València

València atén a 423 menors a través del Programa de Mesures Judicials

Isabel Lozano: "Amb aquest programa, que ha aconseguit menys d'un 10 % de reincidència, fem un treball realment valuós per a la vida d'aquests joves i els facilitem que tinguen un projecte de vida per al futur"

1 minut

La regidora d'Habitatge i Serveis Socials, Isabel Lozano

La regidora de Serveis Socials, Isabel Lozano, ha fet balanç del Programa de Mesures Judicials que desenvolupa l'Ajuntament de València, amb un pressupost de 388.060 euros anuals, que ha atés 423 menors l'any passat.

Dels 423 menors que han passat pel programa, el 81,1% són homes i el 18,9%, dones. Les mesures més habituals imposades pels jutjats són: la llibertat vigilada (bé com a intervenció única o després d'un període d'internament en règim tancat), les tasques socioeducatives, les prestacions en benefici de la comunitat, l'assistència a centre de dia i el tractament ambulatori. Totes elles són ateses per un equip municipal format per professionals del camp de la psicologia, la psicopedagogia, el treball i l'educació social i l'advocacia, que aporten un enfocament interdisciplinari. L'objectiu és la promoció personal dels i les menors atesos, adaptant-se a la singularitat d'ells mateixos i les seues famílies.

Els recursos mobilitzats inclouen activitats prelaborals; formació professional; intervencions per a la millora de la competència social; assistència a cicles formatius de grau mitjà o superior; accés, adhesió o consecució del graduat d'ensenyament secundari obligatori; preparació per a l'obtenció del graduat escolar; cerca activa d'ocupació, i intervenció psicològica i relacional. Tot això es fa sempre amb un treball de motivació i acompanyament personal.

Menys del 10% de reincidència

Amb això s'afavoreix el procés de maduració, l'autonomia personal i social, l'adquisició de conductes més adaptatives, el coneixement bàsic de diversos oficis, l'adquisició d'hàbits ocupacionals i la compensació de dèficits formatius. "Amb aquest programa, que té un percentatge inferior al 10% en reincidència, fem un treball realment valuós per a la vida d'aquests joves i els facilitem que tinguen un projecte de vida per al futur", ha explicat la regidora Isabel Lozano.

Isabel Lozano ha destacat que "en la intervenció professional, s'analitzen no sols els factors de risc a les famílies, sinó també els de protecció, que disminueixen o neutralitzen les prediccions negatives i potencien la resiliència, posant l'accent en la reinserció social; a més, l'adolescència s'enfoca en positiu, com un temps per a l'aprenentatge i el creixement personal". Per aquests motius, ha contat Lozano, "tenim una baixa reincidència en la comissió de delictes després de la intervenció professional, inferior al 10%, així com un baix nombre d'incompliments de les mesures imposades, situat per davall del 20%".

El context d'obligatorietat en el qual treballa l'equip de mesures judicials municipal no menyscaba la importància de factors com la comprensió, la comunicació i la reparació, fomentant un treball col·laboratiu en el qual joves i adolescents se senten partícips del procés. Es tracta d'afavorir, en últim terme, la mentalització, la reflexió i la valoració de l'altre.

Etiquetes: