València

Així està el transport públic a la província de València: totes les línies

Esta és la radiografia de la mobilitat a la província de València després del pas de la DANA

1 minut

Un vehicle de MetroBus a un carrer de València

La mobilitat a la província de València comença, progressivament, a recuperar la normalitat. De fet, des de les administracions i entitats corresponents estan treballant sense descans amb l'objectiu que les connexions entre els diferents municipis afectats i la ciutat de València comencen a operar com ho feien abans del pas de la DANA. Una catàstrofe natural que només va arrasar habitatges, sinó també carreteres, ponts i vies ferroviàries que s'han traduït en una aturada del transport públic. Però, com està la mobilitat a la província de València? Esta és la radiografia actual.

Metrovalencia

FGV (Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana) està centrada en la recuperació de les línies de Metrovalencia. De fet, a més de les línies de tramvia 4, 6 i 10 (des de l'estació d'Alacant) que van començar a funcionar el passat 9 de novembre; en el termini d'un mes s'espera que tornen a funcionar les línies 1, 2, 3, 5 i 7. No obstant això, com explicava el conseller d'Infraestructures, Vicente Martínez Mus, "les línies 1, 2 i 7 en el tram de València Sud són els trams més afectats i no podem dir quan es restablirà el servei".

Mentrestant, la Generalitat Valenciana ha posat en marxa diferents línies d'autobús que substituiran el recorregut de Metrovalencia. Estes són les següents:

  • València-Rafelbunyol: amb itineraris per Rafelbunyol, la Pobla de Farnals, Massamagrell, Museros i València.
  • Bétera-Montcada
  • Burjassot-València
  • Rocafort-Campus Burjassot
  • Rocafort-Massarrojos-Montcada: acabarà el recorregut en la línia de l'EMT de Montcada-Alfara del Patriarca. Este bus farà parada en Massarrojos i operarà els dies laborables
  • Riba-roja-València
  • València-Aeroport
  • Paiporta-València
  • Picanya-València: este autobús realitzarà parada en l'encreuament del carrer Sant Vicent amb Bulevard Sud, on els ciutadans podran moure's fent transbord amb l'EMT.
  • Torrent-València: amb 25 autobusos cedits per la Comunitat de Madrid.
  • Llíria-València
  • Benaguasil-Llíria
  • L'Eliana-València
  • Paterna-València

Els recorreguts d'estes línies d'autobús es poden consultar en l'est enllace.

EMT València

Per part seua, les línies 9 i 27 d'EMT València ja connecten, a través del carrer Sant Vicent, La Torre amb la resta de la ciutat. Així mateix, la línia 9 ja arriba a Sedaví, quedant normalitzada tota la xarxa.

Però a més, Castellar-l'Oliveral compta ja amb ple servei d'autobusos pel seu recorregut habitual a través del Camí del Ribàs i el carrer Major de la població.

Finalment, des del 7 de novembre, està operativa la nova connexió exprés per a connectar amb Forn d'Alcedo. Així, els autobusos partixen des de la mateixa plaça de l'Església i continuen per l'avinguda d'Europa i la V-30 fins al carrer de Sant Vicent, i viceversa.

Estos autobusos llançadora funcionen cada dia des de les 7.30 fins a les 21.15 hores amb trajectes continuats d'anada i tornada. La resta de línies d'EMT València operen amb normalitat, ja que no s'han vist afectades pel pas de la DANA.

Connexió amb els polígons

La Generalitat Valenciana ha posat en marxa una sèrie d'autobusos llançadora a les àrees industrials de les zones afectades per la DANA, amb l'objectiu d'accelerar la recuperació econòmica de la comarca. D'esta manera, en col·laboració amb la Federació de Parcs Empresarials de la Comunitat Valenciana (Fepeval), el Consell ha desplegat una xarxa d'autobusos connectant a València amb les empreses dels polígons de Sedaví, Alfafar, Massanassa, Catarroja, Albal i Beniparrell.

Estos autobusos estan en funcionament de dilluns a divendres, de 06.00 a 10.00 hores i de 16.00 a 20.00 hores, per a garantir que els treballadors i treballadores puguen arribar al seu lloc de treball. Es preveu que estes connexions llançadora donen servei a 250 passatgers diaris.

La ruta s'iniciarà a la ciutat de València en la parada de l'EMT Parc Central Centelles i el recorregut serà fins a l'Avinguda del Mediterrani 4 de Sedaví; carrer Rabisancho 2B i 27 d'Alfafar; Avinguda la Pista, 30 de Massanassa; pista de Silla encreuament amb Camí del Bony de Catarroja; pista de Silla encreuament amb Camí de les Eres d'esta localitat; carrer Riu Clariano, 30 d'Albal i pista de Silla encreuament amb Carrer Samaruc i carrer Martino, 10 de Beniparrell.

Esta mesura impulsada per la Generalitat Valenciana no sols pretén suplir la suspensió temporal de les línies habituals de transport públic, sinó també oferir una alternativa de transport públic a totes aquelles persones que han perdut els seus vehicles a conseqüència de les inundacions provocades per la DANA.

Rodalia

Finalment, cal recordar que Renfe ja ha restablit, des del 2 de novembre, les línies C5 i C6 de València; i des d'este dilluns, 11 de novembre, ha començat també a funcionar la línia C1 entre les localitats de Gandia i Silla. Per a connectar amb València ciutat, s'haurà de fer ús dels autobusos llançadora.

Així mateix, la C2 també pot entrar en funcionament esta setmana en el tram Moixent – Carcaixent. De la mateixa manera, es planteja una connexió amb autobusos llançadora fins a València, des de la parada de Moixent.

Finalment, com explicava el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, la C3 és la línia més afectada per les conseqüències de la DANA, ja que "dels seus 90 quilòmetres, 45 d'ells estan devastats. No tenim cap possibilitat de recuperar un sol tram de via, i haurem de reconstruir pràcticament la línia sencera".