València

València Capital Mundial del Disseny 2022 desvetla el seu programa oficial

Més de 100 esdeveniments tindran lloc a la capital valenciana durant l'any amb motiu d'aquest reconeixement, que aportarà més de 200.000 visitants estrangers

1 minut

València Capital Mundial del Disseny 2022

València es posiciona a la part alta del panorama internacional en l'àmbit del disseny. L'organització de València Capital Mundial del Disseny 2022 ha presentat hui el conjunt d'activitats programades a la ciutat amb motiu d'aquest nomenament. Entre això, destaquen els més de 100 projectes que es realitzaran (exposicions, intervencions, trobades…) i la previsió del turisme que aportarà a la ciutat, uns 200.000 visitants estrangers.

La presentació oficial de l'esdeveniment ha començat aquesta mateixa vesprada amb la presència de multitud d'autoritats entre les quals destaca la de l'alcalde de València, Joan Ribó, i el president de la Generalitat, Ximo Puig. 1.200 persones han assistit en representació de les institucions i empreses impulsores i de l'ecosistema del disseny valencià a un acte celebrat en el Palau de les Arts Reina Sofia a les 19 hores.

L'organització de la València Capital Mundial del Disseny 2022 ha presentat el seu programa oficial per a constatar que, “més que un esdeveniment, constitueix una fita en la història de València i en la projecció internacional tant de tota la Comunitat Valenciana com de la marca Espanya en liderar l'impuls del disseny com a eina de transformació transversal de la societat i palanca de creixement”. I és que, només en la Comunitat Valenciana, el disseny aporta més de 4.000 milions d'euros.

Les més de 100 activitats, 150 ponents de primer nivell, 70 convenis, 25 espais i prop de 100 entitats implicades que inclou l'intens programa dels pròxims mesos són la materialització tangible d'un esdeveniment concebut per a transcendir molt més enllà de 2022 i establir les bases d'un llegat per a la ciutat i les futures generacions amb el disseny com a mitjà de transformació i fil conductor entre valors com la salut, l'educació, la innovació, el patrimoni, la igualtat, la inclusió, la diversitat i la sostenibilitat com l'essència d'una nova València immersa en un canvi sense precedents.

Segons les dades de l'organització, València Capital Mundial del Disseny 2022 captarà l'atenció de més de dos milions de persones i atraurà a més de 200.000 visitants estrangers en 2022. Hi ha dos tipus d'activitats: les comunes organitzades per la World Design Organization i les programades lliurement per les ciutats. Quant a la primera, els seus set grans esdeveniments agrupats en “Signature” atrauran 130.000 persones al llarg del pròxim any. Aquestes activitats començaran a partir de juny “com a prevenció” i “per a fer-les amb seguretat” finalitzaran al desembre, segons confirma la directora de Programa del World Design Capital València 2022, Corinna Heilmann.

Entre els esdeveniments promoguts per aquesta part, destaquen la trobada entre representants de les ciutats que van ser en el seu moment capital mundial del disseny (Hèlsinki, Seül o Torí, entre altres), unes conferències amb eminències internacionals en el món del disseny com Rebeka Arce o Thomas Kurppa, o un festival als carrers anomenat ‘Fes-li un volt' amb exhibicions al carrer, instal·lacions de llums i altres perquè el disseny isca als barris de tota València.

Cartell de promoció d'una de les activitats dins de Signature. ""

Pel que respecta a l'organització, Xavi Calvo, director de València Capital Mundial del Disseny 2022, ha sigut l'encarregat de explicar que les actuacions principals a la ciutat consistiran en la institucionalització del disseny amb la creació d'un centre de disseny en La Marina de València “com a epicentre i base en col·laboració amb l'Arxiu per a consolidar la cultura del disseny en la Comunitat i a nivell nacional”.

El fet de ser Capital Mundial del Disseny deixarà a la ciutat una sèrie d'elements que quedaran com a llegat per sempre. Així mateix, hi haurà un gran espai obert a la ciutadania en la Plaça de l'Ajuntament, que es materialitzarà a l'abril. “La Plaça de l'Ajuntament serà el gran cor de la capitalitat gràcies a un Pavelló on gaudir del disseny valencià i del qual vindrà de fora per a inspirar-nos. Un pavelló modular que, passat 2022, podrem situar en un altre espai de la ciutat i mantindre'l com a part del llegat de ser Capital Mundial del Disseny”, ha comptat Ribó.

El projecte, promogut per l'Associació València Capital del Disseny i amb la recentment creada Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana a càrrec del llegat, compta amb l'impuls de Ajuntament de València, Generalitat Valenciana, Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), Diputació de València, Visit València, Fira València, La Marina de València, l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), Les Naus i l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE). A més de tindre com a entitats promotores a l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) i al Col·legi de Dissenyadors d'Interior de la Comunitat Valenciana (CDICV). El pressupost inicial ha comptat amb uns 9,5 milions d'euros, dels quals 4,5 han sigut finançats per l'Ajuntament de València i la Generalitat.

L'Organització Mundial del Disseny (WDO), abans coneguda com a Consell Internacional de Societats de Disseny Industrial (Icsid), és una organització internacional no governamental que promou la professió del disseny industrial i la seua capacitat per a generar millors productes, sistemes, serveis i experiències; millors negocis i indústries i, en última instància, un millor medi ambient i societat.

A partir de les 12 associacions professionals de disseny fundadores en 1957, la WDO ha crescut fins a incloure a més de 170 organitzacions membres de més de 40 nacions, involucrant-les en esforços de col·laboració i donant-los l'oportunitat de ser escoltades internacionalment.