L'Ajuntament de València, a través de la Regidoria d'Habitatge, ha adjudicat les ajudes de lloguer que permetran fer front a cinc mesos d'arrendament a un total de 1.266 veïns i veïnes de la ciutat. Així ho ha donat a conéixer aquest divendres el vicealcalde i regidor, Sergi Campillo, qui ha recordat que aquesta iniciativa de protecció social "no existia abans de 2016", i ha subratllat que la partida dedicada a aquestes ajudes és de 2,4 milions d'euros, és a dir, la més alta en la història de l'Ajuntament.
De fet, ha explicat Campillo, la partida d'ajudes al lloguer "ha anat incrementant-se de manera progressiva en els últims mandats des dels 1,6 milions d'euros invertits en 2016". El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana ha informat sobre els assumptes tractats en la sessió ordinària de la Junta de Govern Local d'aquest divendres, en una compareixença davant els mitjans de comunicació en la qual ha estat acompanyat pel regidor de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics, Borja Sanjuán.
Tal com ha assegurat Campillo, "aquest augment de la partida dedicada a les ajudes al lloguer reflecteix la preocupació del govern de Joan Ribó per donar resposta a les persones sol·licitants que necessiten aquest suport institucional". Precisament, i per tal d'arribar a un espectre major d'atenció a les necessitats, també s'ha incrementat (des de 2016) la renda màxima contemplada com a susceptible de rebre ajudes, des dels 450 euros mensuals de fa set anys als 600 que es contemplen actualment, "per a anar adaptant la convocatòria a la realitat del mercat del lloguer d'habitatges", en paraules del vicealcalde.
A més, com ja va anunciar en el seu moment la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, "per a la pròxima convocatòria d'aquestes ajudes, l'Ajuntament de València contemplarà que puguen accedir a elles les persones que lloguen una habitació dins d'un pis, ja que és una modalitat de lloguer que també utilitza molta gent".
En aquest context, el vicealcalde i portaveu municipal, Sergi Campillo, ha defensat "la necessitat d'aplicar una moratòria d'apartaments turístics en règim d'explotació hotelera en edificis sencers (d'ús exclusiu) en 37 barris de la ciutat de València"; encara que, tal com ha explicat, l'aplicació d'aquesta mesura està pendent d'un informe que ha d'elaborar el servici municipal d'Urbanisme.
L'objectiu de tot això, ha afegit l'edil, és "paralitzar els moviments especulatius de fons voltor i grans corporacions que, per a desenvolupar la seua activitat, expulsen el veïnat dels barris de la ciutat".
El primer contracte de neteja del patrimoni cultural
Durant la reunió de la Junta de Govern Local, s'ha aprovat contractar la prestació dels servicis de neteja i manteniment del patrimoni cultural de la ciutat. Es tracta, ha subratllat Sergi Campillo, "de la primera vegada en la història de l'Ajuntament que s'aprova un contracte específic per a això, la qual cosa reflecteix l'interés i la sensibilitat d'aquest govern per la protecció del patrimoni cultural". Per a això, s'ha previst un contracte de dos anys de duració, als quals s'afegiria una pròrroga de dos anys més si es considera oportú. La inversió municipal serà de 300.000 euros anuals. Tal com ha subratllat Campillo, "per a agilitzar totes aquestes actuacions, des de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals s'ha impulsat la convocatòria d'un contracte únic de neteja i manteniment de patrimoni cultural dotat amb uns recursos com mai abans s'havia fet a València".
La protecció arribarà a 493 elements urbans singulars: 337 escultures, 33 fonts ornamentals, 109 plaques commemoratives i 14 creus de terme. A més, també estan previstes les façanes de 25 edificis i monuments municipals i els cinc ponts històrics i els seus ampits. Campillo ha assegurat que "des del govern de Joan Ribó s'han fet enormes esforços per a millorar les condicions del patrimoni històric valencià durant els últims anys. Dins del Pla de recuperació de monuments, s'han dut a terme, des de 2016, més de 600 intervencions de restauració de béns culturals, arqueologia, documents d'arxiu i elements d'ornament públic".
El plec del nou contracte inclou un servei d'inspecció per a identificar qualsevol tipus d'incidència en elements històrics i, així, poder actuar de manera més ràpida quant al seu manteniment o neteja. La freqüència d'inspeccions serà la següent: en la zona del llit del riu Túria, una vegada a la setmana; a Ciutat Vella, una vegada al mes; en la Saïdia, sis vegades cada any; i en la resta de la ciutat, es farà una inspecció en profunditat cada sis mesos.
Una altra novetat d'aquest contracte és que s'inclou la neteja de tots els elements singulars municipals (no sols els adscrits a Patrimoni Històric i Artístic). De fet, l'Oficina de Monuments ha demanat informació sobre totes les escultures i elements ornamentals de la ciutat (encara que no estiguen a l'inventari de patrimoni artístic) els ha identificats en plans i ha elaborat una llista, i s'han inclòs tots en el nou contracte per al seu manteniment i neteja.