El temps a València: Quins actes de les Falles corren perill?

Les previsions meteorològiques posen en risc alguns dels actes més emblemàtics de les festivitats

Guardar

Una fallera es cobrix amb un plàstic per la pluja
Una fallera es cobrix amb un plàstic per la pluja

Les Falles de València 2025 estaran marcades per la inestabilitat meteorològica a causa de l'arribada de la borrasca Konrad aquest dijous 13 de març. Des de hui mateix fins a l'últim dia de celebració, les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) indiquen una alta probabilitat de precipitacions, tempestes i un descens de temperatures que podrien afectar el desenvolupament de diversos esdeveniments fallers. Estes condicions adverses podrien derivar en la cancel·lació o reprogramació dels següents actes:

1. Plantà dels monuments fallers

Una de les principals preocupacions dels fallers és com afectarà el temps a València a la plantà de les falles. El temporal previst podria dificultar el muntatge i manteniment dels monuments entre el 14 i 15 de març. La pluja i el vent podrien provocar retards en la col·locació de les peces més grans i afectar l'estabilitat d'aquestes, augmentant el risc de caigudes o inclinacions perilloses.

Els materials amb els quals estan elaborades les falles, com a cartó, fusta i suro, poden patir danys a causa de la humitat prolongada. Si les precipitacions són intenses, algunes estructures podrien necessitar reforços per a evitar deformacions o despreniments abans de la plantà oficial. És per això que als carrers de València ja es poden veure els primers ninots recoberts de plàstic.

Falla amb plàstic per la pluja
Falla amb plàstic per la pluja

2. Revetles i esdeveniments a l'aire lliure

Les comissions falleres han organitzat nombroses revetles per a la setmana festiva, però la intensa pluja i el vent podrien dificultar la seua celebració. Especialment, les previstes per al divendres 14 i el dissabte 15 de març podrien ser cancel·lades o traslladades a recintes tancats si les condicions no milloren.

La pluja podria afectar el muntatge de l'escenari, el sistema de so i la seguretat dels assistents. Algunes comissions han començat a valorar la possibilitat d'adaptar les seues carpes i espais, mentre que unes altres estan a l'espera de l'evolució del temps per a prendre decisions definitives.

3. Mascletàs i castells de focs artificials

Els castells de focs artificials corren un gran risc. En cas de vents forts, les autoritats poden decidir suspendre'ls per a evitar accidents, ja que la trajectòria dels coets podria desviar-se. La pluja intensa i el vent poden comprometre la seguretat i visibilitat d'aquests espectacles.

En particular, la Nit del Foc, programada per al dimarts 18 de març, enfronta un alt risc de ser afectada per precipitacions superiors als 6 litres per metre quadrat i vents que reduirien la visibilitat. En anys anteriors, este gran esdeveniment ha vist modificat el seu horari per condicions meteorològiques adversas, per la qual cosa no es descarta que en esta edició s'adopte una mesura similar.

Les mascletàs, un dels esdeveniments més icònics de les Falles, podrien veure's afectades si la pólvora no es manté en condicions òptimes a causa de la humitat. Si les pluges són intenses, és probable que es produïsquen retards o fins i tot cancel·lacions per raons de seguretat. La pirotècnia és altament sensible als canvis de temperatura i a la humitat, per la qual cosa els experts ja advertixen que un temporal prolongat pot alterar la intensitat del so i l'explosió dels petards.

De fet, dilluns passat 3 de març ja vam veure com es disparava de forma accidentada una mascletà amb la pólvora xopada, fet que va provocar la cancel·lació de fins a 3 espectacles pirotècnics els dies posteriors. La d'este dijous 13 també ha estat passada per aigua, provocant que moltes persones hagen tret el paraigua a passejar en la Plaça de l'Ajuntament.

Gl7gNDrXcAAcbrc (1)
Les Falleres Majors de València durant la mascletà del 13 de març

4. Ofrena de Flores a la Verge dels Desemparats

La tradicional desfilada de falleres previst per al 17 i 18 de març podria veure's afectat per la pluja i el fred. Encara que les precipitacions podrien ser intermitents, el vent fort podria dificultar el pas dels participants, afectant el desenvolupament de l'esdeveniment. A més, un altre factor a considerar és l'estat del sòl. Si la pluja és persistent en els dies previs, el paviment mullat pot fer que el pas de les falleres siga més complicat, fent que l'Ofrena puga retardar-se.

Dues persones amb impermeables, per la pluja, davant de la Verge, abans de celebrar-se l'ofrena de les Falles 2022
Dues persones amb impermeable abans de celebrar-se l'Ofrena de les Falles 2022

5. Cremà de las Falles

El 19 de març, Dia de San José, és el moment més esperat de les Falles, quan els monuments cremen en espectaculars fogueres. No obstant això, la previsió indica pluges durant la matinada i la nit, la qual cosa podria alterar l'horari de la cremà i fins i tot posar en risc la crema d'alguns monuments més delicats.

Si la quantitat d'aigua és excessiva, el foc pot no prendre correctament, obligant els bombers i organitzadors a utilitzar combustibles addicionals per a assegurar la crema dels ninots. A més, en els casos en els quals el vent siga fort, es poden produir canvis en l'ordre de la crema, prioritzant aquelles falles que es troben en zones més exposades.

Unes Falles passades per aigua

Malgrat les adverses previsions per al temps a València, les Falles seguiran avant amb el seu esperit festiu. L'adaptació dels esdeveniments i la capacitat de resposta davant la pluja determinaran en gran manera com es desenvoluparà la festa aquest 2025. Els assistents hauran d'estar atents a possibles modificacions d'última hora i, sobretot, preparats per a gaudir d'unes Falles passades per aigua.

Arxivat a:

Destacats