València ja ha acollit les dues primeres persones que s'han adherit al Programa Valencià de Protecció Integral i d'Acollida de Defensors i Defensores de Drets Humans. La iniciativa ha sigut impulsada per l'Ajuntament «per oferir temporalment un entorn segur a persones que, pel seu treball en defensa de la llibertat, pateixen amenaces de mort», tal com ha recordat hui l'alcalde de València, Joan Ribó, en rebre la visita de dos membres de diferents entitats colombianes que, amb el suport d'organitzacions valencianes, continuaran i visibilitzaran la seua tasca reivindicativa per garantir la igualtat i les llibertats al seu país.
L'alcalde de València, Joan Ribó, ha rebut aquestes persones acompanyat de la regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, i després d'interessar-se per la seua situació, els ha manifestat «que l'Ajuntament treballa per defendre els drets de totes les persones». «Defensem els drets i les llibertats, i especialment el dret a la vida. Per això, rebutgem qualsevol vulneració dels drets humans, com els ocorre a milers de persones a Colòmbia, tal com ens expliquen les dues persones integrants d'aquesta primera experiència d'acolliment internacional que es fa a València. Per descomptat, és imprescindible que els drets humans brillen en eixe i en qualsevol país del món, i per això vetlarem també des d'ací», ha afirmat.
Per la seua banda, la regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, ha explicat que el Programa Valencià de Protecció Integral i d'Acollida de Defensors i Defensores de Drets Humans «és una resposta a la situació actual que es reflecteix amb informes que xifren en més de 300 persones les que han sigut assassinades per la seua defensa dels drets humans». Des de l'Ajuntament hem encetat aquest programa per donar un espai de protecció que inclou l'acompanyament per a la recuperació psicosocial d'aquestes persones i crear agendes per difondre i visibilitzar la lluita pels drets humans al món».
Primerament, l'alcalde Joan Ribó i la regidora han escoltat el testimoni d'una d'aquestes persones: un líder social local, representant de l'Associació Nacional de Desplazados Colombianos (ANDESCOL) i l'Associació de Mujeres de la Victoria de San Isidro (ASUMAVIC), dues entitats que pateixen les amenaces dels grups paramilitars i grans propietaris de la zona que no respecten els territoris col·lectius protegits per la mateixa Constitució del seu país. Seguidament, també ha expressat la seua solidaritat davant la història de la segona persona acollida: una dona representant de l'Associació de Víctimas del Confilcto Armado Encaminadas hacia la Paz (ASOMUVICOPAZ).
«UN RESPIR ENMIG DEL TERROR»
En la trobada, les dues persones s'han fet ressò del seu pesar pel fet de treballar «per suavitzar la gravetat de la situació que viuen les comunitats indígenes a Colòmbia i per visibilitzar-ho internacionalment amb propostes com la Caravana per la Vida realitzada l'any passat en la regió del Bajo Atrato del departament colombià del Chocó per tal de documentar i donar a conéixer la crisi humanitària que allà es viu». Així mateix han agraït l'oportunitat que l'Ajuntament de València els ha donat «per a poder respirar després de viure el terror dels assassinats dels líders socials que lluiten per defendre els drets humans i defensen el diàleg enfront de l'autoritat que no vol la pau».El programa d'acolliment de l'Ajuntament de València prioritza persones defensores de drets humans que es troben en risc en els seus països d'origen, justament per la seua tasca en defensa dels drets bàsics de les persones, i en especial per la defensa dels pobles indígenes, afrodescendents, comunitats camperoles, dones i persones LGTBI, així com les poblacions més desafavorides, principalment d'Amèrica Latina.
Durant la seua estança a l'estat espanyol, concretament a la ciutat de València, es preveu l'acollida inicial, l'acompanyament psicosocial, formació i la realització de l'agenda política i sensibilització amb institucions públiques, privades i organitzacions de la societat civil, així com la creació de xarxes de solidaritat nacionals i internacionals per enfortir la seua lluita per la defensa dels drets humans i el seguiment al seu entorn.