La Universitat Popular "revoluciona" la formació amb més de 20 nous grups d'autoaprenentatge gratuïts i 500 places addicionals.
"Estos espais innovadors permeten a les persones participar en activitats tan diverses com lectura, debat, caminar, cultiu d'horts urbans, brodat o història contemporània, entre altres", ha assenyalat regidor de Majors i president de la UP, José Gosálbez.
En este sentit, Gosálbez ha explicat que "amb esta iniciativa volem fomentar espais on les persones es troben, compartisquen i cresquen juntes, allunyant-nos dels formats tradicionals de formació per a apostar per una experiència més participativa. Ampliem, així, la capacitat d'acolliment de la Universitat Popular, proporcionant als usuaris espais únics per a llegir, debatre, caminar, teixir, cultivar horts urbans o explorar la història, entre moltes altres activitats".
Així mateix, el regidor ha indicat que "l'accés és lliure, sense necessitat de coneixements previs, i les persones participants no sols gaudixen d'estes activitats sinó també d'avantatges exclusius amb el carnet UP".
Un model innovador d'aprenentatge col·lectiu
Els grups d'autoaprenentatge no són classes tradicionals. Guiats per professionals de la UP, estos espais estan dissenyats per a fomentar la participació activa, l'intercanvi de coneixements i l'aprenentatge en comú. Les dinàmiques de grup, les visites culturals, els debats i altres activitats complementàries enriquixen els continguts i promouen una experiència integradora.
No és necessari comptar amb coneixements previs ni estar matriculat en altres activitats de la UP. Les inscripcions, presencials en els centres on es desenrotllen, estan obertes durant tot el curs, permetent la incorporació en qualsevol moment mentre hi haja places disponibles.
Avantatges exclusius amb el carnet UP
Les persones que participen en estos grups reben el carnet UP, una ferramenta que els permet gaudir de descomptes i accés preferent a recursos culturals i activitats promogudes per la Universitat Popular. Este carnet simbolitza el compromís de la UP amb un aprenentatge que transcendix les aules i connecta amb la vida cultural i social de València.
Espais de trobada i participació
Els grups d'autoaprenentatge no sols oferixen aprenentatge, sinó que també fomenten projectes de participació en el barri i col·laboracions amb entitats i servicis municipals. Alguns exemples destacats inclouen: "Teixint xarxes" (teixidores), Grup d'Hort Urbà en col·laboració amb l'IES Jordi de Sant Jordi o Club de lectura bimensual en l'emblemàtica sala del Molino.
A més, estes iniciatives, que es desenrotllen durant el curs escolar (octubre-juny), busquen transformar els centres de la UP en pols d'aprenentatge, convivència i participació. Cada grup, més que una activitat, és un espai per a construir relacions i explorar noves formes d'aprenentatge col·lectiu, tot això de manera gratuïta i accessible.
Inscripcions obertes durant tot el curs
Encara que alguns grups ja han omplit les seues places, encara hi ha disponibilitat en activitats com a caminades, brodat o història contemporània. La duració de les activitats, que es desenrotllen entre octubre i juny, s'adapta al ritme dels participants i a les característiques del grup.
Amb esta proposta, la Universitat Popular reforça el seu paper com a espai de trobada, aprenentatge i innovació convidant a totes les persones interessades a formar part d'esta nova iniciativa.