València

València blinda els carrils bus-taxi de la ciutat: tot el que no pots fer

L'Ajuntament de València ha iniciat una campanya per a desbloquejar els carrils bus-taxi de la ciutat i millorar, així, la velocitat comercial del transport públic

1 minut

Persones usuàries de l'EMT a València. Foto Xisco Navarro

La mobilitat de València ha sigut objecte d'atenció en els últims anys. Conversions en zona de vianants, carrils bici o la creació de superilles han fet que la capital del Túria es convertisca en un referent en sostenibilitat a nivell europeu. Unes accions que han anat conjuntament amb una millora substancial del transport públic. Així, s'ha apostat per la renovació de la flota d'EMT València, l'augment de conductors i canvis en el recorregut d'algunes línies amb l'objectiu d'augmentar freqüències i millorar la velocitat comercial.

No obstant això, encara quedava un pas més per fer. I és que l'ocupació constant del carril bus-taxi – bé per a fer parades puntuals o per a circular quan es produïxen embossos – no només provoca un retard del transport públic, sinó que també es generen situacions "de perill" en obligar a fer maniobres o frenades sobtades. Davant esta situació, l'Ajuntament de València ha decidit actuar i ha apostat per blindar els carrils bus-taxi de la ciutat.

Fa un parell de setmanes, s'iniciava una campanya informativa per a frenar l'ocupació no autoritzada del carril bus-taxi per vehicles privats. Durant una setmana, la Policia Local ha estat informant de la normativa vigent i ha donat avisos als conductors que recorren a fer ús d'estos carrils en els seus desplaçaments diaris. Una pràctica que, com explicava el regidor de Mobilitat, Jesús Carbonell, "dificulta les dinàmiques d'un bon servici de transport públic a la ciutat, ja que els aparcaments mínims o prolongats, o la circulació freqüent de vehicles no autoritzats generen retencions, pèrdues de freqüència, col·lapses circulatoris i accidents a causa de maniobres o frenades imprevistes que poden provocar caigudes en els passatgers".

Un vehicle envaeix el carril Bus de València

Un punt de vista que també compartixen des de la Federació Sindical del Taxi de València, que estan cansats de veure "com hi ha multitud de cotxes parats en els carrils bus-taxi, per exemple en les eixides dels col·legis, o que envaïsquen el carril quan hi ha retencions", apunta el seu president Fernando del Molino.

D'esta manera, i mentre "no hi haja carrils més segregats que dificulten l'accés als vehicles no autoritzats", veuen amb bons ulls la campanya iniciada pel consistori valencià que, a partir de ja, començarà a sancionar a aquells vehicles privats que ocupen el carril bus-taxi. Així, serà sancionable, amb multes que podran arribar fins als 300 euros, realitzar parades o circular pels carrils de la ciutat destinats al transport públic.

Però, està permés aparcar a la nit en el carril bus de València?

La resposta és "No". Malgrat que des de l'àrea de Mobilitat de l'Ajuntament de València no s'ha descartat que, ocasionalment, es puga aparcar a la nit en el carril bus; la veritat és que, en l'actualitat, està pràctica està completament prohibida. De fet, com informen des d'EMT València, "l'ordenança actual impedix aparcar en el carril bus, podent posar excepcions si no existix una línia nocturna que circule per ací. Però, ara com ara, està descartada qualsevol modificació o habilitació per a aparcar on no circulen línies, ja que la gent sol sol·licitar aparcar justament en les zones d'oci per on, efectivament, passen línies d'EMT i, per tant, no es pot veure afectat este servici".

Un plantejament que fan també des de la Federació Sindical del Taxi de València, ja que "no tindria sentit que es multe per parar o circular pel carril bus-taxi, i després es permeta aparcar a la nit". A més, prosseguix Fernando del Molino, "seria una crida per a utilitzar el vehicle privat en comptes de fomentar l'ús del transport públic".

Un autobús de la línia 8 de l'EMT

Cal recordar que, en 2009, sota el manat de l'exalcaldessa Rita Barberá, es va obrir la possibilitat d'estacionar en els carrils bus-taxi en horari de 22.00 a 07.00 hores per a facilitar l'aparcament en el centre de València. Una mesura que anys després, en 2017, amb el govern de Joan Ribó es va eliminar, prohibint l'aparcament en els carrils de l'EMT en qualsevol franja horari. De moment, esta mesura continua activa i no hi ha previsió que es puga canviar a curt o mitjà termini.

Millorar la velocitat comercial

Al costat d'estes accions per a alliberar el carril bus-taxi i millorar la velocitat comercial d'EMT València, el regidor Jesús Carbonell ha informat que s'estan duent a terme altres actuacions com "l'aprovació del Pla director de la companyia que dissenyarà les línies del futur i la incorporació de nous carrils bus i prioritats semafòriques sobre la base de les necessitats de mobilitat a València i les tendències dels passatgers en funció dels nous carrils bici i altres formes de mobilitat com a patinets, metro, etc. A més, EMT manté la seua ferma aposta per continuar implantant nous carrils bus i la segregació d'altres carrils en diferents punts de la ciutat".

Solucions estructurals permanents que milloraran definitivament la velocitat comercial d'EMT València. De fet, existix una relació directa entre l'històric increment de passatgers que ha registrat l'Empresa Municipal de Transport – quasi 2 milions d'usuaris a l'abril – amb la velocitat comercial dels autobusos que, des de 2015, "amb la implantació de nous carrils bici, registra un descens crònic. L'elevat volum de passatgers alentix les operacions de pujada i baixada, però cal destacar que la demanda en EMT s'ha incrementat en 2024 en un 16,85% respecte al passat any, i, en canvi, la velocitat comercial només s'ha reduït en dues dècimes", ha conclòs Carbonell.

Etiquetes: