València avança cap a una ciutat marcada per la mobilitat sostenible

La instal·lació de tres punts nous de recàrrega elèctrica li acosten un pas més a la idea de ciutat ecològica

Guardar

centro_valencia
centro_valencia

La ciutat de València contínua imparable en la seua transformació cap a una població més amable i respectuosa amb el medi ambient. Tal com s'estan adaptant les principals ciutats europees, la capital del Túria continua invertint en una mobilitat sostenible i per a aconseguir-ho, els seus últims passos han sigut la instal·lació dels tres primers punts de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics en la via pública de València. Des que en 2015 entrara el nou Govern a l'Ajuntament, les polítiques verdes han proliferat fins a convertir-se en un punt vital del mandat. La preocupació per les conseqüències del canvi climàtic ha augmentat a tot el món i València, com a ciutat conscienciada, concentra en les seues terres quasi 200 punts de recàrrega elèctrica de cotxes.

De fet, ocupa el lloc número tres en el rànquing de ciutats espanyoles amb major nombre de punts de recàrrega elèctrica. Els cotxes elèctrics encara tenen un percentatge discret quant al percentatge de la població que decideix que el seu transport privat siga sostenible, ja que en la península la seua quota de mercat no arriba al 5%, la qual cosa fa que els punts de recàrrega d'aquests vehicles siguen escassos en comparació amb altres països de la Unió Europea.

Malgrat la baixa incidència dels vehicles elèctrics, València s'està preparant per a la transició progressiva cap a aquesta mena de mobilitat i que la falta de llocs on connectar el vehicle no siga un inconvenient a l'hora de decantar-se per aquest transport privat. Precisament per a incentivar l'ús d'energies alternatives, la Generalitat Valenciana ja va anunciar al juny de l'any passat que subvencionaria amb 5.500 euros la compra de cotxes elèctrics purs i amb 2.600 euros els endollables. Aquestes subvencions també es donen a pimes i autònoms que aposten per una mobilitat més sostenible i no es destinen només a cotxes, sinó també a altres vehicles com a motocicletes, furgonetes i camions elèctrics.

A més dels 200 punts ja existents, l'Ajuntament de València ha decidit instal·lar nous punts d'energia ultraràpids. En total seran 12, però ja han inaugurat els tres primers. La resta se situaran en diferents barris de València que formaran part del 'Projecte d'Instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics integrats en l'estratègia EDUSI (Estratègia de Desenvolupament Urbà i Sostenible)'. Les persones usuàries podran utilitzar mitjançant una aplicació en el telèfon mòbil aquests punts. El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, qui va visitar recentment les instal·lacions, ha assenyalat que "el canvi que estem impulsant a la ciutat de València és imparable. Millorem la qualitat dels serveis que prestem a la ciutadania amb la tecnologia més avançada perquè tinguen totes les alternatives per a ser més sostenibles i eficients".

On trobar punts de recàrrega de vehicles elèctrics a València

El primer a tindre en compte abans d'anar a carregar un cotxe és tindre en compte la tipologia de carregadors que es troben a València. Existeixen els connectors de tipus 2 que són els més coneguts, ja que representen més de la meitat de la totalitat de punts de recàrrega elèctrica que hi ha a la ciutat. Popularment, se'l coneix com a Mennekes, ja que es tracta de la primera marca que ho va comercialitzar. És el carregador estàndard per excel·lència de la Unió Europea. D'altra banda, també són habituals els carregadors Schuko (per a motos), CHAdeMO, CCS2 i els de Tesla.

Dels pràcticament 200 punts, 40 es troben en el pàrquing del Mercat Central de València, que gestiona l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de la capital valenciana. Tenen una potència de 22 kW i es pot modular el potencial de la càrrega perquè s'ajuste i adapte a la necessitat requerida.

Els altres punts es troben sobretot en hotels, centres comercials (Bonaire, Aqua...) i també en espais de la via pública, encara que bona part d'ells són gestionats per particulars i empreses privades.

En relació amb altres característiques d'aquests punts, és important destacar que la majoria dels quals es troben en l'espai públic són carregadors semiràpids però no són tan ràpids com els tres últims que acaba d'inaugurar l'Ajuntament de València. Aquestes propostes, junt amb les iniciatives que busquen la conversió en zona de vianants de les places grans i mítiques, la promoció de l'ús de la bicicleta o els patinets elèctrics i l'ampliació de l'anell ciclista, fan de València una nova ciutat que avança cap a la sostenibilitat.

Destacats