L'aplicació per a mòbils del projecte GrowGreen permet la ciutadania identificar la flora i les aus de Benicalap, col·laborar en l'elaboració del cens d'ocells i descobrir la biodiversitat del barri de forma lúdica a través de jocs. Els regidors d'Innovació, Carlos Galiana, i d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Alejandro Ramon, han presentat hui aquesta iniciativa desenvolupada en el marc del pla europeu GrowGreen que s'està executant a Benicalap per posar en marxa accions contra l'efecte hivernacle i el calfament global.
L'app GrowGreen, ja disponible per a dispositius Android i Apple, està dirigida a tots els públics, "té una funció didàctica, fomenta l'aprenentatge i la sensibilitat per la biodiversitat local, involucra en la identificació de les aus i la flora i transmet la importància de les solucions basades en la natura dins de les ciutats", segons ha explicat Alejandro Ramon. Per a l'edil, "és indubtablement útil per als escolars. Volem que a través d'aquesta app la ciutadania es consciencie sobre els valors naturals que tenim i que, a més, col·laboren en l'elaboració d'un cens d'ocells de Benicalap".
Es tracta d'una de les accions pilots simultànies dins del projecte europeu GrowGreen que s'està duent a terme a aquest barri "amb l'objectiu d'implementar solucions basades en la natura que donen resposta als reptes i les necessitats que plantegen les ciutats davant els desafiaments del canvi climàtic i la sostenibilitat" i que "converteix Benicalap en un laboratori de solucions innovadores contra el canvi climàtic", ha subratllat Carlos Galiana.
L'aplicació per a mòbils disposa de mapes en dues i tres dimensions, on els i les usuàries poden trobar diferents rutes temàtiques per recórrer de manera interactiva, identificar les espècies de flora i fauna i altres punts d'interés del projecte GrowGreen. A més, la ferramenta inclou jocs i missions per tal d'ajudar a descobrir la biodiversitat local de manera lúdica. El programa per a smartphones ha estat dissenyat per la Universitat Politècnica de València i gamificat per Play&Go.
ACCIONS DE GROWGREEN
El regidor Galiana ha recordat que GrowGreen "és un projecte europeu finançat pel programa H2020, coordinat a València pel centre d'innovació Las Naves, actualment es troba ja en el seu quart any d'execució i ara mateix està immers en el desenvolupament dels projectes pilots". Hi ha dues accions ja finalitzades: un jardí vertical, instal·lat al col·legi Ciutat Artista Faller, que recicla aigües de lavabos i dutxes; i un sostre verd ubicat al centre de dia per a persones majors de Benicalap, el qual redueix l'estrés tèrmic de l'edifici.L'edil responsable d'Innovació s'ha referit així mateix a altres iniciatives del projecte, com ara les cinc propostes guanyadores del Concurs d'Iniciatives Verdes Col·laboratives: l'Espai Verd Benicalap, el Centre Cívic Verd, el projecte Aliats Alats, l'ampliació de zones d'ombra de l'institut Ciutat Artista Faller i l'enregistrament de documentals sobre el treball que s'està fent al barri. Així, l'Espai Verd Benicalap, impulsat per les entitats Ultramarins 154, Mariposas Caóticas i Makiri Nau, és una àrea socioeducativa de 1.900 metres quadrats, inaugurada el passat 31 d'octubre, on hi ha 15 parcel·les d'horts urbans oferides a la ciutadania, la qual pot participar a través de les associacions locals.
El Centre Cívic Verd, a càrrec de l'associació Arrelaires, s'ubicarà dins de l'Espai Verd Benicalap, amb la construcció col·laborativa d'una pèrgola que servirà per a celebrar tallers mediambientals i es posarà a la disposició de les entitats per realitzar reunions i activitats. El projecte Aliats alats, desenvolupat pel Taller de Gestió Ambiental CÀDEC, té l'objectiu de donar resposta als problemes derivats de plagues d'insectes al barri a través de la instal·lació de sensors que monitoren dades sobre les rates penades de la zona, entre altres mesures.
A més, s'ampliaran les zones d'ombra del pati de l'institut Ciutat Artista Faller perquè siga més fresc i verd amb el muntatge d'un dispositiu en el qual participarà l'alumnat, l'AMPA i el professorat del centre. Finalment, l'entitat Eco-Remei s'encarrega de la gravació de cinc documentals col·laboratius sobre els projectes guanyadors del concurs.
Carlos Galiana també ha mencionat tres accions pilots "a punt de començar": el corredor verd/blau, el bosquet sostenible i la cistella solidària. El corredor verd/blau, amb un pressupost de 229.000 euros i les obres del qual començaran "de manera imminent", és una ruta verda per a vianants que connecta amb altres àrees del barri i millora l'espai públic amb una perspectiva ecològica.
El bosquet sostenible, de 5.273 metres quadrats, entre els carrers de l'Alqueria del Moro i d'Andreu Alfaro, és "una zona d'arbrat on la gestió de l'aigua i l'energia es realitzarà amb criteris de màxima sostenibilitat, i el mobiliari del qual s'executarà amb materials orgànics, reciclats i certificats". Amb un pressupost de 200.000 euros, "aquest bosquet busca crear connexió amb altres zones verdes del veïnat i fomentar hàbitats per a la fauna local".
Finalment, la cistella solidària de fruites i verdures de temporada, locals i agroecològiques, es llançarà el pròxim mes de febrer i serà distribuïda per persones amb diversitat funcional per contribuir a la seua inclusió sociolaboral.