Compte arrere perquè el Corpus de València 2024 inicie els actes més multitudinaris d'esta festivitat. I és que del 31 de maig al 2 de juny, la capital del Túria serà l'escenari de les tradicions valencianes amb actes tan esperats com la Cavalcada del Convit de València, la solemne processó o els nombrosos actes culturals que es desenvoluparan en la plaça de la Verge. Però abans, València serà testimoni d'un dels actes que donen el tret d'eixida al gruix de la programació del Corpus Christi: el trasllat de les Roques.
El trasllat de les Roques a la plaça de la Verge tindrà lloc este divendres, dia 31 de maig. Serà a les 20.00 hores quan les històriques Roques es traslladen des de les Alameditas de Serrans fins a la plaça de la Verge, amb un recorregut que passarà pel carrer Serrans, la plaça Manises i el carrer Cavallers. Una vegada allí, valencians i visitants podran visitar-les durant els següents dies en la plaça de la Verge. Unes autèntiques obres d'art que romandran exposades en esta emblemàtica plaça de la ciutat fins al diumenge, dia 2 de juny, quan desfilaran en la processó del Corpus.
I per a celebrar este trasllat, a les 23.30 hores, València serà testimoni de la Nit d'albaes amb parades en el Palau Arquebisbal, la porta de la Casa de les Roques i les Roques exposades en la plaça de la Verge. Un dia intens que donarà pas a un cap de setmana carregat d'actes que, una vegada més, mostraran les tradicions valencianes.
Així mateix, cal destacar que la plaça de la Verge serà l'escenari d'altres manifestacions culturals dins de la programació del Corpus València 2024, com la representació dels misteris (el dissabte, 1 de juny, a les 18.00 h), que seran a càrrec de l'alumnat del col·legi Ntra. Sra del Pilar. Marianistas de València que representaren el Misteri de Sant Cristòfol i el Misteri d'Adam i Eva.
A continuació, els actes que es desenvoluparan en esta plaça són els següents: un concert de la Banda Simfònica de la Unió Musical d'Alaquàs, dirigit per Mikael Celda, a les 19.30 hores; o el concert extraordinari de la Banda Municipal de València, a les 23.00 hores, en el qual s'interpretaran obres representatives de la festivitat, com el poema simfònic "Es chopà fins a la moma", de Salvador Giner, que descriu la Solemne Processó del Corpus al seu pas pels carrers de València el 9 de juny de 1746, on es va desencadenar una gran tempesta.
Què són les Roques del Corpus?
Les roques són uns monumentals i espectaculars carros triomfals, exclusius i típics de València, que ixen només en la festivitat del Corpus. Actualment, el grup està format per onze Roques, quatre d'elles daten del segle XVI, dos del XVII, dos més del XIX, altres dos del XX i finalment una del XXI.
Les dues primeres Roques a ser portades a la plaça són la Diablera i la del Sant Calze, portades a mà per membres de l'Associació. La resta van tirades per cavalls. Obri cada recorregut la Guàrdia Municipal muntada, a la qual seguixen les Roques, sempre flanquejades per membres de l'Associació, i amenitzant el trasllat un grup de tabal i dolçaina.
Segons van arribant les Roques a la plaça de la Verge són col·locades a mà davant la façana de la Basílica, on romandran exposades fins a este diumenge.
No et perdes un dels actes tradicionals de la ciutat de València. Així, recorda que el trasllat de les Roques es durà a terme este divendres, 31 de maig, a partir de les 20.00 hores.