València acorda impulsar el turisme sostenible amb una taxa consensuada amb els sectors implicats

Guardar

Un grup de turistes amb maletes arriba a la ciutat de València
Un grup de turistes amb maletes arriba a la ciutat de València

El Ple ha acordat hui, amb els vots dels grups de l'equip de govern (Compromís i PSPV), donar suport a la tramitació parlamentària que s'ha iniciat a les Corts d'una proposició de llei per impulsar el turisme sostenible amb mesures fiscals. D'aquesta manera, s'ha reafirmat en l'aplicació de l'anomenada taxa turística "en el moment en què el sector recupere els resultats anuals de l'any 2019 i amb el consens de tots els agents implicats".

Aquest acord del govern municipal ha sigut presentat pel regidor de Turisme, Emiliano García, com a alternativa a dues propostes dels grups de l'oposició que s'han debatut conjuntament. Concretament, la portaveu del Partit Popular, María José Catalá, i el regidor de Ciutadans Rafael Pardo han demanat, en sendes mocions, que "els grups parlamentaris de les Corts retiren de forma immediata l'esmentada iniciativa legislativa", i que "l'Ajuntament de València es declare municipi lliure de taxes de turisme".

El regidor Emiliano García ha recordat que l'objectiu d'aquesta taxa "és promoure que les persones visitants col·laboren en l'assumpció dels costos dels servicis com la neteja o la seguretat de la ciutat que els acull". Així mateix, ha argumentat que s'aplicaria, tal com va acordar el Ple el passat mes de novembre, "en el moment en què la recuperació de l'activitat turística de la ciutat siga una realitat i una vegada treballada amb els diferents agents implicats".

"La intenció del govern municipal és treballar des de la participació, la transparència i l'assessorament dels sectors implicats en el turisme de la ciutat, per a garantir la seua sostenibilitat, digitalització i competitivitat, a través del Consell Municipal de Turisme", ha reiterat Emiliano García qui ha assegurat que "la taxa turística pot millorar el posicionament de València com a destinació turística".

Escoles "lliure de violència"

D'altra banda, el Ple ha aprovat implantar més accions conjuntes de prevenció de l'assetjament escolar en el marc de la ciutat de València, i acordar i col·laborar amb el teixit associatiu per erradicar l'assetjament escolar".

Aquesta proposta ha sigut defensada per la regidora d'Educació, Maite Ibáñez, com a alternativa a la presentada per Ciutadans per "constituir una mesa de treball intersectorial contra l'assajament escolar en el Consell Escolar". El regidor d'aquest grup Javier Copoví ha defés mesures com, per exemple, "l'emissió d'un certificat de consciència digital per promoure el bon ús de les noves tecnologies entre aquest col·lectiu".

Segons la proposta alternativa, que s'ha aprovat amb el suport de tots els grups polítics a excepció de Vox que s'ha abstingut, l'Ajuntament abordarà, dins del marc del Consell Escolar Municipal, la revisió de les diverses accions contra l'assetjament escolar que s'estan duent a terme en els centres educatius de la ciutat de València, i traslladarà aquesta valoració a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport. "I a més, proposarà més accions conjuntes de prevenció de l'assetjament en el marc de la ciutat de València, enfortint així la coordinació existent amb la Direcció General d'Inclusió Educativa en els casos d'absentisme", tal com ha argumentat Maite Ibáñez.

La moció acordada també contempla estudiar la col·laboració amb altres servicis municipals per a l'organització d'unes jornades que permeten analitzar la situació de ciberbullying i assetjament escolar des de diferents espais: Educació, Salut, Digitalització, Igualtat, LGTBI, Interculturalitat, Migració, i Diversitat Funcional.

Igualment, "l'Ajuntament reforçarà la col·laboració amb les associacions i fundacions de suport i protecció a la infància i adolescència per a la difusió de projectes i programes de consciència social i prevenció de l'assetjament escolar així com suport a les víctimes en els centres escolars municipals, com la Fundació ANAR i AEPAE, Associació Espanyola per a la Prevenció de l'Assetjament Escolar i empreses RSE", o la campanya "Dona-li Unfollow al Ciberbullying".

Un altre tema relacionat amb el món escolar que ha sigut objecte de debat i, finalment rebutjat, ha estat suscitat per una proposta del portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, qui ha plantejat "incompliments de millores compromeses en centres educatius que pateixen carències de personal".

En aquest punt també han intervingut representants de les associacions de pares i mares de l'alumnat dels col·legis Municipals de Benimaclet i del Fernando de los Ríos. En nom de la primera d'aquestes agrupacions Paola Lupi ha reivindicat "més recursos per a la detecció de problemes". Com a portaveu del centre de Quatre Carreres, Andrés Vallellano, ha demanat "allò que marca la llei, una escola amb totes les matèries que aporten valors educatius".

Beniferri-Benimàmet

D'altra banda, el Ple ha debatut, sense arribar a un acord, una moció presentada per la regidora del PP María José Ferrer per "acordar solucions a les problemàtiques, carències i deficiències de Beniferri-Benimàmet, dos nuclis dels Poblats de l'Oest que –en paraules de l'edil popular- mereixen atenció, reconeixement i respecte".

En nom de l'Associació de Veïns i Veïnes de Beniferri han participat en el Ple Francisco López i Luis Ignacio Ramírez, que han especificat, "les carències de la pista multiesportiva del poble".
En la sessió plenària del mes d'abril també s'ha rebutjat una altra moció presentada per la popular María José Ferrer sobre "l'aplicació dels principis de bon govern per a la utilització no partidista de les institucions i els espais públics". Finalment, s'han debatut i declinat dues mocions presentades per Vox. El portaveu d'aquest partit polític, José Gosálbez, ha sol·licitat "mesures per al foment de la maternitat", "i un compromís deontològic de bones pràctiques en l'ús dels contractes menors".

Arxivat a:

Destacats