València busca en Fitur fer del turisme el seu motor de recuperació després de la DANA

Malgrat la brusca caiguda de visitants després de la catàstrofe, la ciutat va tancar 2024 amb un increment de les pernoctacions d’un 10%.

Guardar

Presentació de València a Fitur
Presentació de València a Fitur

La ciutat de València ha deixat empremta en la Fira Internacional de Turisme (Fitur) amb una presentació que aposta per la innovació turística després de la catàstrofe de la DANA. Encapçalada per la regidora de Turisme de l'Ajuntament de València, Paula Llobet, i el secretari autonòmic de Turisme, José Manuel Camarero, la delegació valenciana ha destacat el potencial de la ciutat com un destí urbà resilient davant les adversitats, i adaptat als nous reptes del sector.

Resiliència després de la DANA

El passat 29 d'octubre, la província de València va patir l'impacte de la DANA, una catàstrofe que va afectar principalment les pedanies del sud, causant més de 200 morts i danys significatius a comarques valencianes, però també en algunes pedanies de València com La Torre, Castellar o Forn d'Alcedo. I encara que el cor de la ciutat es va mantindre intacte, el turisme ha patit una forta caiguda davant la percepció d'inseguretat.

“Des del primer moment treballàrem en un comité de crisi per a mitigar l'impacte d'esta tragèdia en la nostra imatge com a destí. Llançàrem la campanya ‘Verte en Valencia nos alegra el corazón’, amb un pressupost d'1,5 milions d'euros i accions en 20 mercats internacionals”, va explicar Paula Llobet. Esta estratègia ha generat més de 300 milions d'impactes, posicionant València com un destí hospitalari i resilient en els mercats d'Europa i Amèrica.

Un creixement constant: dades encoratjadores

Malgrat els desafiaments, València va tancar l'any amb un increment del 10% en pernoctacions i un 7% en l'ocupació relacionada amb el sector turístic. De gener a octubre, la ciutat va experimentar un augment del 24% en visitants, demostrant que l'atractiu de València continua en constant creixement.

La regidora de Turisme, Paula Llobet, ha emfatitzat la importància del turisme com a motor econòmic: “Amb un 70% de l'ocupació en el sector serveis, la reconstrucció després de la DANA depén en gran mesura del turisme. Hem demostrat que València és un destí que sap adaptar-se, reinventar-se i continuar atraient visitants de tot el món”.

Una barca en l'Albufera
Una barca en l'Albufera

Novetats de València per a 2025

Amb la mirada posada en el futur, València ha desvelat part de la seua fulla de ruta per a 2025-2027, carregada d'iniciatives que consoliden la seua posició com un dels destins més atractius del Mediterrani. Concretament, entre les principals novetats destaquen:

  • Any Jubilar del Sant Calze: La ciutat es convertirà en un referent del turisme religiós, amb millores en la Capella del Sant Calze i noves visites guiades per a pelegrins.
  • 550 aniversari dels escacs moderns: Esdeveniments culturals i esportius celebraran el llegat de València com a bressol dels escacs moderns.
  • Inauguració del Roig Arena: Este recinte d'última generació, amb capacitat per a 20.000 persones, serà epicentre de grans concerts i esdeveniments esportius.
  • Rehabilitació de l'Església dels Sants Joans: Este tresor barroc reobrirà les seues portes després d'una ambiciosa restauració.
  • Despensa del Mediterrani: Una aposta per la gastronomia sostenible, destacant la riquesa de l'horta, els aiguamolls i el Mediterrani.
  • Turisme accessible: Amb el Congrés Internacional de Turisme Accessible, València reafirma el seu compromís com a ciutat inclusiva.
  • Gay Games 2026: La ciutat es prepara per a este esdeveniment esportiu i social d'abast global.
  • World Paella Day: La paella continuarà brillant com a emblema de la gastronomia valenciana en un esdeveniment internacional.

Un nou microdestí en les pedanies del sud

En resposta a la DANA, València ha redoblat esforços per a fer valdre les zones afectades, convertint les pedanies del sud en un nou microdestí turístic. Amb el Parc Natural de l'Albufera i l'horta com a epicentre, s'han dissenyat noves rutes i activitats que promouen el turisme sostenible i visibilitzen la importància d'estes àrees.

“L'Albufera no sols ha demostrat ser un refugi natural inavaluable, sinó també un recurs essencial per a salvar vides durant la DANA. Continuarem treballant perquè siga reconeguda com a Reserva de la Biosfera”, ha afirmat Llobet.

Un model turístic amb futur

La presentació en Fitur també ha subratllat el compromís de València amb un model turístic basat en la sostenibilitat, la innovació i l'excel·lència. Paula Llobet ha apuntat que “València té els recursos, plans i novetats necessaris per a continuar liderant el turisme urbà. Volem que tot el món descobrisca per què verte en València ens alegra el cor”.

Reptes i oportunitats per al turisme valencià

El turisme representa més del 16% del PIB de la Comunitat Valenciana, generant més de 20.000 milions d'euros a l'any i donant faena a més de 300.000 persones. Esta edició de Fitur suposa una oportunitat clau per a consolidar la recuperació després de l'impacte de la DANA i reforçar la presència de la regió en un mercat turístic altament competitiu.

Malgrat les controvèrsies i els reptes, la Comunitat Valenciana arriba a Fitur amb un missatge clar: continuar sent un referent turístic en l'àmbit nacional i internacional, destacant la seua capacitat per a superar adversitats com la DANA.

Arxivat a:

Destacats