El recinte Bombas Gens de València, assentat en una antiga fàbrica de bombes hidràuliques, compta en les seues instal·lacions amb un centre d'arts digitals, l'exposició interactiva de l'obra de Salvador Dalí i fins i tot un refugi antiaeri que va protegir a centenars de persones dels bombardejos durant la Guerra Civil. I, a més, també oculta una terrassa perfecta per a estos mesos d'estiu que convida a gaudir d'un bon 'tardeo'.
L'obertura d'este espai és una de les novetats que Bombas Gens ha posat en marxa este mes d'agost permetent que el públic puga gaudir d'este emblemàtic espai convertit en un jardí mediterrani. De fet, este jardí compta amb una superfície de de 1.147 metres quadrats i ha sigut dissenyat pel paisatgista Gustavo Marina. Este recinte era l'antic pati posterior de la fàbrica de bombes hidràuliques i hui dia alberga més d'un centenar d'espècies de plantes, mantenint la tradició modernista de l'edifici i posant en valor la façana posterior de l'edifici.
L'accés a esta àrea de l'edifici només pot realitzar-se normalment durant les visites guiades al centre o durant els esdeveniments i activitats programades; però a partir d'ara romandrà oberta al públic fins a finals d'agost. En concret, la terrassa, que compta amb servei de venda de refrescos, aigua i cervesa, estarà oberta els divendres, dissabtes i diumenges del mes d'agost en horari de 19 a 21 hores i compta amb entrada gratuïta fins que es complete l'aforament.
Un refugi antiaeri visitable
A més de visitar el jardí mediterrani de Bombas Gens, un altre dels espais que val la pena visitar és el refugi antiaeri que data dels anys de la Guerra Civil i que es troba amagat en el subsòl d'este centre, ara reconvertit en un espai on les arts digitals són les grans protagonistes.
Segons les investigacions, este cau situat en el subsòl va ser construïda amb l'objectiu de protegir als treballadors de l'antiga factoria. Edificat a força de formigó, s'estima que este refugi podia protegir a unes 40 persones i va ser descobert l'any 2017 mentre s'escometien les obres de rehabilitació de l'antiga fàbrica.
La Fundació Per Amor a l'Art (FPAA), l'entitat que gestiona en l'actualitat Bombas Gens, oferix ara visites 'express' per a recórrer els passadissos que conformen este refugi. Durant els trenta minuts de durada que té cada visita, el públic podrà descobrir este antic espai de la mà d'un guia especialitzat que anirà relatant els misteris i les seues característiques més destacades.
Les visites, que es realitzen tant en castellà com en anglés, tenen un preu de 3 euros (2 euros si l'abonament és reduït per a certs col·lectius) i es desenvoluparan durant tot el mes d'agost: els dilluns i dijous en horari de 18 a 21 horas.