L'Ajuntament de València, a través de la fundació València Activa, i AVAESEN (Associació Valenciana d'Empreses del Sector l'Energia) han celebrat la segona edició del programa Clean Connect VLC. Aquesta iniciativa, que impulsa projectes innovadors per a lluitar contra l'emergència climàtica, "ha connectat el talent i les idees d'startups o empreses de nova creació internacionals amb les necessitats de quatre corporates o companyies de referència del teixit empresarial valencià, posicionant a València com a capital europea de l'emprenedoria cleantech o de tecnologies netes", tal com ha assegurat el regidor de Sectors Econòmics, Borja Sanjuan.
En aquesta segona convocatòria de Clean Connect VLC, quatre grans empreses valencianes (Dinapsis, Eiffage Energia, Grup Gimeno-Obremo i Valenciaport han plantejat els seus desafiaments amb l'objectiu d'estimular a les 15 startups participants. Concretament, les grans corporates han proposat la cerca de noves eines per a assegurar l'eficiència energètica i hídrica de les ciutats, i han considerat la capacitat de proporcionar plans d'inversió energètica a les empreses o d'anticipar-se als canvis meteorològics inesperats per a garantir les operacions de logística en els ports.
Finalment, les startups Manu Work, de Xile, i The Predictive Company, de Barcelona, seran les encarregades de resoldre els reptes d'Eiffage Energia e Dinapsis. Implementaren una prova de concepte cofinançada per Clean Connect amb 4.000 euros i 1.600 euros, respectivament. Ambdues, han arribat a la fase final d'aquesta segona edició al costat d'ImpactE (València), Vianova I/O (França) i Wakaru (Portugal).
El regidor de Sectors Econòmics, Borja Sanjuan, ha ressaltat que "amb programes com aquest l'Ajuntament impulsa la innovació oberta, que és imprescindible per al futur del nostre teixit econòmic i social". "Connectem a corporates i startups per a millorar la competitivitat de les empreses tractores, fent-les més eficients, més resilients i més innovadores", ha explicat.
"L'objectiu de València Activa –ha continuat- és continuar fomentant aquest tipus de col·laboracions catalitzadores de la innovació i la sostenibilitat, i per això ja projecta una nova edició en la qual destinar més pressupost a realitzar pilots reals, obrint el programa a més corporates", ha avançat el regidor.
Per part seua, la directora general d'AVAESEN, Bianca Dragomir, ha assegurat que Clean Connect "permet aconseguir un doble objectiu, per un comunicat aconseguir solucions amb un alt component d'innovació i per una altra atraure el talent de les startups fins a València, per a col·laborar amb corporates de primer nivell, alguna cosa que ja s'ha aconseguit en només dos anys".
Clean Connect VLC: una connexió d'impacte
Dinapsis i l'startup xilena Menu Work estan desenvolupant un projecte pilot en la planta desnitrificadora de l'Eliana per a millorar l'eficiència energètica. Menu Work preveu dotar-los d'una eina o IoT per a mesurar els consums energètics en els seus processos més demandants d'energia de manera descentralitzada. D'aquesta manera, l'empresa podrà gestionar millor els seus recursos.
Per part seua, la startup The Predictive Company treballa en un pilot amb Eiffage Energia. Basant-se en la intel·ligència artificial millorarà l'eficiència energètica d'un edifici de 50.000 metres quadrats sense incórrer en inversions en nou equipament, aprofitant l'analítica de les dades i el control intel·ligent dels sistemes per a reduir la seua factura en un 20% i deixar d'emetre a l'atmosfera 3,7 tones de CO₂ al mes. Així, gràcies a aquesta mena d'intel·ligència artificial, és possible, per exemple, anticipar-se a una pujada del preu de l'energia i ajustar la calefacció o aprofitar els dies amb més sol per a emmagatzemar energia.
AVAESEN: Clúster Cleantech de la Comunitat Valenciana
AVAESEN (Associació Valenciana d'Empreses del Sector l'Energia) és el Clúster Cleantech de la Comunitat Valenciana. Reuneix un ecosistema de 300 agents públics i privats, dels quals 160 són empreses d'energies renovables, cicle de l'aigua, gestió de residus i ciutats intel·ligents, amb una facturació total de 4.500 milions d'euros i englobant 7.500 ocupacions verdes.