S'acosta un any més l'inici del Carnestoltes de Russafa, que enguany se celebrarà el 16 de febrer amb el lema "Carnaval a Banda", amb una forta presència de les bandes musicals de la Comunitat Valenciana, però també de diferents parts del món. Aquest matí Pere Fuset, regidor de Cultura Festiva ha presentat el programa d'enguany al costat de representants dues de les Associacions Culturals que participen en aquesta edició, SARIRI i JARIT, i el president de la Coordinadora de Societats Musicals a València, Miguel Hernández.
Amb el lema "Carnaval a Banda", enguany se celebrarà la interculturalitat a través del llenguatge universal de la música
El regidor ha afirmat que aquesta festivitat ja s'ha consolidat des que va començar en 2011, amb una gran afluència de públic i la participació de diferents associacions tant del barri de Russafa, com d'altres zones de la ciutat. Enguany, a més de centrar-se en la música, que és un llenguatge universal, vol celebrar la multiculturalitat, també gràcies a la participació de les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, que han utilitzat sons típics de la nostra cultura, però també fusionats amb ritmes llatinoamericans, tot un repte segons Hernández.
El festival se celebrarà amb l'ajuda de diferents associacions valencianes, com JARIT i la participació de comparses de països llatinoamericans com Colòmbia, Bolívia, el Perú o Xile que, per descomptat, aportaran festa, ball i música, però una part important del carnestoltes també seran les reivindicacions socials. Participaran, a més de 22 bandes de música, Obrint Fronteres, o l'AMPA dels centres Balmes i Alejandra Soler. L'objectiu del carnestoltes és transitar a un model social, polític i econòmic més sostenible i inclusiu. Enguany es comptarà amb un Punt Violeta situat en el número 26 del Carrer Puerto Rico, on una psicòloga estarà a la disposició de qui la necessite, per a intentar prevenir qualsevol cas de masclisme, homofòbia, transfòbia o racisme.
Dos dissabtes de festa
La celebració serà el dia 16, però el dissabte anterior, el dia 9 ja començarà la festa al costat del Parc Central, al carrer Filipines. Durant aquest "pre-carnestoltes", es podrà gaudir al matí de "Llamadas" de les Batucades, un costum llatinoamericà en la qual dues bandes es troben i toquen per a competir entre elles. Més tard, serà la precarnavalera, una oportunitat per a tindre un primer contacte amb les bandes participants en un assaig molt especial.La festivitat central serà el dissabte 16 amb el passacarrers, que recorrerà diferents zones del barri de Russafa. Donarà principi a les 16 h al Parc Manuel de Granero, i anirà recorrent els carrers Filipines, Literat Azorín, Sueca, Dénia, Cuba i acabarà en Pintor Gisbert.
En total, es calcula que arribaran a participar al voltant d'unes 1500 persones, només entre les bandes de música ja seran més de 500. També participaran centenars de ballarins i unes 15 persones per col·lectiu social, tal com ha explicat el representant de SARIRI, Associació Intercultural.
Aquesta festivitat ja consolidada a la ciutat, s'ha beneficiat d'ajudes públiques, i ara s'està tramitant un conveni de col·laboració per a assegurar que l'Ajuntament de València continue donant suport a aquesta festivitat que s'ha aconseguit recuperar després d'haver sigut prohibida per Alfons XIII i durant la dictadura. És una gran fita cultural que celebra el que s'ix del que s'estableix. "Aquesta festivitat ha vingut per a quedar-se", ha conclòs Pere Fuset.