València actua contra el canvi climàtic amb una estratègia sostenible

La conversió en zona de vianants de les places de referència a la ciutat és una de les principals accions

Guardar

plaza-ayuntamiento
plaza-ayuntamiento

Des de l'Ajuntament de València s'han realitzat diferents accions contra el canvi climàtic, perquè és important actuar com més prompte millor per a mitigar els seus efectes.

Algunes mesures que ja són una realitat són l'ampliació del carril bici en tota la ciutat de València. Aquest canvi per al municipi que es va produir l'any passat, va ser tot un encert per a facilitar la mobilitat dels habitants i reduir les emissions de CO2 produïdes pels cotxes. D'aquesta manera, s'incentiva l'ús de la bicicleta per a desplaçar-nos i també l'ús tan consolidat hui dia del patinet elèctric. És el mitjà ideal perquè allà on mirem, hi ha un carril bici. A més, té un gran avantatge, perquè hi ha molts carrers en el centre històric on no poden circular vehicles a motor.

Actualment, València té uns 160 quilòmetres de carril bici, amb llocs com l'antic llit del Riu Túria, un espai verd enjardinat que travessa tota la ciutat i que ens permet poder gaudir de València amb bicicleta en un ambient natural i amb total tranquil·litat. I tots els barris de València estan connectats a través dels carrils bici.

De la mateixa manera, per a tindre una ciutat més sostenible per a les persones, es va convertir en zona de vianants provisionalment el passat estiu la plaça de l'Ajuntament de València. Això ha fet que es reordene la circulació, s'establisquen rutes per al trànsit rodat i s'instal·le un asfalt especial.

Dins del projecte de recuperació de l'espai públic ‘València, ciutat de places’, que té com a objectiu transformar la ciutat del Túria en favor de l'espai públic i de la creació de llocs de trobada i gaudi ciutadà, també s'ha modificat la plaça del Pintor Segrelles en el barri de Jesús o la plaça de Sant Agustí, on es va eliminar la dàrsena d'autobusos central.

Però a la ciutat de València també hi ha entitats que lluiten contra el canvi climàtic.

Observatori del Canvi Climàtic

L'Observatori del Canvi Climàtic, gestionat per València Clima i Energia, és el centre educatiu i divulgatiu de València per a formar i conscienciar enfront del canvi climàtic a tota la ciutadania.Des de la fundació es duen a terme diferents projectes. 'Llars Verdes' és un programa educatiu dirigit a famílies preocupades per l'impacte ambiental i social de les seues decisions i hàbits quotidians. Durant el curs 2020-2021 participaran en aquest programa fins a un màxim de 50 famílies del terme municipal de València, a les quals s'oferirà: un seguiment personalitzat per a analitzar els consums domèstics de la llar; assessorament personalitzat durant la duració del programa per a solucionar dubtes en l'àmbit de la sostenibilitat a la llar; tallers de sostenibilitat ambiental per a les llars participants (energia, aigua, residus, mobilitat...), amb consells pràctics i senzills per a interpretar i estalviar en les factures domèstiques; materials per a facilitar l'estalvi, l'eficiència i el consum responsable; rutes ambientals, guiades i gratuïtes.

D'altra banda, 'Comunitats Energètiques Locals' és un projecte amb el qual l'Ajuntament de València està impulsant la creació de les primeres comunitats energètiques a la ciutat a Castellar-l'Oliveral i en els barris d'Aiora i l'Illa Perduda. A les comunitats energètiques també es poden adherir veïns, comerços i oficines situats en la zona.

Més de 150 persones s'han inscrit com a interessades en tots dos processos. En els dos pilots, a més, es contemplen models de finançament alternatius per a facilitar la participació de famílies en risc d'empobriment energètic, de manera que no hagen de realitzar la inversió inicial, sinó que la Comunitat Energètica rebaixe les seues factures des del primer moment.

Oficina de l’Energia

L'Oficina de l'Energia, centre gestionat per València Clima i Energia, és el primer centre de gestió municipal l'objectiu de la qual és informar i formar a la ciutadania en temes relacionats amb la transició energètica de manera pràctica, objectiva i gratuïta. L'Oficina ofereix als veïns i veïnes de la ciutat un servei d'assessorament personalitzat i de capacitació energètica amb tallers, cites d'assessorament, xarrades i exposicions.

Des de l'Oficina es realitzen intervencions integrals en llars en situació de vulnerabilitat energètica, amb l'objectiu de mitigar la pobresa energètica amb una visió a llarg termini. Però també realitzen altres activitats com a informació i assessorament sobre aspectes relacionats amb els subministraments bàsics en la llar, orientació i acompanyament en les gestions amb les companyies elèctriques i gas, realització de tallers a col·lectius vulnerables i a la ciutadania.

Destacats