L'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la regidora de Participació Ciutadana, Transparència i Govern Obert, Elisa Valía, s'ha reunit aquest matí a l'Ajuntament amb els responsables del JRC (Joint Research Centre) de la Comissió Europea, en el marc del Projecte CityLab (laboratoris de ciutats), que estudia l'impacte de les polítiques urbanes sobre el desenvolupament dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) de Nacions Unides, amb l'horitzó l'any 2030, i amb el suport de la Universitat Politècnica de València, a través de la Càtedra Dades.
Tal com ha explicat l'alcalde, Joan Ribó, València treballa des de fa temps en l'àrea de l'anàlisi i el tractament de les dades, "amb la finalitat d'obtenir el nombre més gran d'indicadors sobre l'evolució dels ODS, Objectius de Desenvolupament Sostenible, de Nacions Unides". "És un treball –ha subratllat l'alcalde- que efectuem amb el suport de la Universitat Politècnica de València, i en col·laboració amb altres ciutats". "Volem avançar en el treball de dades que ens permeten definir paràmetres per a saber com estem avançant en l'impuls als diferents objectius, en àrees com la sostenibilitat, o el descens de l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle, entre d'altres".
La regidora de Govern Obert, Elisa Valía, ha assenyalat la importància que suposa per a València ser una ciutat laboratori, "en col·laboració amb un centre d'investigació tan prestigiós com el JRC de la Comissió Europea, especialment perquè podem ajudar a testar algunes de les seues eines per a mesurar l'impacte social i econòmic de polítiques públiques, i també perquè nosaltres podem enriquir-nos, de manera paral·lela, amb el treball que ells desenvolupen en l'impuls a la nostra Estratègia Urbana 2030, i a l'hora de definir indicadors que mesuren l'impacte de les polítiques públiques, d'anticipar-nos a eixos impactes abans de prendre les decisions", ha explicat.
El Joint Research Centre, o Centre comú d'investigació, és el servici científic intern de la Comissió Europea que contribueix, amb les seues activitats, a l'elaboració de les polítiques de la Unió Europea, a la qual aporta assessorament científic independent i basat en dades contrastades. En el marc de la Càtedra de Governança de la Ciutat de València, que duen a terme de manera conjunta l'Ajuntament i la Universitat Politècnica, es va signar un acord per al desenvolupament de Ciutats Lab.
Es tracta d'una iniciativa orientada pels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i que es fa en coordinació amb altres ciutats europees a través del JRC.
La trobada ha comptat amb la participació del rector de la Universitat Politècnica de València, José Capilla, així com de la directora de la Càtedra Dades de la UPV, Eloina Coll. A més, han assistit a la trobada el cap de Directorat del JRC, Mikel Landabaso; el cap d'Unitat, Alessandro Rainoldi, i la Team Leader, Alice Siragusa. Per part de l'Equip València, ha pres part Carolina Perpiñá.
València, "una ciutat amb bones bases de futur"
Tant el rector Capilla com el cap de la unitat del JCR, Alessandro Rainoldi, han elogiat l'aposta de la ciutat de València per l'impuls a les polítiques de sostenibilitat que encapçala el govern municipal. El representant de l'organisme de la Comissió Europea ha destacat la col·laboració "oberta, responsable i eficaç entre l'Ajuntament i la UPV", i ha assenyalat "l'impuls polític que l'Ajuntament està donant a eixe desafiament que suposa mesurar els impactes que tenen les polítiques públiques sobre els ODS, i utilitzar els resultats de l'anàlisi per a millorar les polítiques i propiciar accions que siguen encara més eficaces".
Alessandro Rainoldi ha elogiat "l'estreta col·laboració entre l'Ajuntament i la Universitat, que –ha afirmat- és una cosa que podria semblar banal, però que no ho és, perquè no s'observa tan fàcilment en altres llocs". I ha conclòs felicitant València "perquè és una ciutat que té bones bases i bons punts de partida per a desenvolupar bones polítiques de futur fins a 2030"
Finalment, el rector de la Politècnica, José Capilla, ha qualificat de "molt encomiable la determinació de l'Ajuntament de València d'apostar per la sostenibilitat i pels ODS". Capella ha explicat que, a pesar que puga semblar senzill mesurar l'evolució dels ODS i l'impacte de les polítiques sobre ells, "no és així, ja que tenim molts reptes, multitud de dades per a valorar la seua qualitat, i hem de veure com els indicadors permeten saber fins a on es pot arribar i anar corregint les accions".
Els laboratoris de ciutats o CityLab representen plataformes digitals i col·laboratives que es despleguen i configuren per a abordar i resoldre els principals desafiaments urbans sobre la base del desenvolupament i aplicació de les TIC. En aquest cas, la ciutat Laboratori de València s'ha dedicat especialment a la cerca de dades i indicadors per al mesurament dels ODS i els indicadors de l'Urban 2030 de la CE.