Una llauradora simbolitza la lluita del veïnat de Benimaclet per aturar el PAI

Cuidem Benimaclet ha organitzat un seguit d’actes que culminaran el diumenge 26 amb la manifestació

Guardar

Cartells a Benimaclet
Cartells a Benimaclet

Els veïns i veïnes de Benimaclet que passegen pel barri el trobaran tot encartellat. Durant el mes de gener, Entrebarris i Cuidem Benimaclet han organitzat diferents activitats per preparar la manifestació del diumenge 26 contra el Programa d'Actuació Integrada (PAI): primer, una reunió; després, la presentació d'un informe de la Universitat de València (UV) amb opcions per revertir el PAI; finalment, una jornada sobre urbanisme feminista.

Un dels aspectes que destaca de la convocatòria de manifestació és l'aposta per la imatge visual. Les xarxes socials en van plenes. Una llauradora, amb una aixada en una mà i una flor en l'altra, protegeix amb el seu cos tres cases al voltant de les quals s'obri pas la natura. Des de tres punts exteriors del cartell, les figures d'excavadores i forces policials amenacen la llauradora. En blanc, sobre un fons en què predominen el verd i el roig, es pot llegir "Defensem Benimaclet, recuperem l'Horta". El cartell vol transmetre "la urgència de la resposta contra tot el que amenaça l'Horta. És una metàfora de defensa, més que de rebuig, amb la dona com a protectora". Això és el que Helga Ambak, l'autora, assegura.

Helga Pérez Gómez és el nom complet de la dissenyadora a qui la gent de Cuidem Benimaclet va encarregar la composició del cartell. Explica que ha anat teixint una xarxa amb gent del barri, i que sempre intenta deixar "espais de feina per a projectes socials compromesos amb els quals participar". Fins i tot dins de la parada del metro de Benimaclet es pot veure un cartell de grans dimensions, a l'espai reservat per a publicitat.

"Com a il·lustradora, veure que el barri s'ha empaperat amb la teua feina és una satisfacció personal" explica Helga. Tot i això, la dissenyadora matisa, "no d'una forma egoista, ni només per una qüestió estètica, sinó perquè està calant el missatge". Pels carrers de Benimaclet es nota en l'ambient que la manifestació del diumenge 26 pot tindre repercussions. El dimecres, al voltant de les 14 h, un grup de 7 persones amb pancartes recorre els carrers, al darrere un d'ells escampa al vent, megàfon en mà, l'horari i els objectius de la convocatòria.

Amb el PAI, la constructora Metrovaesca vol edificar 1.345 habitatges, amb torres de fins a 20 metres d'alçada. Des de Cuidem Benimaclet, amb l'ajuda de l'informe que va presentar la UV, preveuen dues possibles solucions per "protegir el barri". La primera és la desclassificació del terreny. La segona proposa reduir l'edificabilitat del projecte urbanístic fins a 350 habitatges. Un informe municipal de l'Ajuntament de València situa el cost d'aturar el PAI en 20 milions d'euros. Enfront d'això, l'informe de la UV afirma que és possible aturar-lo amb 11.487.489 milions d'euros, gairebé la meitat. Des de la plataforma asseguren que "encara hi ha marge perquè és un projecte no aprovat per l'Ajuntament". En una casa a la plaça del barri es pot llegir "mai més un barri sense nosaltres", a baix, un comptador resta els dies que falten per a la manifestació.

Helga és veïna de Benimaclet. A més d'haver dissenyat el cartell, afirma que el diumenge estarà "en primera línia" de la manifestació, que comença a les 11.30 h en el cantó entre els carrers Mistral i Valladolid. Junt amb ella, tot un conjunt de col·lectius, entre ells Entrebarris, València no està en venda, la Federació de Veïns de València, i organitzacions, cooperatives, comerços i negocis fins a sumar-ne més d'un centenar, protestaran per "un barri sostenible i sense especulació".

Arxivat a:

Destacats