València

El soterrament de les vies de Serrería encalla: "ni terminis, ni pressupost"

El regidor de Grans Projectes, Pepe Marí Olano, denúncia que el Govern de Sánchez "no ha determinat ni el termini per a acabar l'estudi informatiu tècnic"

1 minut

Obres del Canal d'Accés de València

La trobada a tres bandes entre Ministeri, Generalitat i Ajuntament de València ha conclòs sense grans avanços pel que fa al soterrament de les vies de Serrería. La secretària general de Transport Terrestre, Marta Serrano Balbuena, s'ha reunit este dijous amb el regidor de Grans Projectes de l'Ajuntament de València, Pepe Marí Olano, i amb el secretari autonòmic d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat Valenciana, José Vicente Dómine, per a abordar els treballs que estan duent a terme per a millorar el ferrocarril i promoure una mobilitat més sostenible, sana i accessible en la Comunitat Valenciana.

Una reunió de la qual el representant municipal s'ha mostrat contrariat amb el seu resultat, ja que, segons el mateix Olano, "després de sis mesos d'espera, el resultat ha sigut decebedor per als interessos de la ciutat", afirmant que "el Govern de Sánchez no té ni terminis, ni pressupost, ni ganes d'impulsar el soterrament de les vies de Serrería".

En este sentit, des de l'Ajuntament de València denuncien que "no hi ha data prevista per a la publicació de l'estudi informatiu suspés el novembre de 2021", recordant que "sense este estudi, no hi ha projecte ni inici de les obres" i que un projecte d'esta envergadura tarda al voltant de 30 mesos a ser elaborat i aprovat. De fet, segons el regidor, el mateix Consistori està disposat a avançar 10 milions d'euros respecte al cost total per a accelerar-lo, un oferiment que "no ha sigut acceptat" pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA).

Reunió entre la secretària general de Transport Terrestre, Marta Serrano Balbuena; el regidor de Grans Projectes de l'Ajuntament de València, Pepe Marí Olano; i el secretari autonòmic d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat Valenciana, José Vicente Dómine, entre altres

L'Ajuntament advoca per l'alternativa 3

Este estudi plantejarà tres alternatives d'integració, amb diferents longituds de túnel i costos d'entre 100 i 200 milions d'euros, en les quals s'ha de continuar aprofundint davant als possibles impactes sobre altres infraestructures de la ciutat i per a adequar-les als resultats de l'estudi de mobilitat en execució.

Des de l'Ajuntament, Pepe Marí Olano s'ha mostrat categòric, defenent la idoneïtat de l'opció 3, la "més beneficiosa per a la ciutat", que allargaria el soterrament fins a la V-50, coneguda com la pista del Saler. "Ningú ha demostrat que és tècnicament inviable. Fins que no hi haja un informe tècnic independent al Ministeri que demostre el contrari, des de l'Ajuntament apostarem per l'alternativa 3, rebutjant absolutament l'alternativa 1 que és la que proposa el Govern".

I és que el Govern central ha informat l'edil que es decanta per l'alternativa 1, que suposaria mantindre el mur ferroviari que dividix el Grau de Penya Roja i Natzaret de La Punta. "L'alternativa 1 implica posar un barret a les vies i mantindre la barrera ferroviària entre barris de la ciutat. A més, implica també tindre un gran monticle que enmig del jardí del Túria".

Així mateix, Olano ha denunciat que "el govern del president Sánchez ha tornat a agreujar a València" en negar-se a impulsar a un acord per a finançar el soterrament de les vies de Serradora amb un nivell d'inversions equivalent al que està executant en actuacions ferroviàries similars a Bilbao o en l'àrea metropolitana de Barcelona.

La Generalitat Valenciana, per part seua, s'ha compromés també a cofinançar esta infraestructura, "tan estratègica i necessària per a València perquè permetria acabar el jardí del Túria i prolongar el passeig de l'Albereda fins a la mar".

Obres del Canal d'Accés de València

Inversió de més de 2.600 milions d'euros

Des de MITMA s'obri la porta a mantindre un diàleg fluid amb l'Ajuntament i el Govern valencià per a definir l'alternativa més eficient i recorda la necessitat de coordinar els estudis per a evitar interferències amb infraestructures planificades abans de poder concloure la definició de les alternatives plantejades. "Per tractar-se d'una integració urbana amb desenvolupaments urbanístics, serà necessària la col·laboració de les administracions local i regional en el finançament de les obres", afirmen des del Ministeri en un comunicat.

D'esta manera es podrà assegurar el seu encaix en el model que planteja el projecte de Llei de Mobilitat Sostenible, actualment en tramitació parlamentària, per a les operacions d'integració urbana, mitjançant fórmules de cofinançament entre les administracions implicades quan existisquen desenvolupaments urbanístics associats a l'actuació ferroviària.

Des del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana recorden que, en l'actualitat, s'està impulsant la transformació ferroviària de la ciutat de València amb la posada en marxa de diversos projectes que suposen una inversió de més de 2.600 milions d'euros, tal com va anunciar el ministre Óscar Puente en la seua visita a la capital del Túria el mes de març passat. A les obres del canal d'accés i de l'estació intermodal de Font de Sant Lluís se sumaran al túnel passant i la nova Estació Central, el projecte de la qual es preveu licitar a final d'any.