València

València busca frenar la competència deslleial i la contaminació amb la "taxa Amazon"

L'Ajuntament de la capital del Túria ja ha iniciat els tràmits per a gravar l'activitat de les empreses de distribució de mercaderies

2 minuts

Furgoneta d'amazon

L'Ajuntament de València ha iniciat els tràmits per a l'aplicació de la coneguda com a "taxa Amazon", un tribut que té com a objectiu gravar l'activitat de les empreses de distribució de mercaderies vinculades a la venda "en línia". La Regidoria d'Hisenda, dirigida pel socialista Borja Sanjuán, ha impulsat una moció en la qual es proposa la contractació d'una entitat externa per a realitzar un estudi tècnic-econòmic que justifique aquesta taxa i el seu encaix en la legislació actual, pas previ a la modificació de l'ordenança fiscal.

En la moció s'argumenta que l'activitat de les empreses de comerç electrònic ha generat un increment del trànsit a la ciutat, més contaminació i competència amb el comerç de proximitat, a més d'una notable ocupació de la via pública. Així, aquesta moció assenyala que aquesta activitat es produeix en un moment en el qual la tendència de la ciutat s'enfoca a "incrementar els espais lliures de trànsit, apostar pels carrils bici i afavorir els desplaçaments a peu".

Finalment, es recorda que aquesta activitat es realitza "sense cap retorn ciutadà per part dels operadors", malgrat tindre "uns beneficis econòmics que no estan gravats per la hisenda municipal", la qual cosa els dona un "clar avantatge respecte als comerciants i veïns de la ciutat, que sí que contribueixen a la despesa pública a través dels tributs".

La taxa Amazon ja s'ha aprovat a Barcelona, començant per les operadores que facturen més d'un milió d'euros, entre les quals es troben les més importants del sector, com Amazon, DHL, Seur, Correus Expressos o UPS. Encara que els afectats han presentat un recurs judicial per a paralitzar l'aplicació d'aquesta taxa, de moment els tribunals no han pres mesures cautelars a l'espera d'entrar en el fons de la qüestió.

En l'àmbit nacional, el grup d'experts encarregat de la reforma fiscal va presentar l'any passat a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, una proposta en aquest sentit que gravava tant a les grans operadores de comerç electrònic com a qualsevol empresa que entregara paquets a domicili. No obstant això, mai va arribar a materialitzar-se.

A València, aquesta iniciativa està en la seua primera fase. El que proposa la moció és encarregar un estudi tècnic-econòmic que justifique la taxa i l'ajuste a la legislació vigent. En concret, proposa un contracte menor i sol·licitar ofertes a la Universitat Politècnica de València, la Universitat de València i la consultora Tirant lo Blanch.