"Totes les persones emigrants són iguals vinguen de la guerra que vinguen"

Hui, 20 de juny, se celebra el Dia Mundial del Refugiat que, enguany, se centra en el dret a la protecció

Guardar

Diversos afganesos arriben a la Base Aèria de Torrejón de Ardoz, en el segon vol amb refugiats afganesos procedent d'Islamabad
Diversos afganesos arriben a la Base Aèria de Torrejón de Ardoz, en el segon vol amb refugiats afganesos procedent d'Islamabad

Cada any, el 20 de juny, se celebra el Dia Mundial del Refugiat per a "enaltir la força i el coratge de les persones que s'han vist obligades a abandonar la seua llar per a escapar de conflictes o persecucions"; un dia per a fomentar l'empatia cap a totes les persones refugiades i desplaçades que, enguany, se centrarà en el dret a buscar protecció, independentment del país d'origen.

Espanya s'ha bolcat en els últims mesos per a acollir i oferir recursos a les milers de persones que s'han vist forçades a abandonar Ucraïna a causa de la guerra iniciada per Rússia, però què passa amb les persones que procedeixen d'altres països? L'alcalde de València, Joan Ribó, ha reclamat que "totes les persones emigrants són iguals vinguen de la guerra que vinguen. No pot haver-hi prioritat i han de rebre el mateix tracte per part de les autoritats competents. En aquest cas, el Ministeri d'Afers exteriors".

L'alcalde, que feia aquestes declaracions després de la seua trobada amb Parwin Dawar, representant de l'associació d'ajuda a dones afganeses 'Afgan Women On The Run', s'ha compromés a "prestar tota l'ajuda que puguem des de l'Ajuntament de València, atés que aquest és un assumpte que depén, sobretot, del Govern estatal".

Arribada de l'Aquarius
Arribada de l'Aquarius

Fa sis anys València es convertia en ciutat refugi. Des de llavors, la capital del Túria ha obert les portes de la ciutat a aquelles persones que fugien dels seus països. De fet, en 2018, la societat valenciana es bolcava amb l'arribada del vaixell Aquarius. "Els rebérem amb molt d'afecte, però després eixe afecte no s'ha transmés a determinades instàncies del govern de l'Estat, que no els han donat els papers que correspon", ha matisat Ribó.

Així, enguany, amb motiu d'aquest dia, es vol posar el focus en el dret de qualsevol persona a buscar protecció. Una protecció que significa accés segur – les fronteres han de romandre obertes per a totes les persones que es veuen obligades a fugir –; no devolució – cap persona ha de ser obligada a tornar al seu país on la seua vida corre perill –; tracte humà, és a dir, mantenir a les famílies juntes, evitar detencions arbitràries o protegir-les del tràfic d'éssers humans; així com dret a la no discriminació.

Programa d'acolliment 'Agermanament Comunitari Valencià'

En 2020, la Comunitat Valenciana posava en marxa el programa 'Agermanament Comunitari Valencià' amb l'objectiu d'oferir un acolliment de persones refugiades des d'una perspectiva d'implicar el seu entorn social en el seu procés d'inclusió. Aquest programa pilot s'està desenvolupant en els municipis de València, Alaquàs, Almassora, Calp i Cocentaina, que van acollir a 23 persones de diferents edats de cinc famílies d'origen sirià i procedents dels camps de refugiats que hi ha al Líban.

El projecte també inclou la provisió d'un habitatge i el disseny d'un itinerari de formació per als seus integrants, d'acord amb la seua experiència i formació prèvia, mesures que faciliten l'accés a l'ocupació i l'aprenentatge del castellà i el valencià.

Des que es posara en marxa, s'ha estat duent a terme un seguiment i valoració del programa que, com assenyalava el director general d'Igualtat en la Diversitat, José De Lamo, "està sent tot un èxit". De fet, quatre de les cinc famílies acollides "ja han passat per la integració laboral i els fills i filles s'han graduat en alguna etapa educativa". Una iniciativa que, sens dubte, "ratifica el compromís de la Comunitat Valenciana com a terra d'acolliment".

Arxivat a:

Destacats