València

Urbanisme impulsa actuacions per a millorar la qualitat de vida i recuperar el patrimoni històric dels barris

Sanjuán: "La nova arquitectura urbana s'ha de guiar per aquest model que posa al vianant en el centre, donant prioritat a les zones verdes i les zones per als vianants"

1 minut

Borja Sanjuán i Sergi Campillo

La Junta de Govern Local ha aprovat diferents actuacions urbanístiques destinades a impulsar l'arquitectura i millorar les condicions de vida de les veïnes i veïns dels barris de la perifèria de la ciutat, com Patraix, Nou Moles, la Creu Coberta, Malilla, Orriols o Tres Forques. "La nova arquitectura urbana s'ha de guiar per aquest model que posa al vianant en el centre, donant prioritat a les zones verdes i les zones per als vianants, a l'hora de dissenyar els barris", ha afirmat el regidor delegat d'Hisenda, Borja Sanjuán, durant la compareixença pública posterior a la Junta de Govern Local, en la qual ha comparegut al costat del vicealcalde, Sergi Campillo, per a donar compte d'aquest i altres acords de l'executiu municipal.

Tal com ha subratllat Sanjuán "amb aquesta mena d'actuacions, des del planejament avancem en la posada en valor i conservació del patrimoni històric i cultural dels nostres barris, i no ens preocupem únicament d'atendre el centre de la ciutat".

Pai Moncayo i Agustín Lara

Hui s'ha aprovat el procés per a sotmetre a informació pública el PAI de Moncayo, en el barri de la Creu Coberta, entre els carrers Pianista Amparo Iturbi, Sant Vicent, i Almudaina. La nova ordenació manté l'edificabilitat màxima i augmenta la superfície de dotacions públiques: 1193,77 m² d'espais lliures; 565,48 m² de vial de trànsit rodat i 3.191,76 m² de xarxa viària de prioritat per a vianants. Sanjuán ha destacat que mitjançant aquest nou PAI "es farà una concentració dels espais lliures per a generar una gran zona verda, on es puguen desenvolupar activitats recreatives i de relació per part del veïnat, i que siga a prop en els habitatges unifamiliars per a donar vida al barri i evitar problemes de seguretat".

També s'ha aprovat el projecte de reparcel·lació del PAI d'Agustín Lara-Avinguda de la Constitució, en el barri d'Orriols. Sanjuán ha afirmat que "es tracta d'un compromís d'aquesta ciutat acabar amb aquest anomenat 'forat de la vergonya', i generar un espai digne per als veïns i veïnes del barri. Ja queda menys per a acabar amb aquest tap urbanístic". El regidor ha recordat que "el consistori rebrà finançament per part dels fons europeus Next Generation, amb això avancem en la regeneració urbana del barri d'Orriols, millorant la qualitat ambiental i condicions de l'espai públic, així com la qualitat de vida dels veïns i veïnes del barri".

València ciutat de places

Dins d'aquest projecte s'emmarquen dues noves actuacions, l'aprovació del projecte de reforma de la Plaça Roma, i la conversió en zona de vianants de part del carrer Torrent.

La remodelació de la Plaça Roma suposarà la transformació de tota la plaça en un espai per als vianants, de manera que es millore l'accessibilitat reduint les barreres físiques i restringint l'accés a vehicles de motor. "Amb aquesta conversió en zona de vianants, es pretén fomentar un recorregut que afavorisca les interaccions socials i la convivència entre els veïns i veïnes del barri", ha remarcat el regidor, qui ha recordat que "el projecte naix de les propostes dels veïns i veïnes, a través dels pressupostos participatius Decidim VLC".

Durant la compareixença el regidor també s'ha referit a la conversió en zona de vianants d'un tram del carrer Torrent "que permetrà connectar el CEIP Ciutat de Bolònia i el Parc Imago mitjançant una nova plaça que garantirà el pas segur dels i les alumnes". Aquesta actuació generarà un espai segur d'entrada i eixida al col·legi, perquè els xiquets i xiquetes accedisquen al col·legi i al parc des d'una zona per als vianants.

Protecció

Una altra de les actuacions ha consistit a aprovar la modificació el PGOU, en el que afecta els habitatges del barri obrer "Ramón de Castro", en el barri de Patraix, que malgrat tractar-se d'habitatges protegits, es trobaven fora d'ordenació. Aquesta modificació deixa els habitatges, de manera definitiva, dins d'ordenació.

Es tracta d'un conjunt de xicotetes vivendes que van ser construïdes per a albergar els habitatges d'obrers que van vindre a la ciutat després d'una emigració massiva deguda al procés d'industrialització, a la fi del segle XIX.

L'òrgan col·legiat també ha aprovat iniciar la incorporació al Catàleg com BRL del Forn de Calç pròxim a la CreuCoberta, situat en el barri de Malilla.

Pertany al patrimoni industrial de la ciutat, i és l'únic d'aquest tipus que queda en peu. Va ser construït entorn de 1929, i va estar en funcionament fins a finals dels 70. Per al regidor "forma part de la memòria democràtica de València, perquè va ser usat com a lloc d'afusellament i repressió durant la guerra civil. Protegir aquest bé patrimonial és el primer pas cap a la seua conservació i restauració".

Per a finalitzar el regidor d'Hisenda ha fet públics les dades del període mitjà de pagament de l'Ajuntament als proveïdors durant el mes de gener del present any, que se situa en 37,52 dies, la qual cosa suposa un descens de 3 dies respecte al mateix mes de l'any 2021, i de 7 dies respecte a gener de 2019.