València

València avança cap a la descarbonització de la ciutat

València no només renova la flota d'EMT, sinó que instal·la nous punts de recàrrega de vehicles elèctrics per a apostar per una mobilitat sostenible

1 minut

Fotografia aèria de la ciutat de València. Imatge: Visit València

València continua amb la seua aposta per la descarbonització de la ciutat, un objectiu que estava marcat per a 2030. D'esta manera, s'estan impulsant accions que seguixen la línia d'apostar per una mobilitat sostenible a la ciutat. Una de les apostes més decidides és, sens dubte, la renovació de la flota d'EMT València que, en estos moments, compta amb 500 autobusos dels quals 254 són híbrids, 22 elèctrics i la resta dièsel o biodièsel. No obstant això, l'objectiu és que s'arribe, pràcticament, al 100% d'autobusos sostenibles en 2028.

D'esta manera, l'Ajuntament de València ha aprovat, recentment, una inversió de quasi 172 milions d'euros per a comprar altres 215 autobusos elèctrics i híbrids i renovar les infraestructures d'EMT. Esta inversió permetrà que la flota d'autobusos es renove per complet comptant amb 527 autobusos, dels quals 215 seran totalment nous, elèctrics i híbrids d'última generació; i s'hauran retirat els 185 autobusos més antics.

Així, el calendari de renovació de la flota es realitzarà any a any: a la fi de 2024, arribaran a EMT València 26 autobusos elèctrics i 31 híbrids, 57 en total. En 2025, s'adquiriran altres 41 autobusos; 45 en 2026; 39 en 2027; i 33 en 2028. Un total de 215 nous autobusos, amb una inversió pròxima als 118,3 milions, dels quals 145 seran estàndard i elèctrics, 66 articulats i híbrids i 4 minibusos.

Amb esta significativa inversió es reduirà considerablement l'edat mitjana de la flota d'EMT que actualment se situa en 9,85 anys. D'esta manera, en 2028 serà de 6,55 anys, situant-se al nivell d'altres grans ciutats espanyoles. La companyia municipal comptarà en eixe moment amb un total de 167 autobusos elèctrics i 320 híbrids, és a dir el 31,7% dels autobusos seran elèctrics, un 60,7% híbrids i només un 7,6% dièsel. Pràcticament, el total de la flota serà neta i EMT passarà dels 497 vehicles actuals a 527.

Com explicava el regidor de Mobilitat, Jesús Carbonell, "el nostre objectiu no és un altre que la permanent millora i actualització del servei públic de transport. Ja hem decidit que caminem cap a la plena sostenibilitat de la nostra flota i a més volem que estiga tan ben gestionada com siga possible".

Cotxera EMT

No obstant això, no és l'única actuació que s'està impulsant des de l'Ajuntament de València. De fet, en 2024, la ciutat de València comptarà amb un total de 126 punts de recàrrega de vehicles elèctrics que facilitaran la transició cap a un model de mobilitat més sostenible. Recentment, ha finalitzat la instal·lació dels 97 nous carregadors elèctrics, que s'han situat als voltants dels mercats municipals i zones comercials de la ciutat.

Com destacava l'alcaldessa en funcions i regidora de Recursos Humans i Tècnics, Julia Climent, "la instal·lació d'estes 97 noves columnes de recàrrega iniciada el mes de maig i finalitzada recentment respon al compromís del Govern municipal d'afavorir la transició a una mobilitat sostenible i de baixes emissions de CO₂, a través de polítiques actives dirigides a fomentar un canvi en els hàbits de la mobilitat personal, alhora que es dona resposta a les necessitats d'un nombre cada vegada major d'usuaris de vehicles elèctrics. A més, esta iniciativa s'emmarca dins de les accions vinculades amb la Capitalitat Verda Europea que ostenta la ciutat".

La posada en marxa d'estos nous pals de recàrrega, que compten amb finançament Next Generation, es preveu per a finals d'any. Per a això, l'Ajuntament licitarà i adjudicarà en els pròxims mesos el contracte per a la gestió i el manteniment de tots els punts de recàrrega juntament amb la de l'aplicació informàtica i el servei d'atenció d'incidències les 24 hores del dia, durant tot l'any.

Ubicació dels nous punts de recàrrega

Les 97 noves columnes de recàrrega estan instal·lades als voltants dels mercats i zones comercials de la ciutat. En concret, en la zona nord de València se situen en els mercats municipals d'Algirós (plaça de Sant Felip Neri, 7); del Cabanyal (carrer de Just Vilar, 4); de Benicalap (carrer del Doctor Nicasi Benlloch, 41); de Benimàmet (carrer de Felipe Valls, 6); del Grau (carrer de Josep Aguirre, 27); de Torrefiel (carrer d'Alemany, 14); del Rastro (carrer de Ramon Llul, 41); i de Benimaclet (carrer Mistral, 21). També als voltants d'àrees comercials com el centre comercial Aqua (carrer de Luis García-Berlanga Martí, 19); Arena (carrer Sant Genoveva Torres, 21); Campanar (carrer Castielfabib, 4); i Nuevo Centro (carrer de Professor Beltrán Báguena enfront d'Hotel Túria).

En la zona sud estan situats en els mercats de Rojas Clemente (plaça de Rojas Clemente, 8); Mossén Sorell (carrer Sant Donís, 1); Colón (carrer Ciril Amorós, 62); Castella (carrer Llombai, 9); Jerusalem (carrer Julio Antonio, 7); Jesús-Patraix (plaça de Jesús, 9); Natzaret (carrer major Natzaret, 89); Russafa (carrer Francisco Sempere, 12); i les zones comercials de Roger de Lloria (carrer de l'Almirall Roger de Lauria, 10); el centre comercial El Saler (carrer Ricardo Muñoz Suay, s/n); el mercat extraordinari de Castellar (carrer José Siurana, 13); i el mercat extraordinari de Montolivet (carrer Pedro Aleixandre, 40).