemporània. En la modalitat de lluita contra la violència de gènere i masclista s'ha premiat a l'associació Alanna. En l'àmbit de la salut i l'esport rebrà el guardó la Federació d'Hoquei de la Comunitat Valenciana i José Manuel Luis Hortolano. En la parcel·la de conciliació i corresponsabilitat s'ha premiat a l'Institut Tecnològic Informàtica i a Iniciatives Solidàries. Els centres educatius IES Barri del Carmen i IES Isabel de Villena han sigut reconeguts en la modalitat d'igualtat en l'àmbit de la coeducació i finalment, en la parcel·la d'art i cultura es premia a Santiago Fernández Honrubia, Fundació Canyada Blanch i Elena Edith Monleón Pradas.
Festival IgualMent Fest
Se celebrarà el diumenge 27 de novembre a partir de les 11 del matí en la plaça de l'Ajuntament. Lucía Beamud ha assenyalat que la finalitat d'aquest festival és oferir "una mirada positiva" a la lluita contra la violència masclista "i acostar el concepte d'igualtat". La fira reunirà més de 40 entitats "el que és molt important per a oferir a la ciutadania un aparador dels recursos que ofereix el tercer sector i una manera d'establir sinergies per a treballar de manera conjunta", ha explicat Beamud.
Hi haurà actuacions musicals com el grup de reggae Roots mazonians, la cantautora Kela o el quartet Felices las cuatro. A més el festival oferirà també batucada i teatre.