València celebra el primer fòrum per a avançar cap a l'abolició de la prostitució

Guardar

 Fòrum prostitució de València
Fòrum prostitució de València

L'Ajuntament de València ha dut a terme aquest matí al MuVIM el primer Fòrum sobre l'Abolició de la Prostitució que s'organitza a la ciutat per tal d'analitzar i debatre sobre les eines legals amb les quals compten els municipis i les comunitats autònomes per a posar fi a l'explotació sexual de les dones. La vicealcaldessa de València i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha participat en l'obertura del fòrum junt amb la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, i la delegada del Govern, Gloria Calero, en un acte en el qual també ha participat el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano.

Gómez ha mostrat la seua confiança que València siga una de les primeres ciutats a comptar amb una ordenança abolicionista, i ha destacat que "hem de dir, ben orgullosos, que la ciutat de València serà una de les primeres ciutats a aprovar una ordenança abolicionista i que, per tant, serà protectora de les dones més vulnerables". Durant l'obertura d'aquestes jornades organitzades per la Regidoria de Protecció Ciutadana, Gómez ha defensat la necessitat de reformar el marc legal per a acabar definitivament amb totes les formes de prostitució. "No es pot ser progressista i defensar que el proxenetisme és una espècie de llibertat d'empresa, que són emprenedors als quals cal normalitzar o blanquejar, o que els puters són consumidors que tenen drets".

"No es pot defensar que la prostitució és un treball sexual en el qual existeix un contracte laboral amb llibertat d'empresa i llibertat de consentiment", ha defensat la vicealcaldessa i regidora, "perquè, en realitat, és una manera d'aprofitar-se de les dones pobres, de les vulnerables, de les migrants: de les dones que necessiten més de les mesures d'acció social que permeten posar-les en una situació d'igualtat". "Per això defensem una reforma potent del Codi Penal que penalitze totes les cares del proxenetisme", ha afirmat. I ha afegit "una qüestió fonamental per als ajuntaments: que es regule i es pene la terceria locativa, és a dir, a aquell propietari d'un local que permet i consent que s'exercisca la prostitució" ha indicat.

Mesures més enllà de l'àmbit policial

Per la seua banda, el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, ha subratllat que l'objectiu principal d'aquest fòrum és buscar mesures més enllà de l'àmbit policial per a avançar cap a l'abolició de la prostitució. "Estem treballant des d'un punt de vista no sols estrictament policial. Hem de veure la lluita contra la prostitució des de diferents àmbits, tant des del punt de vista de les activitats, com des del punt de vista de l'espai públic. I tot rematat amb el treball de seguretat ciutadana", ha explicat.

Cano ha subratllat que l'Ajuntament de València iniciarà el procediment administratiu per a redactar una Ordenança de Prostitució que substituïsca la de 2013 i que ajude a combatre les noves formes de prostitució que no són visibles. "Aquestes jornades ens serveixen per a decidir què podem fer davant d'una prostitució que no és de carrer i que, per tant, no és visible; no es mostra, però existeix".

Segons ha subratllat l'edil, "cal analitzar com s'ha d'abordar la lluita per a erradicar la prostitució que s'exerceix en pisos, quines eines administratives té un ajuntament i la seua policia local per a això, o què podem fer front a eixos prostíbuls que tenen l'aparença d'hotels". "Però no només des d'un punt de vista policial –ha matisat- sinó mitjançant les ordenances d'Activitats i d'Espai Públic; perquè el debat sobre la lluita contra la prostitució i abolició ha de fer-se des d'un punt de vista global", ha indicat.

L'edil ha conclòs, defensant la necessitat de continuar aprofundint en el marc legal per a combatre totes les formes d'explotació sexual: "No lluitem contra gent incompetent, per la qual cosa hem d'afrontar aquesta lluita amb totes les nostres armes i d'una manera decidida", ha finalitzat.

Destacats