València clama contra la gestió de la DANA un mes després de la riuada

Més de 100.000 persones recorren el centre de València per a exigir la dimissió de Mazón i una recuperació "digna i justa"

Guardar

Manifestació un mes després de la DANA en València (Foto: Rober Solsona - Europa Press)
Manifestació un mes després de la DANA en València (Foto: Rober Solsona - Europa Press)

Una nova manifestació multitudinària —després de la primera del passat 9 de novembre— ha pres este dissabte els carrers de la ciutat de València per a exigir responsabilitats al Consell per la gestió, prèvia i posterior, de la tràgica DANA que va assolar la província el 29 d'octubre. La marxa ha començat passades les sis de la vesprada des de la Plaça de l'Ajuntament camí de la plaça de la Mare de Déu després que l'informe de seguretat haja impedit que finalitzara enfront del Palau de la Generalitat.

La capçalera de la manifestació, formada per una treballadora del 112, personal docent i persones dels municipis afectats com Algme, Catarroja o Albal, ha entrat en la plaça de la Mare de Déu a les 19:15 hores després de recórrer el centre de la capital del Túria entre aplaudiments dels centenars de persones que ja esperaven amb crits de 'El president a Picassent' i 'Covards'. En total, més de 100.000 persones van participar en la marxa segons les dades oferides per Delegació de Govern.

"La realitat és que, un mes després, els nostres pobles i ciutats continuen destruïts. Este Govern està incapacitat moral i èticament per a fer eixa reconstrucció que venen", ha sostingut Anna Oliver, una de les coportaveus de les 58 entitats socials convocants de la manifestació. En este sentit, ha retret a Carlos Mazón que durant la seua compareixença en Les Corts per a rendir comptes "no va demanar disculpes ni va donar cap explicació raonable del que havia succeït".

D'alta banda, una altra de les coportaveus, Alexandra Usó, ha lamentat que un mes després de la tragèdia, els pobles estan "abandonats i continuen com si estiguérem en el tercer món" i ha denunciat que "no han arribat les ajudes" mentre les persones "continuen patint. Mar Cardona, també coportaveu, ha recriminat la "militarització del govern civil" en el Consell i ha posat en valor "l'autoorganització" de la societat per a mobilitzar-se i solidaritzar-se amb els municipis afectats.

"Dignitat, justícia i reparació"

Els manifestants han portat cartells en els quals es podien llegir consignes com 'Mazón, dimissió' amb un llaç negre en senyal de dol i la foto de Mazón boca avall; 'Elit corrupta' o 'Que no isquen impunes. Justícia'. També han sigut presents cartells amb els noms de tots els municipis en els quals s'han trobat víctimes mortals i el nombre de persones mortes en cada localitat.

"En honor a les 222 víctimes, a les quatre persones que encara queden desaparegudes, als milers de persones que han perdut el seu lloc de treball i les seues cases, el poble valencià no pararà fins que tinguem dignitat, justícia i reparació", han asseverat les coportaveus. De fet, fins a la ciutat de València s'han desplaçat persones de les zones afectades pel temporal per a unir-se a la protesta. Alguns afectats s'han organitzat per a acudir a la marxa des dels seus municipis amb botes en homenatge als morts.

Manifestació per la DANA a València (Foto: Rober Solsona)
Manifestació per la DANA a València (Foto: Rober Solsona)

Han lamentat que el 29 d'octubre "a les valencianes i als valencians els va caure el cel damunt, no sols pels 500 litres de pluja, sinó perquè va començar el pitjor episodi de la història de les ignomínies polítiques i de les tragèdies humanes". Així, la protesta ha insistit a denunciar que "per no comprometre els interessos de l'empresariat i els guanys del capital, es va posar en risc la vida de milers de treballadores i treballadors".

A més, han acusat el Consell de "limitar-se a intentar tapar la negligència davant esta crisi causada per la negació del canvi climàtic, l'especulació i la construcció desmesurades". També han criticat al Govern d'Espanya perquè "hauria d'haver pressionat de manera contundent i immediata" al govern valencià davant el que qualifiquen "d'inacció" per a intervindre "amb tots els efectius disponibles i ajudar la ciutadania a reconstruir les seues vides".

Canvi de polítiques econòmiques

La manifestació també ha posat el focus a exigir un "canvi de polítiques econòmiques". En este sentit, les entitats convocants han plantejat la necessitat d'apostar per una alternativa residencial, així com la reconversió de pisos turístics en vivendes per a les persones afectades.

De la mateixa manera, han subratllat el reforç del servici de transport públic, la prohibició de construir en zones inundables i en la línia de costa, condonar "el deute il·legítim" i reinvertir-la en sanitat, educació, servicis socials i infraestructures d'emergències. Després de la lectura del manifest, han guardat un minut de silenci en record de les 222 víctimes mortals per la DANA a València, les quatre persones encara desaparegudes i el treballador mort a Massanassa.

La manifestació l'han convocada un total de 58 entitats i s'han adherit altres 158. Entre les quals impulsen esta marxa figuren entitats cíviques i socials com Acció Cultural del País Valencià -Amical de Mauthausen - Arran-SEPC-COS-Endavant - Arrels del Canvi - Assemblea de Barri de Montolivet - BEA- Benicalap Viu - Ca Bassot - Ca Revolta - CNT València - Comissió Ciutat-Port - Coordinadora Associacions Memòria Democràtica País Valencià - Decidim- Plataforma pel dret a decidir del País Valencià - Entrebarris - Escola Valenciana - FAMPA València - Intersindical Valenciana - Joves d'ACPV - JovesxRussafa - LAMBDA - Plataforma 14 d'abril per la República - Societat Coral El Micalet - Teixint Patraix - Associació Cultural És País Valencià.

Destacats