El sector del taxi a València segueix en peus de guerra contra la política de tarifes imposada per l'administració valenciana. La Federació Sindical del Taxi de València i Província ha decidit desconvocar la protesta prevista per a aquest dijous després de rebre un comunicat del gabinet del conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus.
En este missatge, el conseller ha manifestat la seua intenció de "retornar el poder adquisitiu perdut en els últims anys". No obstant això, el sector manté la resta de les mobilitzacions convocades. En concret, els taxistes han anunciat aturs per als dies 16 i 30 d'abril, coincidint amb vespres de Dijous Sant i el festiu de l'1 de maig. A més, la pròxima manifestació del sector està programada per al 15 d'abril.
El sector del taxi advertix que, si no s'aconseguixen acords satisfactoris en les pròximes reunions amb l'administració, endurirà les seues protestes i augmentarà la intensitat dels aturs. Esta situació podria derivar en un greu impacte en la mobilitat urbana, especialment en dates clau com la Setmana Santa i el pont de l'1 de maig.
Vagues en Metrovalencia i Renfe
Mentre el conflicte del taxi seguix en l'aire, hui, dimecres 26 de març, els usuaris del transport públic a València enfronten noves vagues en Metrovalencia i Renfe, que podrien afectar significativament la mobilitat a la ciutat.
Metrovalencia
Els treballadors de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) han représ els aturs després del fracàs en les negociacions amb la direcció de l'empresa. Els sindicats denuncien modificacions unilaterals en les condicions de treball, l'eliminació del servei voluntari en festius com l'1 de gener i la falta de mesures després de la riuada d'octubre, que va evidenciar deficiències en els protocols d'emergència.
Els aturs de Metrovalencia per a les pròximes setmanes inclouen:
-
26 de març: de 13.15 a 15.15 hores.
-
2 d'abril: de 13.30 a 15.30 hores.
-
9 d'abril: de 13.00 a 15.20 hores.
-
16 d'abril: de 12.45 a 15.10 hores.
-
30 d'abril: de 13.00 a 15.00 hores.
La direcció d'FGV assegura que mantindrà els serveis mínims en les franges afectades, però els usuaris podrien experimentar retards i cancel·lacions.
Renfe
El transport ferroviari també es veu afectat per vagues en Renfe. A pesar que algunes jornades de vaga van ser desconvocades després d'aconseguir acords parcials, es mantenen dos aturs de 24 hores que afectaran Rodalia, Mitjana i Llarga Distància:
-
26 de març: vaga de 24 hores amb serveis mínims.
-
1 d'abril: segon atur de 24 hores.
El Ministeri de Transports ha fixat els següents serveis mínims:
-
Alta Velocitat i Llarga Distància: 72% dels trens operaran amb normalitat.
-
Rodalia: 75% en hores punta i 50% en hores barre.
-
Mitjana distància: 65% dels trens en circulació.
Les vagues anteriors van tindre un seguiment reduït, amb una participació del 10% en la del 17 de març i un 3,05% en la del 19 de març. No obstant això, la jornada de hui podria generar més impacte, especialment en Rodalia i Mitjana distància.
Un panorama de mobilitat complicat
Els usuaris del transport públic es veuen directament afectats per aquestes protestes, que podrien generar retards i cancel·lacions en moments d'alta demanda. La incertesa sobre la resolució del conflicte del taxi, sumada a les vagues en Metrovalencia i Renfe, planteja un panorama complicat per a la mobilitat a València en les pròximes setmanes.
El sector del taxi ha deixat clar que no baixarà la guàrdia fins que s'aconseguisca una solució justa i equitativa a les seues reivindicacions. L'administració, per part seua, té el repte de trobar un equilibri entre les demandes dels taxistes i la garantia d'un servei eficient per als ciutadans. Mentrestant, els aturs i manifestacions continuaran marcant l'actualitat del transport a València.