València

La reforma de l'avinguda Ausiàs March: una actuació prioritària?

La reforma d'una de les avingudes centrals de la ciutat "enfronta" als dos socis del govern municipal

1 minut

Imatge de la futura avinguda Ausiàs March de València

La vicealcaldessa de València i portaveu socialista a l'Ajuntament, Sandra Gómez, ha definit com a "prioritària i inqüestionable" la reforma de l'avinguda Ausiàs March de València, un projecte que, sens dubte, segueix la línia de recuperació de l'espai públic amb l'objectiu de crear un model de ciutat més verda i segura que "s'estenga per tots els barris de València". "No crec en el model de ciutat a dues velocitats. Per a nosaltres és prioritari que tots els veïns i veïnes compten amb els mateixos recursos i inversions", subratllava, ahir, durant un desdejuni informatiu.

I és que posant d'exemple la conversió en zona de vianants de la plaça de l'Ajuntament, en la qual es va avançar ràpidament mitjançant una actuació d'urbanisme tàctic, Gómez ha advocat per aplicar la mateixa tècnica en totes les zones de la ciutat. "No es pot dir als veïns d'Ausiàs March i Pérez Galdós que esperen perquè són tan importants com els del centre històric".

L'actuació recuperaria 37.000 m² d'espai per a vianants

El nou projecte de renaturalització i transformació d'Ausiàs March en una avinguda de preeminència per als vianants contempla convertir aquesta via en un bulevard paisatgístic i ambiental vinculat al Parc Central, i connectant les grans vies en els barris del sud-est. Una actuació que, una vegada finalitzada, dotarà als barris de Malilla, en Corts i Na Rovella de nous espais públics i zones verdes, a més de dinamitzar l'activitat comercial de la zona en crear grans itineraris per als vianants, places i corredors verds.

En total, es recuperarien 37.000 m² d'espai per a vianants que, juntament amb l'actual, formen un total de 54.500 m². Així, l'actuació, promoguda des de l'àrea d'Urbanisme, consisteix en l'ampliació d'espai per a vianants i per a mobilitat activa i sostenible; implantació de vegetació per a formar espai verd que dona més qualitat ambiental; i implantació d'usos ciutadans al llarg de l'eix: carril bici, espais de plaça i trobada, zones biosaludables, zones de joc, instal·lacions esportives xicotetes i microreserves de biodiversitat.

Això suposaria la reducció de la planta viària a sis carrils – tres per sentit – i és precisament eixe punt el que ha "enfrontat" als dos socis del govern municipal.

Plànols de la nova Avinguda Ausiàs March

Ribó advoca per esperar al Pla de Mobilitat Metropolitana

La polèmica sobre la reforma de l'avinguda Ausiàs March saltava quan, després de la presentació del projecte a càrrec del regidor Borja Sanjuán en representació de Sandra Gómez, l'alcalde Joan Ribó condicionava l'execució d'aquesta actuació al dictamen del Pla de Mobilitat Metropolitana de València, que es presentarà en breu.

Sobre aquest tema, Ribó es va mostrar partidari de la renaturalització, però pel que fa a la reducció de la planta viària, l'alcalde demanava esperar fins a conéixer les intensitats mitjanes diàries de trànsit que es preveuen, així com quin tipus de transport públic es posarà: "en aquests moments no sabem si amb dos carrils serà suficient o si es podria arreglar amb un. Parlar d'això quan és una entrada a València no és possible fer-ho des de l'Ajuntament, això l'ha de fer l'Autoritat Metropolitana de Transport".

Per part seua, el regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, després d'escoltar les declaracions de l'alcalde, replicava que "no es pot transmetre la idea que s'acaba la valentia quan s'ix del centre", i defensava un projecte que "està d'acord amb el que promou la Conselleria de Mobilitat. En el PSPV estem coordinats".

Ara, la vicealcaldessa Sandra Gómez, una vegada reincorporada a l'activitat municipal, ha tornat a donar suport a una actuació que ha considerat "prioritària per a impulsar un model de ciutat que és inqüestionable per als dos partits que conformen l'executiu local i que compta amb un consens social".