La turistificació i l'habitatge tornen a encendre les protestes veïnals

El moviment 'València no està en venda' ha convocat una manifestació el pròxim 19 d'octubre a les Torres de Serrans

Guardar

Diversos blocs d'habitatges al centre de València. Imatge: Xisco Navarro
Diversos blocs d'habitatges al centre de València. Imatge: Xisco Navarro

'València s'ofega'. Sota este lema que rememora la riuada que va inundar la ciutat el 14 d'octubre de 1957, el moviment 'València no està en venda' eixirà al carrer el pròxim 19 d'octubre per a reivindicar el dret a l'habitatge, defensar el territori i manifestar-se contra la turistificació. Diversos col·lectius i associacions de la ciutat s'han unit per a mostrar la seua preocupació davant el rumb que està prenent la capital del Túria: "la pèrdua de la identitat pròpia i cultural que ens unix com a poble; la devastació del territori en favor de la construcció i edificació desmesurada; la desaparició del comerç tradicional; i la pujada de preus generalitzada són, tan sols, la punta de l'iceberg de la problemàtica que afecta la ciutat de València i desplaça forçosament als veïns i veïnes", han assenyalat en un comunicat.

Per este motiu, esta manifestació que s'ha convocat a les 18.00 hores a les Torres de Serrans pretén alçar la veu davant les institucions per a exigir-les "una regulació efectiva del lloguer i de la compravenda d'habitatge; un parc d'habitatge digne i sense caducitat mitjançant l'aprofitament dels immobles existents; la prohibició dels apartaments turístics; el cessament de l'entrada de creuers; i una normativa que regule la distribució d'allotjaments destinats al turisme".

Així mateix, des del moviment 'València no està en venda' també volen reclamar, amb la manifestació del pròxim 19 d'octubre, el cessament dels desnonaments sense alternativa residencial; així com la protecció dels espais naturals, la paralització de l'ampliació del port de València i de l'aeroport.

Una convocatòria que es preveu multitudinària, ja que participaran les següents associacions i col·lectius: Acció Cultural del País Valencià, Assemblea Feminista, Associació Inquilins Vivenda Pública, Ca Revolta, Cabanyal Horta, Comissió Ciutat Port, CSN, Cuidem La Raïosa, El Bac, EntreBarris (Assemblea de Barri de l’Olivereta, Cuidem Benimaclet, CSOA L’Horta, La Saïdia Comuna i Veïnat en Perill d’Extinció), Independent, Informació Obrera, Joves d’Acció Cultural, Joves de Russafa, Koordinadora de Kolectivos del Parke Alcosa, La Mataobras, Maricuir, Mi pisito imposible, PAH València, Per L’Horta, Plataforma per Russafa, Sindicat d’Habitatge i Teixint Patraix.

Veïns de La Saïdia protesten front a les Torres de Serrans contra la turistificació
Veïns de La Saïdia protesten front a les Torres de Serrans contra la turistificació

La solució del govern de Catalá

Són moltes les entitats que porten mesos denunciant la situació insostenible que s'està vivint en la gran majoria dels barris de la ciutat: un creixement exponencial d'apartaments turístics que no sols han encarit el preu de l'habitatge expulsant als veïns; sinó que han creat problemes de convivència. Davant este escenari, l'alcaldessa de València, María José Catalá, en el debat sobre l'estat de la ciutat, va anunciar mesures que s'executaran a partir de 2025.

Respecte al tema de l'habitatge, que la primera edil va qualificar de "la major crisi social de l'última dècada", Catalá va detallar les actuacions que s'estan executant per a ampliar el parc públic d'habitatge de València. En este punt, cal destacar la inversió d'11,4 milions d'euros en la reurbanització dels grups d'habitatges Verge dels Desemparats, en Tres Forques, i en el barri de Tendetes, en el districte de Campanar; o la destinació de quatre parcel·les de propietat municipal situades en Nou Moles i Faitanar per a la creació de 221 habitatges públics.

Així mateix, l'alcaldessa de València ha anunciat la posada en marxa d'una nova borsa de sòl a Benimàmet amb una edificabilitat de 461.266 m² de sostre, que donarà pas a la construcció de més de 4.600 habitatges, de les quals 1.000 seran de protecció pública. A més, ha anunciat que, en 2027, es construiran a València fins a 13.900 habitatges de les quals 2.800 seran d'habitatge públic.

Totes estes actuacions emmarcades dins del programa Pla + Habitatge, "el més ambiciós de l'última dècada". Així, va assenyalar que "en tan sols un any, ja s'ha superat tot el que es va fer en l'última etapa. En un any hem invertit més de 22,28 milions d'euros en l'adquisició de 139 Habitatges de Protecció Públics destinats a lloguer assequible en els barris de Safranar i La Torre; hem adjudicat 39 habitatges de lloguer assequible en un any enfront dels 31 habitatges que es van adjudicar en els últims 8 anys; i hem realitzat una permuta amb la qual hem aconseguit un edifici de 86 habitatges públics en el barri de la Font de Sant Lluís. Una operació, que ens permetrà sumar 400 habitatges públics de promoció privada".

A més, Catalá va posar l'accent en el desbloqueig dels PAI de Benimaclet i del Grau, que permetran la construcció de 4.748 habitatges nous, dels quals 853 seran de protecció pública.

L'alcaldessa de València, María José Catalá. Foto de Jorge Gil
L'alcaldessa de València, María José Catalá. Foto de Jorge Gil

Respecte al turisme, l'alcaldessa de la ciutat va defensar que es tracta d'un sector fonamental que aporta el 15% al PIB, "però València no pot morir d'èxit". D'esta manera, ha posat en valor tant la moratòria d'apartaments turístics aprovada per a ordenar el sector i donar seguretat jurídica, com la prohibició total de nous habitatges turístics en pràcticament tot el districte de Ciutat Vella.

Quant a l'activitat irregular, "el govern municipal ha creat quatre equips d'inspectors, incrementant-se les inspeccions en un 454%", ha remarcat Catalá. En este sentit, la primera edil avançava que no sols es tallarà la llum, l'aigua i altres subministraments als pisos turístics il·legals, sinó que sol·licitaran al Consell les competències per a sancionar als pisos turístics il·legals, que podran enfrontar-se a multes de fins a 600.000 euros.

Finalment, en relació amb l'arribada de creuers, València buscarà un equilibri i es prioritzarà els vaixells que facen nit a la ciutat, ja que generen un major impacte econòmic. Per a això, es posarà en marxa un Grup Permanent de Treball de Creuers entre l'Ajuntament, l'Autoritat Portuària i el sector per a ordenar el trànsit de creuers. L'objectiu, ha conclòs l'alcaldessa, "és dissenyar una estratègia de turisme sostenible social i mediambiental".

Destacats