València acull amb gran acceptació el contenidor marró

És necessari continuar amb les campanyes informatives i de concienciació.

Guardar

DSC01012
DSC01012

Amb la campanya de l'Ajuntament de València "N'erem pocs... I arribà el Marró!", a partir del 5 de novembre de 2018 es van instal·lar a la ciutat els nous contenidors marrons. Després d'un primer contacte, la regidora Pilar Soriano ha fet balanç de l'ús que veïns i veïnes han estat fent dels contenidors de residus orgànics. Ara com ara, han tingut una bona acceptació, però caldrà esperar a la fi de gener, després de les festes, per a realitzar una caracterització més completa de què és el que es recull exactament en els contenidors marrons.

Aquest projecte va començar ja en 2017, amb una primera fase en els barris de Benimaclet i Sant Marcel·lí, per afegir-se més tard a altres barris com Campanar i Sant Pau. Soriano apunta que només en aquesta fase es van aconseguir recollir 2188 tones de fem orgànic. Durant el 2018, a més, es va començar a desplegar la segona fase afegint nous contenidors gradualment entre els mesos de novembre i desembre, aconseguint 1205 tones més de residus reciclats.

La regidora apunta que, en general, la gent ha respost molt bé. La població s'ho ha pres seriosament i pràcticament tots els residus que s'han depositat en el contenidor marró eren els correctes. No obstant això, també adverteix d'una xicoteta porció de la població que encara segueix sense separar cap mena de residu. Per tant, continua sent necessari continuar amb campanyes de conscienciació i informació a la ciutadania per a aconseguir que s'augmente la quantitat de residus reciclats.

Durant les primeres campanyes de conscienciació, a més de pamflets, cartells i cartes, es van repartir 52.682 kits de reciclatge en els punts informatius, que constaven d'un xicotet poal marró i bosses compostables, entre altres coses. També es van impartir xarrades d'uns 15 minuts de durada, que van tindre molt bon acolliment en els diferents barris en els quals es va implantar.

A partir d'ara, una part d'aquests projectes de conscienciació se centrarà en els més xicotets i ja s'està desenvolupant una campanya en els col·legis de la ciutat, que arrancarà definitivament al llarg d'aquest mes de gener. Es pretén no solament donar informació i conscienciar a xiquets i xiquetes des de molt joves, sinó també que entenguen com funciona el procés del reciclatge i què ocorre amb el fem que generen.

Per altra banda, la tercera fase d'aquest pla està completament dissenyada, en espera per a posar-se en marxa després de l'assignació de pressupostos al llarg d'enguany. Ara com ara, el servei de reciclatge de residus orgànics ja està disponible per al 51% de la població de la ciutat, però es pretén que després de les falles 2019 aquest servei estiga implantat per al 100%.

La introducció dels contenidors marrons

Aquests nous contenidors s'han anat afegint progressivament en els diferents barris de València després d'una important campanya publicitària. S'introduïren arran de l'exigència de la Unió Europea en 2014, que va proposar la necessitat de maximitzar els recursos disponibles després d'una revisió dels objectius de reciclatge. Amb un major aprofitament del fem orgànic, es pretén reduir a la meitat la quantitat de residus que arriben als abocadors, a més de fomentar la creació de compost i biocombustible naturals i de qualitat.

Com s'explicava en les cartes que es van difondre i en els punts informatius, en el contenidor marró només s'han d'abocar els residus 100% orgànics, és a dir, restes de menjar o plantes, incloses corfes d'ou; paper de cuina brut o bosses d'infusions o restes de café sempre que no continguen plàstic. Només la resta de residus, excepte els que s'aboquen als altres contenidors (paper i cartó, vidre, envasos, roba i oli usat), hauran de ser depositats en el contenidor gris. Aquestes restes orgàniques poden significar fins al 40% del fem que es produeix a les cases.

Alguns exemples de residus que haurien d'anar en el contenidor marró són les restes de fruita, verdura, carn o peix; restes de brioixeria o pans; ossos de fruita, corfes, llavors o fruita seca; restes com paper de cuina o tovallons usats; bosses d'infusions o restes de café (però no càpsules de plàstic); suros de botella que no siguen de plàstic o resina; serradures; restes de plantes; etc.

D'altra banda, en el contenidor marró no es poden depositar olis; bolquers, compreses, preservatius o altres productes d'higiene d'un sol ús; suros de plàstic o resina; excrements; pedres o terra; i productes de neteja.

Arxivat a:

Destacats